TOP 5 izolskih kolesarskih poti

Kategorija

V Slovenski Istri lahko zaradi ugodne klime kolesarite prav vse dni v letu. Še posebej vam bo lepo v hladnejših letnih časih, ko zunaj ni vroče, vseeno pa vas bodo na kolesu prijetno božali sončni žarki. V nadaljevanju smo pripravili nekaj predlogov nam najbolj slikovitih kolesarskih poti: od zelo enostavnih pa bolj zahtevnih.

Po poti nekdanje železnice Parenzane

Odpravite se na pot spoznavanja nekdanje železniške proge Parenzane, ki je danes poznana tudi kot Pot zdravja in prijateljstva. No, ali pa vsaj na delček poti, ko pelje skozi istrske občine – to bo že dovolj ta celodnevni izlet. Celotna trasa nekdanje železnice je namreč dolga kar 130 km; urejena kolesarska pot pelje vse od Trsta pa do Poreča, vmes pa prečka tudi Izolo. Parenzani namenjamo tudi sobo v izolskem muzeju Izolani – hiši morja.

Ste jo že obiskali?

Več informacij o tej edinstveni kolesarski poti pa na povezavi.

Po istrskem podeželju

Radi podirate višinske rekorde? Potem bo pot po istrskem podeželju več kot idealna izbira za vas. Najvišja točka te kar 54 km dolge trase je namreč dobrih 368 metrov! Poleg Izole se boste peljali še skozi Koper, Strunjan in Portorož. Na poti lahko občudujete tudi naravne danosti Krajinskega parka Strunjan. Na podeželju pa odkrivate tipične istrske vasice: Malijo, Korte, Dragonjo, Puče, Šmarje in Gažon. V Kortah se lahko ustavite na arheološkem najdišču Kaštelir, v Sv. Petru obiščete etnološko zbirko Tonina hiša, v Pučah pa Poljansko bužo.

Najhitrejši jo prekolesarijo v le pičlih 3 urah. Kaj pa vi?  

Po korteški strmini

Tisti, ki se želite konkretno utruditi ali pa opraviti en krajši kolesarski trening, vam svetujemo, da preizkusite traso Po korteški strmini. Ta sicer štarta v sosednji piranski občini v Sečoveljskih solinah. Izlet tako lahko pričnete prav z ogledom te naravne znamenitosti ali pa se njenim lepotam prepuščate po celotni poti, ki nudi res odlične razglede na ta del obale. Do Kort se odpravite mimo Lucije in Seče, kjer tudi vzpnete po dolgem in intenzivnem klancu. V Kortah se lahko ustavite v kateri od lokalnih gostiln ali pa pot prek Drage takoj nadaljujete nazaj proti Sečovljam.

Se še spomnimo, katero znamenitost je vredno obiskati v vasici Korte? Preverite zgornji nasvet!

Od Medljana do Kroga

Po tej izredno slikoviti kolesarski poti boste dodobra začutili utrip narave istrskega podeželja. Kolesarski izlet, ki traja dobri dve uri, pričnete na Turistični kmetiji Medljan, kjer se boste po kolesarski preizkušnji lahko tudi okrepčali s pristnimi lokalnimi dobrotami.

Od kmetije se odpeljete skozi romantično vasico Korte, pa mimo Medošev na Krog nad Sečovljami, kjer na vzpetini nad dolino Dragonje stoji kompleks nekdanjega starodavnega benediktinskega samostana Svetega Onofrija iz 11. ali 12. stoletja. Iz Kroga se spustite v dolino Drnice in se po drugi strani vrnete na Medljan. Višincev bo za dobih 200 m, prekolesarili pa boste približno 13 km.

S kolesom po nekdanji obalni cesti

Krasen izlet za vse, ki ne marate vzponov, pa ponuja nekdanja obalna cesta med Izolo in Koprom, ki je danes urejena v kolesarsko in sprehajalno pot. Na poti so na voljo tudi sanitarije, pitniki za vodo in v poletnem času celo tuši. Razgledi na širno morje so neponovljivi, iz Izole do Kopra pa imate dobre pol ure vožnje. Na poti se lahko ustavite in se pobližje spoznate tudi z zgodbo o nekdanji italijanski čezoceanski potniški ladji REX. Poiščite skalo obarvano rdeče! Prav tam je potonila ta veličastna ladja. O zgodbi pričajo tudi fotografije, ki so razobešene na območju nekdanje obalne ceste.

Sicer pa lahko v naši spletni trgovini nabavite tudi knjigo – če želite zgodbo spoznati do potankosti.

Bi šli raje na voden kolesarski izlet?

V kolikor si želite vodenega kolesarskega izleta, obiščite našo spletno trgovino in rezervirajte katerega od kolesarskih izletov. Bora Experience ponuja posebno kolesarsko doživetje po izolskem podeželju, Hangar Adventures pa vas bodo popeljali po vinski poti Slovenske Istre. Tako, ideje so nanizane, odločitev pa prepuščamo vam. Kam se boste odpravili najprej?

V Izoli in njeni okolici je sicer še veliko več kolesarskih poti, ki se med seboj razlikujejo po dolžini, zahtevnosti, višinskih razlikah in seveda okolici. Kolesarske poti so označene na spletni strani kolesarskega društva Raketa, zemljevid v fizični obliki pa lahko prejmete na sedežu TIC Izola.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov