Lahkoten pohod po krožni poti

Kategorija

Imamo namig za prijetno aktiven dopoldan ob morju. Z vetrom v laseh in nadihani zdravilnega morskega zraka boste pripravljeni na nove izzive in obenem polni čudovitih vtisov iz ene izmed slikovitih izolskih krožnih poti.

Ni lepšega kot sproščen in umirjen uvod v nov dan. Kaj ko bi pričeli sobotno ali katero drugo prosto jutro z vonjem opojne kave in toplim rogljičkom v lokalu tik ob morju in se nato odpravili na lahkoten pohod po Parenzani do Strunjanske doline? Na poti je kar nekaj točk vrednih postanka, zato se kar odpravimo!

Krožno pot krasijo fotogenične izolske vište.

Koraki po poti nekdanje železnice Parenzane

Iz centra mesta se napotimo do Jagodja, kjer se priključimo na traso nekdanje ozkotirne železnice Parenzane. Pot »vinske železnice« kot so ji v preteklosti hudomušno rekli domačini, ki so po njej prepeljali veliko vina iz zaledja do mest, je danes obnovljena kot »Pot zdravja in prijateljstva« in primerna za raznolike vrste rekreacije. Sprehod čez ta del Parenzane, ki je sicer označena z oznako rekreacijske trase D8, nas popelje tudi skozi Šalet, enega izmed 8 tunelov nekdanje povezave med Trstom in Porečem.

Kmalu po tunelu Šalet se nam razkrije prelep pogled proti Strunjanu s silhueto piranske cerkve v ozadju.

Točka je čarobna v vseh letnih časih – obkroža vas namreč narava, pred vami pa se razprostirajo rodovitna polja strunjanske doline. Zamislite si lahko, kakšne barve vas pričakajo v posameznih letnih časih!

Mimo oljčnikov do najlepših izolskih višt

Iz Strunjanske doline nas čaka manjši vzpon do griča Ronek, ki je še toliko lažji, ker nas po poti obkrožajo oljčniki, z vsakim korakom pa je tudi razgled lepši. Na vrhu slemena med gričem Ronek in Belvederjem nas pozdravlja razgled na neskončno modrino vse do Alp. Ko se naužijemo tega veličastnega momenta, se po vijugasti panoramski cesti spustimo do plaže pod Belvederjem, kjer korak usmerimo po tlakovani poti tik ob morju vse do priljubljenega kopališča San Simon.

Vonj po morju nas bo poživil in šumi valov spremljali vse do centra mesta, kjer zaključimo našo lahkotno krožno turo.

Podrobnosti in zemljevid krožne poti je na voljo TUKAJ.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov