Pomol okusov I

Kategorija
Deli
30/03/24

Lokacija: severni pomol

Ura: 11:00 - 21:00

Vstopnine ni

Kjer istrska kulinarika sreča morje

Ponovno boste lahko preizkusili okuse Istre na enem mestu – od morja do istrskih gričkov, kjer so poleg pristne kulinarike doma tudi izjemna vina. Pomol okusov je mesto tudi za vse sladkosnede in ostale "jede", saj se čisto za vsakega nekaj najde; vse to v ambientu s pogledom na izolski svetilnik, Bele skale in s čudovitim sončnim zahodom nekje vmes.

Posadka velikonočnega Pomola okusov tokrat v sestavi...

Gostujoča stojnica: Atelier Karim 

Barvito in sladko! Kot nalašč za prvi letošnji Pomol okusov, ki je hkrati tudi velikonočni. Na gostujoči stojnici Atelier Karim, vas bo s sladkimi mojstrovinami navdušil Karim Merdjadi, priznan slaščičar in prepoznavni obraz Masterchefove trojice sodnikov. Ljubezen do kuhanja in slaščičarstva ga spremlja že od ranih nog, svoje znanje je izpopolnil na vrhunski akademiji za kulinariko Le Cordon Bleu v Parizu. Obiščite stojnico Atelier Karim in spoznajte čarobnost sladkih dobrot, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Gostilna Bujol

Ko na pomol pride Gostilna Bujol, Alen s seboj pripelje celo ekipo pomočnikov in okrog njihovega žara nastane dogodek v malem. Bujol je pojem tradicionalne izolske kulinarike, kjer krono nosi sardela, mesto na krožniku pa najdejo tudi druge enostavne morske jedi. Njegova ponudba je vedno presenečenje, pospremljena pa z veliko dobre volje. Obisk stojnice kot tudi gostilne na Manziolijevem trgu, je doživetje, ki vam ponudni enostavnost in pristnost lokalne kulinarike z vonjem po morju. 

Altrokè

Pri njih Altrokè diši! Na Pomolu okusov jih boste že na daleč prepoznali po veliki ponvi iz katere omamno diši po pedočih. Iz prve roke vam povemo, da se oglasite čim prej, ker so res »vroča roba« in hitro poidejo. »Ta mesni« lahko na Altrokè stojnici poskusite tudi boškarinov burger (boškarin = istrsko govedo) ali torteline none Lidije, ki se, preden pridejo na vaš krožnik, v ogromnem kolutu parmezana odenejo v sirno omako.

Gamberin

Letos prvič z nami je tudi Gamberin, katerega ime že kar kliče po morskem. Gamberin je  novost v Izoli in je trenutno edini morski street food lokal, ki se nahaja nasproti parka Pietro Coppo. V prijetnem, ribiško navdahnjenem ambientu, ponuja morske dobrote lokalnih ribičev in prav take bodo na voljo tudi na Pomolu okusov. Pridite mimo in si privoščite sardele, kalamare, rakce; na žaru ali ocvrte,  sardele na šavor, hobotnico v solati in druge z morjem navdahnjene jedi. 

Gorki Chili

Letos se nam prvič na Pomolu okusov pridruži tudi Gorki Chilli, ki bo predstavil svoje pekoče omake, pridelane iz plodov, ki so zrasli na istrski zemlji. Gotovo najbolj vroča stojnica Pomola okusov! Stojnica združuje lokalne papričice, čilije in začimbe v osupljivih omakah, ki bodo razveselile tako začetnike kot tudi poznavalce pekočih okusov. Omake bodo tokrat v družbi pic iz testa pripravljenega po tradicionalni istrski recepturi, obložene s svežimi sestavinami.

Orange wine festival in Vina Zaro

Novosti letošnjega Pomola še kar ni konec – širi se namreč pomolska druščina izolskih vinarjev! Z nami so tudi Vina Zaro; simpatična mlada ekipa bo predstavila eko certificirana vina z dolgo vinsko tradicijo. Na velikonočnem Pomolu okusov jih najdete na sijoči oranžni stojnici, kjer vas bodo s kozarčkom vrhunskih oranžnih vin navdušili, da obiščete tudi prihajajoči mednarodni Orange wine festival, ki bo 26. aprila v Izoli.

Gin Brin

Gin Brin je zasnovan z mislijo na ljubitelje ginov, ki cenijo izvirnost in izjemnost okusov. Vsak ustekleničen gin predstavlja izrazit karakter, ki izvira iz skrbno izbranih sestavin lokalnega izvora in natančne destilacije. Pri Gin Brinu verjamejo v spoštovanje tradicije, hkrati pa se odprto podajajo v raziskovanje novih dimenzij okusov.

Kulturno društvo Malija

Za tradicijo in domače vzdušje na Pomolu okusov z dobrotami izolskega podeželja skrbi Kulturno društvo Malija. Navdušijo z jedmi na žlico; bobiči, koromačevo mineštro ali kakšno drugo enolončnico. Sladice iz domače kuhinje so nuja, prav tako pa so njihova specialiteta tudi pite, kjer vedno najde mesto kakšna divja rastlina iz neokrnjene narave istrskih vasi. Poleg tipičnih jedi se spogledujejo tudi z morjem in velikokrat presenetijo z odličnimi sardelami ali brodetom.

Kulturno in turistično društvo Šparžin

Kulturno in turistično društvo Šparžin iz Kort je skupaj z Rozano pojem za najboljše fritle po katerih diši po celi Istri. Porciji hrustljavih in toplih istrskih sladic se je res težko upreti! KTD na Pomolu okusov za vse željne spoznavanja pristnih istrskih okusov pripravljajo tudi ostale domače jedi; krepke, enostavne, a tako zelo okusne. Če Šparžin obiščete v Kortah, vas z veseljem pospremijo tudi na kaštelir, kjer so nekdaj domovali Histri, danes pa se sredi neokrnjene narave nahaja arheološki park.

Kavarna Zvon

Kavarna Zvon je med vašim obiskom zagotovo najslajši postanek, kjer na vse sladkosnede čakajo živobarvni macaronsi, prefinjene sladice, pripravljene pod vtisom letnega časa, osvežite pa se lahko tudi z limonado ali igrivimi »bubble tea«. Vedno imajo na zalogi sladke pakete, ki bodo nedvomno razveselili vaše bližnje. Obiščete jih lahko tudi v kavarni, ki se nahaja v bližini Simonovega zaliva; postregli vam bodo z odlično kavo in ostalimi napitki, z veseljem pa bodo spekli tudi torto po naročilu.

Di Kappa tartufi

Kakovostno meso in izvrstna tuna sta v družbi lističev tartufov zmagovalna gurmanska kombinacija! Za brezmesne jedce pa se na njihovi stojnici vedno najde tudi kakšna paštica s tartufato in izdelki iz tartufov, za vse, ki bi te aromatične gomolje vključili v svojo kuhinjo. Zgodba Di Kappa tartufov se je razvila iz 30-letne ljubezni do tartufov; Dejan je bil pri svojih 17. letih namreč najmlajši lovec na tartufe, leta 2019 pa je svoje znanje in izkušnje združili v družinsko podjetje. 

Fogy tartufi

Verjetno niste vedeli, da je med stalnimi »pomolčani« tudi Guinessov rekorder. To je z najtežjim belim tartufom leta 2015 uspelo Miranu, ki uspešno kreira zgodbo Fogy tartufi. Na Pomolu okusov pojdite za »nosom«, ki vas bo pripeljal do velike posode, v kateri se pripravljajo omamne testenine z zajetno dozo tartufov. Z navdušenjem vam pripoveduje o svoji strasti in mimogrede boste s seboj odnesli tudi kakšno specialiteto s tartufi za domačo kuhinjo. 

Limoni Šik

»Pit-stop« na najbolj živani stojnici dogodka vas bo navdušil s ponudbo domačih likerjev, med katerimi je prvak Limoni Šik iz neškropljenih limon sončne obale Amalfija, družbo pa mu delajo še Oranži, Meloni in Lubi. Iz začetne ljubezni do limoninega likerja je nastala družinska butična proizvodnja s prvim v Sloveniji registriranim limoncellom. Z veseljem bosta z vami poklepetala Kristina In Luka, če boste imeli srečo pa boste spoznali tudi skrivnostno Madam Limonino…

Biradiski

Pod imenom Biradiski najdemo skupino ljubiteljev craft piva in dobre glasbe. Craft daje prednost kvaliteti nad kvantiteto, govori o izdelanih hmeljnih zvarkih in ne proizvedenih, z osebno noto pivovarja, ki neodvisno deluje predvsem v lokalnem okolju. In ker vse to sovpada tudi z našo filozofijo, so Biradiski na Pomolu okusov stalnica. Njihova ljubezen do piva je tesno povezana tudi z glasbo, zato jih najdete na mnogih dogodkih in festivalih s kančkom drugačnosti odmaknjenih od »mainstreama«.

Memon prosciutto e vino cf

Memon prosciutto e vino cf na enem mestu združuje ljubezen do vrhunskih pršutov in vin. Zoran pravi, da je njegovo poslanstvo promocija in povezovanje pršutov z geografskim poreklom, kar uspešno udejanja s profesionalnim rezanjem pršutov. Z nožem v roki in širokim nasmehom vam pokaže, da je v eni »fetki« pršuta pravo bogastvo okusov in dediščine. Srečate ga na dogodkih, kot je Pomol okusov, z veseljem pa s svojo spretnostjo popestri tudi razna srečanja in zabave.

Nori sushi

Nori sushi je za drzne! Sushi dvojec, Paolina in Marinka, na Pomol okusov prinaša svežino, divje kombinacije okusov in sestavin. Presenetile so nas že z istrskim sushijem z brancinom, in šparglji, in nikoli ne vemo, kaj bo izpod njunih rok nastalo naslednjič. Sta pravi sushi mojstrici; njuna stojnica pa je idealna postojanka za tiste, ki bi samo malo »piknili«, prav tako pa se lahko na njiju obrnete, ko si malce eksotike zaželite doma.

Vina Božič

Tradicija Vin Božič sega že v daljno leto 1902. Danes družina Božič spretno uporablja podedovano znanje svojih prednikov in na 10.000 hektarjih na sonaraven način vzgaja 30.000 trt; predvsem refošk in malvazijo, poleg avtohtonih sort pa tudi sivi pinot, merlot, cabernet sauvignon in staro istrsko sorto maločrn. V njihovi butični trgovinici v središču Izole vam na degustaciji ali za nakup pristnih daril nudijo mnoge domače dobrote, kot so olja, namazi, vložne oljke …

Vina Markovič

Vina Markovič so, kot pravijo sami, vina z razgledom, mi pa dodajamo: tudi z nasmehom! Družinski vinogradi se nahajajo na sončni strani hriba in iz čudovite lokacije gledajo na Izolo. Če jih obiščete doma, kjer vas sprejmejo na ogled kleti in degustacijo oljčnega olja in domačih suhih mesnin, vam ponudijo malvazijo, refošk, chardonnay in rumeni muškat. Njihova stojnica na Pomolu okusov pa poleg vinskega postanka nudi še pravi »good mood«.

Vina Brič

Posestvo Vina Brič leži tik ob slovensko hrvaški meji nad krajinskim parkom Dragonja in se ukvarja z ekološkim vinogradništvom in vinarstvom. Njihova vinska klet je zgrajena po projektu arhitekta Borisa Podrecce in spada med 100 najlepših kleti na svetu. Na Pomolu vas bo sprejel nasmejani Karlo in vas z veseljem popeljal v njihovo vinsko zgodbo.

Sparkling oysters

Poslovno idejo so zasnovali trije prijatelji, ki se na dogodkih pojavljajo pod imenom Sparkling oysters. Prepričali vas bodo s prefinjeno kombinacijo ostrig z različnimi omakami in vam pomagali izbrati pravo penino za vaš okus. So pravi naslov, kjer vas čaka nekaj svež in drugačen okus po morju, kot smo ga običajno vajeni v Izoli.

Skupaj za zeleno prihodnost

Ker v Izoli sledimo zeleni usmeritvi in neprestano izpopolnjujemo vizijo trajnostnega turizma, bo Pomol okusov potekal na okolju prijaznejši način. Hrana se bo servirala v papirnato oziroma biorazgradljivo embalažo, poskrbljeno bo za ločevanje odpadkov.

Tako tudi vas prijazno vabimo,  da odpadke ustrezno ločujete.

 

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov