Izlet na izolski kaštelir

Kategorija

Izolsko podeželje je bogato tako z naravno kot s kulturno dediščino. Čudoviti razgledi, ki sežejo vse do Sečoveljskih solin, zgodbe, ki izvirajo iz prazgodovine, pripovedi prijaznih domačinov … Vse to, in še več, lahko odkrijete ob obisku vasi Korte in arheološkega parka Kašler.

Arheološki park Kašler

Le 15 minut vožnje iz mestnega jedra se nahaja vas Korte, ki je pravi biser izolskega podeželja. In prav tu so se pred 5000 leti naselili Histri, ki so na vzpetini nad vasjo postavili svoje domovanje. Prazgodovinsko gradišče v Kortah oziroma kaštelir predstavlja največjo naselbino te vrste v Slovenski Istri. Nekdanje domovanje naših prednikov danes predstavlja čudovit arheološki park, kjer je kulturna dediščina neločljivo povezana z naravo.

Kaštelir je odlična ideja za družinski izlet; pot do tja je namreč primerna tudi za najmlajše, ki radi hodijo. Neokrnjena narava, v katero je umeščen park, pa je lahko tudi odlična točka sprostitve in uživanja. Iz Izole do Kort se najlažje odpravite z avtomobilom, tisti najbolj aktivni pa lahko tudi prikolesarite.

Ko prispete v Korte, parkirate v centru vasi pred zadružnim domom, nato pa se peš odpravite v smeri proti vaški šoli. Pot vas približno 15 minut vodi v rahel klanec, proti koncu pa postaja vse bolj položna. Na vrhu se pred vami razprostre velika jasa, kjer je postavljen tudi amfiteater na prostem. Razgled na Sečoveljske soline je dih jemajoč!

Spremljajte oznake na poti do arheološkega parka. Tik pred vrhom se na levi strani med drevesi skriva tipična istrska kažeta. Ali veste, čemu so služile kažete nekoč?

Doživetje na kaštelirju

Vsi raziskovalci po duši pa se le podajte na čisto pravo prazgodovinsko doživetje! Za vas ga pripravljajo prav domačini, ki  vas popeljejo po skritih kotičkih kaštelirja in vas podučijo o življenju nekoč. Zagotavljamo vam, da boste med doživeto pripovedjo vsaj za trenutek začutili duh davnega časa!

Običajnemu ogledu arheološkega parka, lahko dodate še čisto pravi prazgodovinski obrok. Vaše otroke pa presenetite z dogodivščino, ki jih za uro ali dve prelevi v male arheologe na lovu za prazgodovinskimi ostanki v arheo peskovniku.

Rezervirajte svoje prazgodovinsko doživetje tukaj!

Razgledna točka: Istrska višta

V Kortah najdemo tudi eno izmed izolskih razglednih točk oziroma višt, kjer se vam odpre pogled na jedro Kort z značilnim zvonikom. Pogled na vas iz druge perspektive, ki je prav tako zelo fotogenična, pa lahko občudujete iz terase Gostilne Korte oziroma iz Hiše Torkla.

Navdušeni nad razgledom in izjemno kulinariko boste Korte zapustili polni vtisov. Označite nas v vaših foto spominih: #VisitIzola #IzolaView #VistaIzola

Idej za preživljanje dneva na izolskem podeželju pa še zdaleč ni konec. Izolske vasi ponujajo obilo doživetij.

Predlagamo, da se prepustite domačinki Rozani, ki vas bo nedvomno prepričala, da se vrnete.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov