Izola - digitalni otok

Kategorija

Projekt »Izola – digitalni otok« je sofinanciran s strani MGRT in ESRR. Kot že samo ime nakazuje, se osredotoča predvsem na digitalizacijo izolske kulturne dediščine. S projektom želi MGRT na nacionalni ravni ustvariti digitalno zbirko / digitalni popis kulturne dediščine, za destinacije pa je to priložnost, da dediščino na inovativen način približajo javnosti. Sploh v časih, ki jih kroji koronavirus, je to zelo dobrodošlo, saj so potovanja zaenkrat precej omejena. Tako lahko korak k zajemu dediščine v sodoben medij novodobne tehnologije razumemo tudi kot virtualno povabilo k dejanskemu obisku destinacije, ko se sprostijo omejevalni ukrepi.

Izbrani izvajalec digitalnega zajema in kreativnih rešitev, Arctur d.o.o., je že v lanskem letu z dronskimi in foto posnetki zajel dva pomembna objekta izolske dediščine in sicer arheološko najdišče Simonov zaliv in Besenghijevo plalačo. Arheološki park, kjer je nekdaj stala razkošna rimska počitniška rezidenca, je območje z največjimi površinami rimskega mozaika v Sloveniji. Trenutno je v teku priprava (delne) rekonstrukcije rimske vile, ki bo predstavljena v 3D videu. Prav tako pa bo v 3D videu predstavljena tudi najlepša poznobaročna palača v Istri Besenghi degli Ughi.

Oba videa bosta dostopna na naših kanalih, vključena pa bosta tudi v spletno aplikacijo "Izolski kanočal", kjer bo na podlagi 360 fotografij predstavljen koncept Izola nekoč in danes. Uporabnik bo tako s pomočjo kanočala pokukal v pomembnejša obdobja izolske zgodovine. Aplikacija pa bo dejansko nadgradnja projekcije, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali na fizični maketi Izole, ki bo postavljena v Izolani. Projekcija bo s privlačnimi avdiovizualnimi efekti pripovedovala razvoj Izole iz prvih poselitev na otoku do razvoja polotoka.

Maketa bo tako predstavljala pomembno dodano vrednost obisku Izolane, kjer je že sedaj na raznolike načine predstavljena zgodovina mesta, bila pa bo tudi odličen element doživetja »Pozabljena izolska skrivnost«.Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov