TOP 5 izolskih pešpoti

Kategorija
Deli

Izola je resda poznana po raznolikih plažah, a tudi njene pešpoti so raznovrstne in vredne ogleda. Daljše, krajše, po podeželju, nad morjem, ob morju, po naravnih parkih, po trasi nekdanje železnice Parenzane ... Izolske pešpoti vas bodo navduševale v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, razen v hudi vročini ali močni burji. Spoznajte naših najljubših pet in jih vsekakor čim prej tudi obiščite.  

1.     Krajša in daljša pot na hrib

Dolga pot na hrib vas bo iz mesta peljala na slikovito izolsko podeželje. Pot vas bo vodila po cestah in kolovozih vse do Baredov, mimo Šareda pa prek Jagodja nazaj v center mesta. Na trasi, dolgi slabih 17 km, boste lahko uživali v prečudovitih razgledih na notranjost Istre, obalni pas, Tržaški zaliv, Julijske in Karnijske Alpe ter Dolomite. Sprehajali se boste ob vinogradih in oljčnikih. Na poti se lahko ustavitev tudi v cerkvici Sv. Jakoba na Šaredu ali si ogledate lokomotivo Parenzane na samem začetku izleta. Pot vam bo vzela 4-5 ur, je tehnično nezahtevna in primerna v vseh letnih časih. Morda je nekoliko bolj bogata jeseni, ko se narava odene v sijajne barvne odtenke. V poletnem času obvezno poskrbite za hidracijo in s seboj vzemite steklenico vode. Lahko si jo natočite kar v mestu, saj je voda pri nas pitna in kakovostna.

 

Ali ste vedeli, da je ena od razglednih točk, ki je del tako daljše kot krajše poti na hrib, najljubša točka naše domačinke Sanele? Odkrijte, kaj vse vam svetujejo naši domačini.

Krajša, triurna pot na hrib pa je odlična različica za tiste, ki imate raje nekoliko krajše izlete. Pot do Šareda je praktično enaka daljši varianti, le v mesto se boste spustili nekoliko hitreje: namesto Jagodja se boste odpravili prek Livad in nadalje Simonovega zaliva. Tu si pred zaključkom izleta lahko ogledate še arheološki park in se spoznate z bogato dediščino Rimljanov.  

2.  Pot po soncu

Pot po Soncu je pot spoznavanja izolskega podeželja; vasic in zaselkov, ki so obiskovalcem na prvi pogled nekoliko skriti. Tudi na tej poti boste spoznali Šared in cerkev Sv. Jakoba in uživali v prekrasnih pogledih na morje z Baredov. Podali pa se boste še globje v srce Istre, njene gozdičke in neokrnjeno naravo. Pot je dolga slabih 12 km in je tehnično nezahtevna. Vzela vam bo dobre 3 ure čase. Obstaja pa še krajša različica poti, po kateri boste hodili uro manj. Pohod je super izlet v vseh letnih časih, ker poteka po utrjeni podlagi, je primeren tudi za obdobja s padavinami.

3. Po poteh vodnih virov

Če želite poleg narave spoznati še nekaj starih običajev, se odpravite na pohod po vodnih virih okoli prikupne vasice Korte - Po poteh vodnih virov izolskega podeželja, ki je namenjen vsem, ki bi radi spoznali edinstvenost tega nekdaj edinega vira vode na podeželju. Najbolje je, da se na pohod odpravite vodeno – dvakrat na leto ga organizirajo člani TD Šparžin. Sicer pa lahko ta del ohranjene kulturne dediščine in neokrnjeno naravo Slovenske Istre odkrivate tudi sami.

V Kortah obiščite še kaštelir  – arheološko najdišče s prekrasnimi pogledi na Sečoveljske soline. Vas zanima, kako poteka pot? Sledite Rozani, ki goste popelje tudi do te prekrasne točke in vam odkrijte še druge skrivnosti romantične vasice. 

 4. Po Strunjanski dolini

Ena lepših poti v Slovenski Istri je pot, ki od Belvederja pelje čez Strunjansko dolino, vse do Strunjanskih solin. Na tej poti se skoraj ves čas sprehajate po naravnem parku Strunjan od koder lahko občudujete veličastne razglede na Izolo, Piran in širno morje. Posebne atrakcije na poti so strunjanski klif, plaža Bele skale in pa Mesečev zaliv. Krožna pot je zelo razgibana, saj vas iz Strunjana nazaj v Izolo pelje po trasi nekdanje železnice Parenzane – danes znani kolesarski poti. Po tehnično nezahtevni poti, dolgi približno 11 km, boste tako hodili približno 3 ure po cestah, kolovozih in gozdnih stezah.

Ob poti se ustavite na #VištaBeleSkale – čudoviti razgledni točki, ki obljublja nepozabno fotografijo. 

5.     Po obalni cesti od Izole do Kopra

Nekdanja obalna cesta med Izolo in Koprom je idealna pešpot za vse ljubitelje morja. Dobre 4 km dolga pot je primerna v vseh vremenskih razmerah, na poti pa so na voljo tudi sanitarije, v poletnem času pa celo tuši s sladko vodo. Priporočamo sprehod v večernem času, saj si tu lahko privoščite enkratne sončne zahode in v miru posedite na kateri od skal. Ena na poti je zelo posebna in že na videz izstopa. Rdeče obarvana skala je namreč posvečena zgodbi nekdanje čezoceanke Rex, ki je potonila prav na tem območju.

Po nekdanji obalni ceste se lahko odpeljete tudi s kolesom ali e-skirojem. Če za na pot potrebujete okusno lokalno malico pa priporočamo nakup izolske košarice.  


Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov