Dnevi divjih špargljev

Kategorija

Šparglji (Asparagus acutifolius) so okusni divji poganjki, ki predstavljajo znanilce pomladi v Istri. Rastejo posamezno, običajno v družbi trnastega podrastja. Nabiramo jih od marca do začetka junija iz njih pa lahko pripravimo pisano paleto jedi. Najbolj običajen in enostaven način je priprava le-teh z umešanimi jajci. Če imate raje bolj krepko jed, pa vas vabimo, da pokukate med naše okuse in odkrijete recept, ki vas bo nedvomno navdušil!

Na Dnevih špargljev, ki so prva kulinarična akcija v tekočem letu, pa lahko v izolskih gostilnah in restavracijah poizkusite inovativne menije s to priljubljeno divjo hrano. 

Že veste katero izolsko restavracijo oziroma gostilnico boste obiskali? Pokukajte TUKAJ za idejo! Da pa bo izbira lažja so izolski gostinci za vas pripravili tudi menije, ki so dosegljivi na TEJ POVEZAVI.

Izolski zeleni krožniki

Izolski gostinci se združujejo v kulinaričnih akcijah, kjer pod skupnim kulinaričnim imenovalcem v svojih gostilnah in restavracijah promovirajo tipične lokalne sestavine. Na Dnevih špargljev, ki so prva kulinarična akcija v letu, boste razvajali svoje brbončice z jedmi iz špargljev, ki jih bodo gostinci za vas pripravili na raznolike načine.

Krožniki s šparglji vas bodo letos razvajal med 25. marcem in 18. aprilom. Vabljeni!

Sveže in lokalno 

Gostinci vključeni v kulinarične akcije so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih.

Ena izmed možnosti za nakup okusnih plodov istrske zemlje je tudi lokalna tržnica Ruba sz moje njive.

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov