Dnevi divjih špargljev

Kategorija

Šparglji (Asparagus acutifolius) so okusni divji poganjki, ki predstavljajo znanilce pomladi v Istri. Rastejo posamezno, običajno v družbi trnastega podrastja. Nabiramo jih od marca do začetka junija iz njih pa lahko pripravimo pisano paleto jedi. Najbolj običajen in enostaven način je priprava le-teh z umešanimi jajci. Če imate raje bolj krepko jed, pa vas vabimo, da pokukate med naše okuse in odkrijete recept, ki vas bo nedvomno navdušil!

Že veste katero izolsko restavracijo oziroma gostilnico boste obiskali?

Termini kulinaričnih dni za leto 2024 bodo objavljeni naknadno.

Izolski zeleni krožniki

Izolski gostinci se združujejo v kulinaričnih dnevih, kjer pod skupnim kulinaričnim imenovalcem v svojih gostilnah in restavracijah promovirajo tipične lokalne sestavine. Na Dnevih špargljev, ki so prvi kulinarični dnevi v letu, boste razvajali svoje brbončice z jedmi iz špargljev, ki jih bodo gostinci za vas pripravili na raznolike načine.

Izolski okusi 2023

Oglejte si vse tematske kulinarične dneve in se sprehodite po izolskem kulinaričnem letu ter ne pozabite zabeležiti terminov Pomolov okusov. Brošuro Izolski okusi 2023 naložite tukaj.

Sveže in lokalno 

Gostinci, vključeni v kulinarične dneve, so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih. 

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Ena izmed možnosti za nakup okusnih plodov istrske zemlje je tudi lokalna tržnica Ruba sz moje njive.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov