Odkrijte izolsko zeleno podeželje

Kategorija

Skupaj z domačini

Tam, kjer mesto Izola opazujemo obdani z naravo, z vonjem po domačem oljčnem olju, grozdju, vinu, in kjer nas sprejmejo nasmejani domačini – tu je doma izolsko podeželje. Kaj početi v tem zelenem delu naše Istre? Nekaj idej je zbranih v spodnjem zapisu. Odkrijete jih lahko sami ali pa na posebnem doživetju »Z domačinom po izolskem podeželju«. Pravijo, da je v družbi vedno lepše in mi se seveda strinjamo. Kaj pa vi?

Pohod od Šareda do Kort

Izolsko podeželje je polno raznolikih pohodnih, kolesarskih, pa tudi jahalnih poti in stez. Zato začnite avanturo s pohodom od slikovitega Šareda do očarljivih Kort. Pot vas vodi skozi vas Cetore, mimo vodnega vira, oljčnih nasadov, vinogradov, in skozi manjše gozdičke. Med hojo lahko ves čas uživate v zelenih barvah narave in v svežem zraku. Na razcepu za vodnim virom v vasi Cetore lahko izberete konjeniško pot, ki je nekoliko daljša in vas pripelje do vodnega vira pod gostilno Korte ali pa pot nadaljujete po zgornji strani in hodite vzporedno z glavno cesto. Obe poti sta odličen izbor v prav vseh letnih časih; ker potekata po utrjeni podlagi, ne bo težav niti v obdobju s padavinami.

Na podeželju so izredno slikovite tudi krajša in daljša pot na hrib ter pot po soncu, ki je še posebej lepa v jeseni, ko v pisanih barvah zaživijo izolski vinogradi.

Ogled arheološkega parka Kašler

Obe poti nas pripeljeta do enkratne razgledne točke na Sečoveljske soline, kjer se lahko za trenutek ustavite in preprosto uživate v čarobnem razgledu na okoliške istrske griče in morje. Ta posebna točka je del arheološkega parka Kašler oz. izolskega kaštelirja. Prav tu so se pred 5000 leti naselili Histri, danes pa kaštelir predstavlja ostanke največje naselbine te vrste v Slovenski Istri. Arheološki park, ki združuje kulturno in naravno dediščino, lahko obiščete sami ali pa se prepustite družbi lokalnih zgodbarjev na vodenem ogledu.

P.s. Ne pozabite se fotografirati na kaštelirski razgledni točki!

Voden ogled kaštelirja je del posebnega doživetja »Z domačinom po izolskem podeželju«. Na tem edinstvenem popotovanju se boste lahko zares poglobili v anekdote, legende, povesti in se vživeli v preteklost tega kraja.

Spoznavanje vinskih zgodb

Pomemben del kulture izolskega podeželja je kmetijstvo, predvsem oljkarstvo in vinogradništvo. Po aktivnem ogledu svetujemo, da svoje brbončice odpeljete na vinsko degustacijo. Poleg okušanja tipičnih istrskih vin – refoška in malvazije si tu privoščite še istrsko malico. Ob izbranih vinskih kozarcih se pogovorite z vinogradniki, ki vam bodo razkrili skrivnosti pridelave vrhunskih vin, naravne oz. biodinamične predelave in vas popeljali skozi izjemno vinsko dediščino tega območja.

Na Šaredu lahko vina degustirate pri Slavcu s Kocine, Steras Wines ali v Kantini Ivančič, v Kortah pa poskusite Vina Korenika ali obiščite Koreniko & Moškon. Ti so znani po biodinamični pridelavi in so največja klet v Istri s certifikatom Demeter.

Na doživetju »Z domačinom po izolskem podeželju« boste obiskali vinsko klet Korenika & Moškon, kjer vam bodo pripravili degustacijo 6 vzorcev vina in istrsko malico.

Na pravo domače istrsko kosilo

Polni vtisov o življenju nekoč, vinskih zgodbah in čudovitih panoramah, se počasi odpravite nazaj proti Šaredu: po zgornji ali po spodnji poti. Po raziskovanju in pohajkovanju je zdaj že čas za pravo istrsko domače kosilo. Privoščite si ga lahko na Kmetiji Medljan, ki je še ena odlična lokacija za druženje in okušanje gostoljubnosti izolskih domačinov. Za pripravo domače hrane uporabljajo lokalne sestavine podeželja in sledijo starim istrskim receptom, ki jim dodajo še veliko mero ljubezni.  Prepustite se okusom, ki vas bodo popeljali v samo srce izolskega podeželja! Na kmetiji se lahko tudi družite z živalicami, se učite jahanja ali pa enostavno uživate v miru in senci dreves.

Na izolskem podeželju je sicer na voljo še nekaj drugih odličnih gostiln in restavracij.

Zaključek večera v obmorski Izoli

Večer lahko zaključite tako, da v miru in neokrnjeni naravi prisluhnete pticam ali škržatom in opazujete griče, kako se obarvajo v barve sončnega zahoda. Lahko pa se odločite še za večerni sprehod po Izoli! Od podeželja do mesta vas namreč loči slabih 10 min vožnje z avtomobilom.

Sprehodite se po ozkih ulicah mestnega jedra in občudujte bogato kulturno dediščino. Skočite do Izolane – hiše morja in začutite izolski morski značaj. Lahko se ustavite na katerem od trgov ali pa na obmorski promenadi in si privoščite sveže ulovljene sardele ter kozarček žlahtne kapljice. Edinstvena izkušnja je tudi izlet z barko, s katere lahko občudujete tako mesto kot podeželje. Ob sončnem zahodu zaprite oči, globoko vdihnite, prepustite se vonju po soli … In ko ponovno odprete oči, občudujte barve, ki se prelivajo po obzorju.

Je še kaj lepšega kot tak zaključek popolnega dne odkrivanja izolskega podeželja?

Izolsko podeželje je z domačini odkrila Martina iz Avstrije

Vse ideje, ki smo jih pripravili za vas, je na lastni koži doživela tudi nagrajenka natečaja Dan z domačinom: Martina Ungermann. Del njenega dne lahko izkusite na izolskem zelenem doživetju »Z domačinom po podeželju«, tudi sicer ste lepo vabljeni k raziskovanju bogate dediščine izolskega podeželja.

Martina: »Bilo je zelo lepo. Videla sem podeželje, spoznala ljudi, kulturo ... Gotovo spet pridem v Izolo.«

Kako je potekal Martinin dan, kaj vse je izvedela in kako je začutila Izolo, si oglejte v kratkem dokumentarnem videu:

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov