Baročni biser: Palača Besenghi degli Ughi

Kategorija

V starem mestnem jedru se nahaja pravi baročni biser znan kot palača Besenghi degli Ughi, ki je bila last premožne plemiške družine Besenghi, sicer iz Toskane. Ob pogledu na palačo, ki sicer ni prosto dostopna, saj se v njej nahaja Glasbena šola Izola, se nam razkrije umetelno izdelano pročelje v rokokojskem slogu. Osrednja dvorana palače je z bogatimi poslikavami naravnost navdihujoča, ogledate pa si jo lahko v 3D videu.

V notranjosti palače pa se nahaja še ne ena posebnost, in sicer inštalacija Dante Copiosus, ki je posvečena dvema ohranjenima kodeksoma Božanske komedije s komentarjem, ki sta ob koncu 14. stoletja nastala v prav Izoli izpod peresa Pietra Campennija. Inštalacija je sestavljena iz treh delov in sicer iz hologramskega videa, ki govori o prepisovanju Božanske komedije, zapisov o ključnih poudarkih prepisovanja in dela samega, ter svetlobnega doživetja v notranjosti komore.

Inštalacija Dante Copiosus je eden izmed pomembnih korakov na poti razrešitve

Pozabljene izolske skrivnosti.

Zgodovina palače

Palača je bila zgrajena med 1775 in 1781 po načrtih arhitekta Filippa Dongettija za premožno izolsko družino Besenghi degli Ughi in je značilen primer beneške poznobaročne arhitekture. Stavba v treh nadstropjih ima s poslikavami in štukaturami v rokokojskem slogu dekorirano osrednjo dvorano. Kamniti lev na zunanjem vogalu palače je iz 13. stoletja in je domnevno ostanek starejše stavbe ali nekdanje cerkve.

V palači je nižja glasbena šola, namenjena pa je tudi kulturnim in protokolarnim dogodkom.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov