Morske dobrote s pridihom pikantnega

Kategorija

Na robu izolskega Velikega trga, tik ob ribiškem pristanišču, stoji Hotel Marina, katerega pomembna dodana vrednost je vrhunska restavracija, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo in Michelinovim priporočilom. Gostitelji v njej, kuharski mojster Ivica Evačić-Ivek s sodelavci, stavijo na jedi iz najbolj kakovostnih in svežih sestavin iz bližnje okolice. Njihov slogan je namreč »iz morja na krožnik« – vse morske dobrote so sveže in dnevno ulovljene. Tako lahko pokažejo v mandrač, kdo je pripeljal ribe, in na sosednja pobočja, od koder sta oljčno olje in vino. Spoštljiv odnos do hrane je vodilo te restavracije, domači okusi klasičnih istrskih in mediteranskih jedi pa prepričajo še tako zahtevnega gosta.

Domače olje iz čilijev da čili omaki prav poseben okus.

Ocvrta hobotnica v oljčnem olju na bučnem pireju

SESTAVINE 
(za 4 osebe)

Hobotnica
1,2 kg surove hobotnice
oljčno olje
koruzno moko
sol

Bučni pire
4 velike krompirje (1 krompir na osebo)
200 g muškatne buče
sol
poper
košček masla
oljčno olje

Čilijeva majoneza
1 rumenjak
1 dl rastlinskega olja
čili v prahu
0,5 l soka rdeče pese
gorčico
limono
sol
poper

Popečen por 
1 por
oljčno olje
sol
poper

PRIPRAVA

Hobotnica
Hobotnico kuhamo eno uro, jo ohladimo pod mrzlo vodo ter narežemo na kose poljubne velikosti. Nato jo pomokamo v koruzni moki in ocvremo v oljčnem olju. Odvečno maščobo popivnamo s papirnato brisačko, nato hobotnico posolimo.

Bučni pire
Krompir in bučo olupimo in skuhamo v slanem kropu. Nato jo odcedimo in pretlačimo (ali zmiksamo s paličnim mešalnikom). V kozici raztopimo maslo, mu dodamo zmes krompirja in buče ter dodamo ščepec soli in popra. V pire z metlico zamešamo še nekaj kapljic oljčnega olja.

Čilijeva majoneza
V visoko posodo damo rumenjak in ga z električnim mešalnikom mešamo na najmanjši hitrosti. Med mešanjem dodamo 1 jedilno žlico gorčice, sok 1/2 limone in počasi dolivamo rastlinsko olje. Ko je zmes primerno gosta, dodamo čili v prahu in sok rdeče pese. Poljubno začinimo s soljo in poprom.

Popečen por
Por narežemo na kolobarje in ga v ponvici nežno popečemo na oljčnem olju. Dodamo sol in poper ter postrežemo na krožnik kot dekoracijo.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov