V Izoli je doma najboljša pica v Sloveniji

Kategorija
Deli

Že od lani smo v Izoli ponosni na Regino. Naj vas ime ne zavede: to ni prijazna gospa, ki jo boste srečali na obisku našega mesta, pač pa ime najboljše pice v Sloveniji! Ustvarila sta jo Igor Volk in Matjaž Antolovič iz picerije Casa della Pizza. Kakšni so bili začetki te prijetne italijanske picerije in kam jo vodi pot v prihodnje, pa izveste v pogovoru z lastnikom, Matjažem Antolovičem.

Kako se je začela zgodba picerije Casa della pizza in kakšna je bila vizija na samem začetku? Se je ta skozi čas spreminjala?

Svojo gostinsko kariero sem začel takoj po končani srednji gostinski turistični šoli v Izoli in po obveznem vojaškem služenju v slovenski vojski. Imel in vodil sem kar nekaj lokalov na slovenski obali, največ sicer prav v Izoli, kjer je doma tudi moje srce.

Nad picami sem bil vedno navdušen! Že leta 2002 smo odprli picerijo v Drevoredu prvega maja in takoj naslednje leto osvojili prvo mesto na tekmovanju za najboljšo pico v Sloveniji (Nona Guština).

Po kar nekaj letih »eksperimentiranja« v gostinstvu sva z dolgoletnim prijateljem in sedanjim poslovnim partnerjem Igorjem Volkom leta 2017 odprla picerijo Bambola v Kopru. To je bilo tudi obdobje, ko sem spoznal velikega človeka v svetu pic – Italijana Graziana Bertuzzota. Prav on je bil štirikratni svetovni prvak v pripravi pic in zame velika inspiracija. Graziano mi je svetoval, kako izboljšati sam postopek priprave testa in izbirati sestavine.

Odločil sem se, da v moji ljubi Izoli gostom ponovno ponudim najboljšo pico. Tako je 16. aprila 2018 »stari« Moby Dick postal picerija. Z Igorjem sva se odločila za italijanski stil picerije in jo poimenovala Casa Della pizza. Moram reči, da so gostje spremembo zelo dobro in hitro sprejeli.

Lani ste ponovno zmagali na natečaju za najboljšo pico v Sloveniji. Kaj menite, da je ključ do uspeha in ponovnega priznanja?

Res je, leto 2023 je bilo za nas zelo pomembno leto, saj je Igor Volk postal državni prvak v peki pic z najboljšo pico v Sloveniji – pico Regino. Ključ do uspeha je po mojem mnenju vztrajnost in veselje do dela, ki ga opravljaš. Zmagali smo, ker smo vsi člani ekipe verjeli, da imamo najboljši recept, s katerim lahko osvojimo prvo mesto. Komisijo je Igor prepričal z ravno pravšnjo težo testa in nadeva na pici, njegovo res bogato znanje o pripravi testa pa je naredilo piko na i.

Kakšno vlogo igra lokalno okolje pri poslovanju picerije in kako sodelujete z lokalnimi pridelovalci in dobavitelji?

Istra je »čudo božje«, kar se tiče lokalnih surovin. Res smo lahko ponosni, da živimo v tem okolju. Mislim, da imamo tu najboljše, kar nam lahko da narava – tako iz zemlje kot iz morja. V piceriji seveda pridno uporabljamo vse naše lokalne dobrote, ki pa jih kombiniramo z italijanskimi sestavinami.

Katere so torej te res posebne lokalne sestavine, ki jih uporabljate? Skrbite, da gostje na krožnikih začutijo pristno izkušnjo Istre?

Naše pice vsekakor vključujejo tudi lokalne sestavine. Največ porabimo domačega pikantnega olivnega olja, pripravljenega prav za nas. Dela ga znani istrski oljkar. Upoštevamo tudi sezonsko dinamiko: spomladi so recimo na našem jedilniku istrski divji šparglji in slani fileti našega ribiča Marinota, v poletnih mesecih pa se osredotočamo bolj na sezonsko zelenjavo.

Tudi pri vinih na naši vinski karti najdemo vrhunske izolske vinarje, ki proizvajajo predvsem neverjetno dobro malvazijo in refošk.

Lahko bi rekli, da se pri vas istrski okusi prepletajo z italijanskimi. Kako se to vzdušje čuti v vaši piceriji?

Vse se začne že s samim ambientom: ko stopiš skozi vrata naše picerije takoj začutiš Italijo – ne le po vonju, pač pa tudi po fotografijah znanih italijanskih obrazov, ki krasijo naše stene. Potem zaslišiš italijansko glasbo, ki te popelje v preteklost … Posebnost našega velikega »šanka« je tudi vitrina s kar 130 steklenicami priljubljenega italijanskega likerja Aperola. Smo tudi ponosni ambasadorji najbolj znanega industrijskega italijanskega piva Angelo Poretti, ki ga kot hišno točeno pivo ponujamo v osmih različnih okusih.    

»Najbolj se razveselimo pohval tržaških gostov, ki so ugotovili, da znamo tudi mi pripravljati odlično testo z drožmi - »lievito madre«.«

Kako se prilagajate potrebam turistov in dnevnih obiskovalcev, ki prihajajo v Izolo? Je teh veliko ali v piceriji prednjačijo domači gostje?

V Casa della pizza dajemo posebno pozornost domačim gostom, še posebej sosedom in Izolanom ter vsem prebivalcem Istre, saj so ti naši zvesti obiskovalci skozi celo leto.

Zadnja leta imamo v Izoli srečo, da pozimi v naše mesto za vikende prihaja veliko slovenskih družin, ki redno obiskujejo tako nas kot druge izolske restavracije, ki so trenutno res zelo priljubljene.

Med turisti bi rekel, da so trenutno najbolj priljubljeni Avstrijci, saj jih osebje najraje razvaja, ker tudi pustijo pošteno napitnino. Sledijo jim Italijani, ki so sicer zadnja leta bolj previdni. Zadnje leto pa opažamo tudi porast ukrajinskih in ruskih gostov.

»Izola se je močno razvila na kulinaričnem področju. Dejstvo, da na tako majhnem območju ponujamo res kakovostno in raznoliko kulinariko, je gotovo naša velika prednost.«

Kaj meniš, da je najbolj pomembno pri ustvarjanju nepozabne izkušnje za vaše goste?

Najbolj pomembno je, da je gost vedno zadovoljen. To pomeni, da odide nasmejan, da se k nam spet vrne in da podeli svojo dobro izkušnjo z znanci in prijatelji. To je edini ključ do uspeha in prepoznavnosti.

Po čem je vaša picerija prepoznavna oz. kaj meniš, da jo loči od drugih picerij v regiji?

Casa delal pizza je priljubljena picerija z vrhunsko izbranimi italijanskimi sestavinami. Največja posebnost in razlika od drugih picerij pa je v testu, v katerem ne uporabljamo kvasa, ampak kvasni nastavek »lievito madre«, ki je veliko bolj zdrav.

»Po naši pici vas ne bo nič tiščalo v želodcu, pa tudi žejni ne boste.«

Kako pomembna je trajnost? Ste v zadnjem času sprejeli kakšne posebne ukrepe za zmanjšanje okoljskega odtisa?

Trajnost ni samo trend, ampak naša prihodnost. V tej smeri tudi delujemo: ločevanje odpadkov, uporaba okolju prijaznih energentov, ekološka čistila ... Definitivno smo trajnostno naravnani in si želimo čim manj obremenjevati okolje z našo dejavnostjo. Smo tudi ponosni sponzor Košarkarskega kluba Izola, saj podpiramo mlade in zdrav duh v zdravem telesu.

V povezavi s trajnostjo pa se počasi spreminjajo tudi trendi in navade v prehrambni industriji. Kako se odzivate na spremembe, še posebej na področju vegetarijanske in veganske kuhinje?

Trende na gastronomskem področju spremljamo zelo podrobno. Spremljamo tudi najboljše piceriji v Italiji, ki jih redno obiskujemo in si na ta način nabiramo nova znanja ter se učimo od najboljših picopekov in lastnikov picerij. Ne zamudimo niti nobenega sejma ali tekmovanja na tem področju.

Vegetarijanska pica je pri naših gostih zelo priljubljena in tudi na področju veganske ponudbe se vedno bolj prilagajamo potrebam, omenil pa bi tudi našo brezglutensko pico, ki jo zelo pohvalijo ljudje s celiakijo. Priporoča nas tudi njihovo društvo.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost picerije Casa della pizza in kako vidite njen razvoj v prihodnjih letih?

Načrtov je vedno veliko. Jaz sicer živim za vsak dan posebej in nikoli ne vem, kakšna ideja se mi bo utrnila jutri in kaj vse me v življenju še čaka. Trenutno nam je najbolj pomembno, da ohranjamo kakovost picerije, ki smo jo ustvarili do danes in da je čim več gostov zadovoljnih, ter da se vračajo k nam v Izolo na najboljšo pico.

Ker govoriš v množini, še eno vprašanje: vodita picerijo sama z Igorjem ali je v posel vpletena tudi družina?

Picerijo vodim sam, skupaj z Igorjem, vendar pa je moj oče tisti, na katerega se vedno obrnem po nasvet ali ko sprejemam kakšno pomembno odločitev. Družina je sicer zame vedno na prvem mestu, čeprav je v gostinstvu včasih zelo težko usklajevati urnike na način, da je »volk sit in koza cela«.

Moje prepričanje je, da po dežju vedno posije sonce in da mora pravi gostinec v svoji karieri poskusiti tudi najhujše, da lahko kasneje ceni prav vsakega gosta. S tem mislim, da moraš biti vztrajen in močan, tudi ko ne gre vse po načrtih. Obenem pa moraš verjeti v svojo sposobnost, da boš zmogel postaviti lokal na nivo, kot si si ga zamislil. Tukaj se moram posebej zahvaliti očetu, ki mi od vedno stoji ob strani in mi neprecenljivo pomaga pri uresničitvi vseh mojih projektov. Tudi sin, ki ima trenutno 16 let, rad priskoči na pomoč in si nabira delovne izkušnje pri nas predvsem med počitnicami.

Italijanska picerija v resnici zelo lepo sovpada z izolskim okoljem, kjer sobivata dve kulturi – slovenska in italijanska. Tudi jezik naših sosedov je močno vpet v naš prostor. Kako se povezujete oz. vključujete v lokalno skupnost?

V Izoli od nekdaj vlada povezovalni duh: na področju gostinstva se vedno radi povezujemo. Poleg naše najboljše pice v Sloveniji smo ponosni tudi na najboljši sladoled, čevapčiče, ribjo juho, bakala in seveda ribje specialitete. Teh pa ne bi bilo brez naših ribičev, ki vsakodnevno poskrbijo za svež ulov in tako res uresničujejo koncept »iz morja na krožnik«. To je tudi znani slogan prijatelja Iveka iz Restavracije Hotela Marina.

Kako bi opisali dušo in srce Casa della pizza v treh besedah?

Če mi dovolite dodati še četrto besedico, bi picerijo opisal z: Ne molat, raje krepat! Z lovorikami v gostinstvu je podobno kot v profesionalnem športu ... Če enkrat osvojiš zlato kolajno, še ne pomeni, da boš za vedno prvi.

Lani smo zmagali na državnem prvenstvu z najboljšo pico v Sloveniji in tako je za nami najuspešnejše leto, saj so gostje dobesedno čakali pred vrati tudi pozimi, da bi poskusili nagrajeno pico Regino. Moramo pa se zavedati, da je zima v Izoli dolga in traja dlje kot poletna sezona, zato je treba vedno razmišljati in izumljati nove stvari, da uspešno preživiš naslednje obdobje in predvsem, da ohraniš osebje vse leto.

Kaj bi sporočili turistom in dnevnim obiskovalcem, ki obiskujejo Izolo in razmišljajo o obisku vaše picerije?

Lepo vabljeni v Izolo, najlepše prečudovito ribiško mestece na slovenski obali, kjer lahko prav vsak uživa v svežem morskem zraku in najboljši hrani za vsak okus.

Za konec pa še nekaj zanimivih dejstev o Matjažu:

Če bi bil pica, bi bil: Pica Regina – slovenska državna prvakinja.

Izolsko doživetje, ki mi je pisano na dušo: poletno uživanje z barčico na belih skalah in zimski hladni večeri prav tako na barki, kjer poskušam ujeti kaj dobrega. Ne predstavljam si življenja brez morja!

Gostom vedno priporočam obisk: restavracij v mestu in lokalnih vinarjev ter oljkarjev na podeželju.

Moj najljubši izolski dogodek je: Praznik oljk, vina in rib.

V prostem času najraje: ob sončnem zahodu lovim sipe in kalamare na izolskem Ronku.

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov