Pohod po poteh vodnih virov izolskega podeželja

Kategorija
Deli

S kulturno dediščino bogato izolsko podeželje vabi, da ga raziščete. Prepleteno je s pohodnimi potmi in ena izmed njih je tudi Pot po poteh vodnih virov. Prepustite se domačinom, da vam na pohodu predstavijo nekdanje življenje na vasi in vas popeljejo po nekaterih sicer skritih poteh. Enega od nekdanjih virov si lahko ogledate tudi sami.

Bogata dediščina izolskega podeželja

Življenje na izolskem podeželju je bilo nekdaj tesno povezano z vodnimi viri, ki so bili edini vir vode. Imeli so pipo za pitno vodo, korito za napajanje živine in korito za pranje. V sušnih obdobjih, ko je bilo zaradi pomanjkanja vode potrebno varčevati, je bilo pranje prepovedano, pitna voda pa je tekla le ob določeni uri ali pa so jo delili. Vsak dan je bila za delitev vode zadolžena druga družina. Odnos do narave je bil zaradi skromnosti in omejenih virov veliko bolj spoštljiv in v sožitju z naravnim okoljem kot danes.

Ko je tudi podeželje dobilo vodovod, se je odnos do vode spremenil in nekateri vodni viri so s časoma postali zapuščeni. Kljub temu si še vedno lahko ogledate Fontano Frata v Medoših, P'rilo v Cetorah in Žanestro ter Frato v Kortah.

Pohod po vodnih virih podeželja

S prihodom vodovoda je  življenje na podeželju sicer postalo lažje, vendar se je s tem začel tudi zaton pomembnega dela kulturne dediščine. Z namenom ohranjanja spomina na preteklost Kulturno in turistično društvo Šparžin iz Kort dvakrat letno organizira Pohod po poteh vodnih virov.

 

Podajte se na pohod po oljčnih nasadih, med vinogradi in poteh, ki odkrivajo čudovite zelene razglede

Pohod običajno traja pol dneva. , začne in konča pa se pred zadružnim domom v Kortah. Na pot, ki je dolga 14 km, razgibana, a nezahtevna, se lahko odpravite tudi z manjšimi otroki. Priporočamo vam, da se udeležite organiziranega pohoda, saj boste tako skupaj s članicami Kulturno in turistično društva Šparžin začutili pristen utrip podeželja, doživeli marsikatero zanimivost in preizkusili tudi kakšno domačo dobroto.

Za datume organiziranih pohodov sledite našim dogodkom.

Odpravite se na izlet z domačinom

Na pravo doživetje izolskega podeželja se lahko odpravite tudi skupaj z domačinkoin spoznajte zanimivosti  dediščine izolskega podeželja. Rezervirajte termin doživetja Z domačinom po izolskem podeželju.

Poleg organiziranega pohoda se na odkrivanje vodnih virov lahko odpravite tudi sami. Za nekaj osnovnih napotkov pokukajte na zemljevid pohodnih in kolesarskih poti Slovenske Istre, kjer najdete tudi ostale ideje za raziskovanje podeželja Slovenske Istre.

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov