Kako skrbimo za izolsko kulturno dediščino?

Kot za lasten dom!

IZOLANI PRAVIMO: »Toliko lepih stavb imamo v Izoli, ne posegajmo vanje! Ohranjajmo Izolo tako kot je, da jo bodo še leta in leta občudovale vse generacije za nami.« Izolsko mestno jedro je bogato s kulturno dediščino – tako arhitekturno kot morsko. Nič manj bogato pa ni izolsko podeželje.

Tu res ni heca, znamo vas tudi »kaznovati«.

Le poglejte, kaj se je zgodilo takoj za tem, ko sta Mojca in Klemen hotela svojo ljubezen zakleniti na okencu zaščitene stavbe.

IZOLANI SVETUJEMO: Kaj naj obvezno obiščejo ljubitelji kulturne dediščine?

Besenghijevo palačo in inštalacijo posvečeno Dante Alighieriju

V Besenghijevi palači se nahaja najbolj znana izolska poročna dvorana, sicer pa sama palača sodi med najbolj ohranjene poznobaročne arhitekturne spomenike na Slovenskem in med najlepše stavbe v Istri. V pritličnem delu palače stoji umetniška inštalacija posvečena Dante Alighijeriju, prav tako pa je palača del pustolovske igre na prostem Pozabljena izolska skrivnost.

P.s. Za poroko pokličite na Upravno enoto, matičarka Mojca bo vesela, če bo v zakonsko zvezo lahko popeljala čim več novih zaljubljencev.

Izolana – hiša morja

Če se odločite za zgoraj omenjeno pustolovsko igro Pozabljena izolska skrivnost, boste Izolano že prek igre dodobra spoznali. Zakladnico izolske morske dediščine lahko odkrijete tudi sicer, v poletnem času je muzej odprt vsak dan od srede do nedelje. Priporočamo ogled makete Izole na kateri se preko avdio-vizualnih elementov predvaja digitalna pripoved, ki vas pospremi skozi glavna zgodovinska obdobja razvoja mesta, pokukali pa boste tudi v prihodnost! Gremo v Izolano?

Mestno jedro z aplikacijo Kanočal

Bi želeli zgodovino Izole še bolj spoznati? Ko ste v Izolani, poskenirajte QR kodo, ki se nahaja na maketi in z izolskim kanočalom odpotujte še globlje v preteklost. Če niste v Izolani, lahko do spletne aplikacije dostopate tukaj.

Še druge izolske znamenitosti

Sprehodite se do arheološkega parka v Simonovem zalivu, spoznajte barko Biser, povzpnite se na vrh zvonika, občudujte izolsko arhitekturo, mandrač, Manziolijev trg, Veliki trg… Seznam je dolg. Nekaj namigov pa tule.

Ste si zapomnili vseh 10 zgodb in zelenih nasvetov, ki smo jih za vas pripravili Izolani? Če vam je kakšen ušel, se lahko vedno vrnemo korak nazaj.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov