Odkrijte zaklade istrske dediščine

Kategorija

Mestece, ki je znano predvsem po ribištvu in mamljivih plažah, skupaj s svojim zaledjem skriva tudi mnoge zaklade kulturne in naravne dediščine. Vabijo vas, da jih odkrijete in to ne glede na letni čas. Očarljivi so namreč tako pozimi kot poleti.

Naužijte se istrskih draguljev

Izlet pričnite v Kortah, prikupni vasici v osrčju izolskega zaledja. Tam si oglejte obnovljen vodni vir Frata, ki je eden izmed vodnih virov izolskega zaledja, kateri so nekdaj služili kot edini vir oskrbe z vodo. Povzpnite se do prazgodovinskega gradišča Kaštelir, kjer je v času poznega neolitika in vse do rimske dobe (torej vsaj 5000 let) dobe stalo utrjeno naselje. Za ogled kaštelirja priporočamo najem lokalne vodnice, ki vam z doživeto pripovedjo pričara vtise življenja naših prazgodovinskih prednikov.

Če želite vodenje po kaštelirju, nam pišite na tic.izola@izola.si in povezali vas bomo z lokalno vodnico.

Pot nadaljujte do Ankarana, kjer se vam razkrije zeleni istrski dragulj, ki je prava paša za fotografski objektiv. Prepustite se čarobnosti narave - sprehodite se čez pokopališče školjk, se podajte na raziskovanje kraljestva rastlinskih in živalskih vrst slanega sredozemskega travnika… ali pa zgolj spočijte oko na čudoviti zeleni pokrajini Krajinskega parka Debeli rtič.

Spoznajte butična muzeja

V kolikor bi radi raziskali mestna jedra, vam ponujamo idejo za enodnevni izlet, ki bo namenjen predvsem raziskovanju pomorske dediščine. Sprehod skozi romantično solinarsko mesto Piran obogatite z obiskom Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Ko odkrijete pristne zgodbe ribištva in pomorstva, pot nadaljujte do čarobnega strunjanskega krajinskega parka in z 80 m visokega klifa opazujte, kje se srečata morje in kopno.  

V Izoli pa na vas čaka očarljiv muzej Izolana – hiša morja, kjer si lahko ogledate 35 ladijskih modelov, pravo ribiško barko pasaro, eksponate, ki pripovedujejo zgodbo ribje predelovalne industrije in še mnogo več. V Izolani boste nedvomno začutili utrip zgodovine Izole in njene povezanosti s morjem.

Ste vedeli, da je Izolana od letošnje jeseni bogatejša še za maketo Izole, kjer si lahko v privlačni projekciji ogledate razvoj Izole iz otoka v polotok?

Poiščite še druge nasvete za izlet

Predstavili smo vam dva itinerarija, ki povezujeta Izolo in druga obalna mesta. Preostale namige za odkrivanje istrske naravne in kulturne dediščine najdete na spletni strani www.butmuz.com. Oglejte si pripravljene itinerarije in prihranite čas s planiranjem ali pa se zgolj podajte na virtualno potovanje po skritih kotičkih slovenske Istre. Ne pozabite idej zabeležiti za čas, ko nas obiščete!


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov