Pomol okusov III

Kategorija
8/06/24

Lokacija: severni pomol

Ura: 11:00 - 22:00

Vstopnine ni

Sezona izolskih »street food« dogodkov se nadaljuje. Ponovno se bomo družili ob odlični kulinariki Slovenske Istre, ki bo dišala tako po morskih dobrotah kot po specialitetah istrskega podeželja. Za to da bo vaš krožnik lokalnih dobrot popoln, bodo poskrbeli tudi istrski vinarji, prav tako boste na svoj račun prišli ljubitelji lokalnega gina in craft piva, sladkosnedi pa se boste razveselili sladkih mojstrovin.

Ponudniki hrane in pijače 

Gostujoča stojnica - Žlikrofi Teja in Pivovarna Zajc 

Na junijskem Pomolu okusov bodo svoje dobrote predstavili tudi prijatelji iz Idrije in okolice. Na gostujoči stojnici vas bodo pozdravili z žlikrofi, tradicionalno jedjo, ki jo bodo postregli z različnimi omakami. Poleg tega se pripravite na nekaj krepkega! Pivo Zajc, ki prihaja iz osrčja Arheološkega parka Divje babe, bo poskrbelo za pravo osvežitev. Pivovarna, ki je po 200 letih ponovno odprla svoja vrata, ponuja piva, ki so vse prej kot neandertalska - so sodobna in domača.

Prvič z nami - Krmac & Kralj

Prijatelja Andrej Krmac in Matej Kralj sta pred leti pričela z uspešno zgodbo Ištrijankice, hiške z dobrotami iz Slovenske Istre, ki ste jo morda srečali na kateri od prireditev v Slovensi Istri. Na Pomolu okusov, kjer vas bosta navdušila s svojimi vini in ostalimi istrskimi dobrotami, se bosta predstavila prvič. Oba lahko obiščete tudi doma; vinska klet Kralj vas z veseljen sprejme v degustacijskem prostoru, Kmetija Krmac pa na vas vabi na njihovo osmico, kjer ne manjka dobrega vina in pristne istrske kulinarike.

Altroke-ker Pomola brez pedočev ni! Mamijo vas v veliki ponvi, zraven pa se tortelini objemajo z velikim kolutom sira. Kaj izbrati? Po vaših guštih! Običajno pri njih čaka še nekaj za ta mesne.

Bujol je cela fešta! Pojem tradicionalne izolske kulinarike, ki diši po morju. Pri Alenu vas čakajo morske dobrote iz žara na oglje, svež dnevni ulov. Obisk stojnice je dogodek že sam po sebi.

Stojnica Fogy tartufov je prava izbira za vse ljubitelje izdelkov iz tartufov. Odnesite domov okusno zalogo tartufat sirov, salam in si privoščite dišečo porcijo pjukancev ali ostalih testenin.

Temperature na Pomolu bodo še višje, saj bo z nami tudi Gorki chili! Chili omake narejene iz plodov istrske zemlje bodo dale pekoč pridih slastnim picam. En slice se vedno prileže, se strinjate?

Kdaj ste nazadnje jedli mojstrsko rezan pršut? Rezan na roko ima čisto drugačen okus, v kar vas bo v trenutku prepričal Zoran - Memon Prosciutto e Vino CF, certificiran rezalec pršuta in sommelier. Pršuti od Istre do Španije in še dlje!

Istrska kulinarika v moderni preobleki vas čaka pri Tinetu in Damjani. Gostilna Pri Tinetu vas bo prevzela z domačnostjo in malce drznosti ter omamnim vonjem specialitet iz »zelenega jajca«.

Posebnost Di Kappa tartufov so lastni nasadi le-teh in njihova več kot 30. letna tradicija. Na pomolu okusov so postojanka za ljubitelje kvalitetnega mesa in tune-v družbi lističev tartufov seveda!

Pri Gamberinu najdete predvsem ocvrte in žar morske jedi. In nenapisano pravilo je, da če pridete v Izolo, morate vsaj na eno porcijo sardel'c. Sedaj veste, kje jih najdete.

Ljubitelji sushija pozor! Obvezna postojanka za navdušence nad svežo ribo je stojnica Nori sushi, ki preseneča z drugačnostjo in inovativnostjo. Ste že poskusili istrski sushi?

Rozana z ekipo Kulturega in turističnega društva Šparžin je definicija za najboljše fritle daleč naokrog. Razvajali pa bodo vse željne okusov istrskega podeželja, kjer so doma krepke in pristne jedi.

Barve podeželja na Pomolu okusov zastopa tudi KD Malija. Na stojnici se okrepčate s pitami s sezonskimi sestavinami, navdušeni pa boste tudi vsi sladokusci. Njihova peciva so res mmm…

Osvežite se na stojnici Kavarne Zvon, ki poleg sladkih dobrot kot so pisani macronsi in sladice navdihnjene z letnim časom, ponuja še bubble tea in ostale osvežilne pijače.

Bolj rumeno kot tako ne gre! Limoni Šik vas bo prepričal, ker je seveda šik, živahen in pravi za pomolčkanje v dobri družbi. V njihovem limončelu so(n)čnih limon iz Amalfija se čuti poletje!

V vinih družine Zaro se čutita tradicija in vrednote, ki jih družina goji že več kot sto let. Pridelana so sonaravno z velikim spoštovanem do zemlje, so butična in zadovoljijo tudi največje poznavalce.

Prefinjena kombinacija mehurčkov in ostrig, ki vam jo postreže neločljiva trojica prijateljev, je pravi užitek. Sparkling oysters na Pomol okusov prinašajo drugačnost in vsekakor širijo obzorja.

Vino, oljke in okusne namaze najdete na stojnici družine Božič, ki se z vinogradništvom ukvarja že od leta 1902. Na 10 ha na sonaraven način vzgaja 30.000 trt; predvsem refošk in malvazijo.

Vina Markovič vas na pomolu sprejmejo z obilo dobre volje in kar nekaj z zlatom nagrajenimi vini. Zadnji trofeji sta zlato za malvazijo 2022 kot tudi za 2023 kot najboljši beli vini v Sommelier selection 2024.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov