Odkrijte tradicijo slovenske Istre v novih okusih

25/08/20
Kategorija

Od morja do podeželja, v vsakem kotičku slovenske Istre zadiši po pristnih, tradicionalnih jedeh, zavitih v tančico sodobnosti, ki s simfonijo okusov kar vabijo, da jih okusite.

Michelinovi krožniki, ki pričarajo mediteranske okuse

Slovenska Istra pripoveduje številne zgodbe, med bolj zanimivimi pa so zagotovo gurmanske, ki zadovoljijo še tako zahtevne sladokusce. Pet lokalnih restavracij se lahko pohvali z Michelinovim krožnikom. Na območju piranske občine so kar tri. V Stari gostilni v Piranu pravijo, da na svojih krožnikih prikazujejo kulinarične umetnine in, glede na odzive gostov, jim to tudi odlično uspeva. Za restavracijo Rizibizi, med Portorožem in Piranom, pa je Michelinovo priznanje le pika na i, saj so bili že leta 2012 sprejeti v prestižno združenje Jeunes Restaurateurs d`Europe, poleg tega pa so ena od osmih slovenskih restavracij, katerim je priznani francoski vodnik Gault millau podelil 15,5 od 20 možnih točk. Ponujajo domače specialitete v moderni preobleki, piko na i pa odigra njihovo domače, večkrat nagrajeno oljčno olje. Tretja dobitnica Michelinovega krožnika je restavracija Sophia v hotelu Kempinski Palace Portorož. Restavracija, ki je posvečena lepoti italijanske dive Sophie Loren, nudi vrhunsko mediteransko kulinariko, dopolnjeno z lokalnimi sestavinami in okusi svetovne kuhinje.

V restavraciji hotela Marina v Izoli so si priznanje Michelinov krožnik prislužili z uporabo svežih, lokalnih sestavin. Ponujajo stalni meni ter sezonskega, s katerim, kar se da, sledijo pobudi Kilometer nič. Morski krožniki, postreženi na čudoviti terasi s pogledom na morje in v družbi oljčnega olja z belvederskega hriba, zagotavljajo pravo gurmansko doživetje. V Izoli je bila s priznanjem Michelinov krožnik nagrajena tudi restavracija Hiša Torkla, ki se nahaja v slikovitem izolskem zaledju. Poznani so predvsem po okusnem mesu, med katerim izstopa govedina na žaru, in tartufih. Michelinov krožnik pa lahko poskusite tudi v koprski gostilni Za gradom. Gostilna s pogledom na Koper že leta slovi po svežih sezonskih in lokalnih sestavinah ter domišljenem prepletanju okusov.

Interaktivna gastronomija

Gurmani pa naj ne izpustijo tudi najnovejše portoroške pridobitve, restavracije COB, kjer gostom z edinstvenim menijem pripovedovanja zgodb odkrivajo slovensko gastronomijo na nepričakovan in interaktiven način.

Skrivnostni svet tartufov

Prave gurmanske zaklade ponuja tudi istrsko podeželje, najprestižnejši istrski kulinarični dragulj pa so nedvomno tartufi. Spoznajte pravega tartufarja in njegovega zvestega štirinožnega pomagača, ki vam bosta odprla vrata v skrivnostni svet tartufov. Najboljše vas seveda čaka na koncu, ko boste lahko opojno aromo tartufov tudi okusili v čudovitem ambientu restavracije Gold Istra v Padni. 

Oljčno olje za kulinarične užitke

Eno izmed najboljših oljčnih olj daleč naokrog pa lahko poskusite pri Morganovih na Grintovcu, vasici pri Šmarjah pri Kopru. Degustacije s predstavitvijo gojenja oljk in pridelave ekstra deviškega oljčnega olja ter možnostjo nakupa so možne po predhodni najavi.

 

Obiščite Čebelji rtič

V Krajinskem parku Debeli rtič pa lahko, po predhodni najavi, degustirate prav poseben, zelo aromatičen med čebelarstva Čebelji rtič. Njihov med je zaradi prisotnosti mediteranskih rastlin in zelišč ter tudi nekaterih tujerodnih vrst dreves zelo specifičnega in posebnega okusa.

Žlahtna kapljica v sozvočju z naravo

V Ankaranu vas bo prepričala tudi žlahtna kapljica Gorana Besednjaka, ki je bil lani na 47. prazniku refoška in slovenske Istre okronan za kralja refoška. Vina Besednjak so naravno in ekološko pridelana, saj verjamejo, da je treba z naravo sodelovati in ji dati tudi prosto pot. Domačijo, ki nudi pristno doživetje v naravi, lahko obiščete po predhodni najavi.

Morska kulinarična tradicija

Izolska kulinarika je neločljivo povezana s tradicijo ribištva. Dnevni meniji zvesto sledijo vodilu »Iz morja na krožnik« in tako ponujajo svež dnevni ulov. Morsko kulinariko lahko izkusite tako v tradicionalni različici kot tudi v bolj moderni preobleki. Pristne okuse in domačnost nudi gostilna Bujol, ki se lahko pohvali z nekaterimi recepti, starimi več kot sto let. Specialiteta gostilne pa sta nedvomno plava riba in bakala na belo, v septembru pa glede na ulov občasno tudi brodet.

Bakala bo tudi rdeča nit prireditve, ki bo Izolo zavila v tradicionalne in sodobne okuse, od 12. do 27. septembra. Na Dnevih bakalaja si bo priljubljeni ribji namaz, ki v Istri velja za praznično jed, nadel mnoge preobleke, razkrite pa bodo tudi nekatere družinske skrivnosti o njegovi pripravi.

MasterChef okusi Istre

Na Ankaranskem polotoku lahko okusite krožnike izpod kuhalnic dveh MasterChef Slovenija 2020 tekmovalk. V Villi Andor vas pričakuje finalistka tekmovanja Sanja Sirk, ki je pripravila nepozabno gurmansko izkušnjo. Vonj sredozemskih zelišč prebuja nostalgične okuse domače kuhinje, ki se prepleta s svežino sodobnih jedi. V lokalih na plažah v Valdoltri in na Študentu pa vas bo s svojimi okusnimi jedmi, v katerih se prepletajo mediteranski, sveži in poletni okusi s pridihi tradicionalnosti ter sodobnosti, razvajala Kaja Balentič.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov