Trajnostno poročilo

Kategorija

Izola je avtentično mediteransko mesto, ki je zraslo na nekdanjem otoku, še danes pa je čutiti močno vez njenih prebivalcev z morjem. Poleg očarljivih mestnih ulic in raznolikih plaž se ponaša tudi z zelenim zaledjem in pristnim stikom z naravo.

Zaveza k trajnosti

Leta 2020 je Izola stopila korak naprej v trajnostni razvoj s slavnostnim podpisom Zelene politike, ki je postavila jasne smernice za trajnostno poslovanje v vseh vidikih življenja v mestu. Pomembna zaveza je bila tudi Strategija razvoja turizma za obdobje 2021-2025, ki je postavila temelje za nadaljnji razvoj zeleno-modrega turizma, ki bo dostopen vseh 365 dni v letu.

Obiščite trajnostne ponudnike  

Trenutno se Izola ponaša s tremi turističnimi ponudniki, ki razpolagajo z zelenimi trajnostnimi znaki.

  • Restavracija Hotela Marina je zaradi inovativnosti in trajnostne gastronomije nagrajena z Michelinovim priporočilom, ponaša pa se tudi s trajnostnim znakom Green Cuisine. Znana predvsem po svežih jedeh po principu »iz morja na krožnik«, njihova kulinarika združuje modernost in tradicijo, sledijo letnim časom in tako se njihovi meniji spreminjajo glede na sezono.
  • Garni hotel Dolcemente, ki se nahaja tik ob izolski promenadi in ima krasen pogled na morje, je vključen v Zeleno shemo slovenskega turizma, ima trajnostna znaka Green Key in Green Accommodation.
  • Hotel Cliff v Belvedere resortu je ponosen lastnik trajnostnih znakov Green Key in Green Accommodation. Hotel se nahaja v Krajinskem parku Strunjan in ponuja izjemen pogled na celotno Izolo in odlična izhodišča za sprehode po Krajinskem parku Strunjan.

 

Lokalno in sveže

Izola spodbuja lokalno ekonomijo in uporabo sezonskih sestavin s pobudo Kilometer nič, ki lokalnim gostincem svetuje uporabo lokalnih pridelkov. S tem se izognemo nepotrebnemu transportu hrane ter izboljšamo kakovost in ponudbe. Lokalni ponudniki na več načinov soustvarjajo ponudbo Izole: svoje izdelke predstavijo na sezonskih tržnicah "Ruba sz moje njive" in Loreto, se udeležijo tradicionalnih prireditev, vsako leto v sodelovanju z lokalnimi gostinskimi ponudniki organiziramo tudi kulinarične dneve, ki v ospredje postavljajo lokalne jedi. Kulinarični dnevi potekajo v izolskih gostilnah in restavracijah, spodbujajo vključene gostinske ponudnike, da v obdobju dveh tednov ustvarjajo jedi iz tipične sestavine, ki je aktualna v določenem obdobju leta.

V Izoli od leta 2021 organiziramo tudi Pomol okusov, ki na enem mestu združuje stojnično ponudbo lokalne kulinarike, vina in ostalih dobrot. Dogodek poteka spomladi in jeseni in v Izolo privablja ljudi ob blizu in daleč.

Slikovito podeželje in neokrnjena narava

Izolsko podeželje je bogato tako z naravno kot s kulturno dediščino in ponuja številne možnosti za preživljanje prostega časa. Le 15 minut vožnje iz mestnega jedra se nahaja vas Korte, ki je pravi biser izolskega podeželja. Tu se pred 5000 leti naselili Histri, ki so na vzpetini nad vasjo postavili svoje domovanje. Prazgodovinsko gradišče v Kortah predstavlja največjo naselbino te vrste v Slovenski Istri. Nekdanje domovanje istrskih prednikov danes predstavlja čudovit arheološki park, kjer je kulturna dediščina neločljivo povezana z naravo. Arheološki park Kašler si lahko ogledate sami, za poglobljeno spoznavanje zgodb tistega časa pa vas na vzpetino lahko pospremi tudi lokalna vodnica iz Turistično-kulturnega društva Šparžin.

Na podeželju se nahajajo tudi vodni viri, zajetja vode, ki so bila nekdaj edini vir oskrbe z vodo na podeželju. Večina virov je na zasebnih zemljiščih in se jih lahko obišče le na vodenem ogledu, ki je s strani Turistično-kulturnega društva Šparžin organiziran dvakrat letno.

Na podeželju je možno okusiti tudi mnoge lokalne dobrote. Gostilna Korte in Kmetija Medljan ponujata pristno kulinariko podeželja, poleg tega so izolske vasi bogate tudi s ponudbo vin in oljčnega olja.

Pomembno naravno območje je tudi Krajinski park Strunjan. V sklopu projekta INHERIT, ki se posveča varstvu naravne dediščine in razvoju trajnostnega turizma v Sredozemlju je bil Krajinski park Strunjan, ki ga krasi 80 metrov visok flišni klif, identificiran kot območje INHERITURA. V okviru projekta je bila obnovljena pešpot z Belvederja do Belih skal z uporabo sonaravne tehnike suhogradnje. Pilotna sanacija poti je bila izvedena z namenom varovanja naravne in kulturne dediščine območja in zmanjševanja erozije zaradi vpliva turizma.

Trajnostna mobilnost 

Občina Izola je vodilna v prizadevanjih za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida v voznem parku, saj je že leta 2014 dosegla izjemno nizke povprečne izpuste, ki so bili načrtovani šele za leto 2020. V okviru humanitarnega zavoda Zlata mreža je bilo izvedeno tudi izboljšanje trajnostne mobilnosti na socialnem področju s projektom Prostofer, ki zagotavlja prevoz starejšim občanom.

Občina Izola je uvedla tudi dva električna minibusa, imenovana “kurjerca”, ki služita izboljšanju povezave med mestnim središčem, parkirnimi površinami ter upravnimi organi v Izoli, hkrati pa omogočata lažji dostop do trgovskih in poslovnih subjektov v občini, kar posledično zmanjšuje uporabo osebnih prevoznih sredstev.

Na destinaciji od spomladi do pozne jeseni vozi tudi turistični vlakec na plin, ki lahko pelje do 50 potnikov in je zagotovo privlačna atrakcija, veliko pa prispeva tudi k temu, da obiskovalci mesta ne obiščejo z avtomobili.

S celostno prometno strategijo destinacija spodbuja uvajanje zelenih turističnih produktov, kot je izposoja e-skirojev in supov. Poleg tega je občina Izola leta 2018 postavila pet električnih polnilnic, za katere je prejela subvencijo Eko sklada. Štiri od teh polnilnic so postavljene v mestu, ena pa na podeželju. V okviru projekta IstraConnect Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014–2020 je bila v Izoli postavljena pametna kolesarnica, ki je namenjena shranjevanju osebnih predmetov kolesarjev in polnjenju električnih koles. Ta investicija spodbuja uporabo koles kot trajnostnega sredstva za prevoz in omogoča večjo povezanost med različnimi oblikami prevoza, kar prispeva k bolj trajnostni in okolju prijazni mobilnosti ter ustvarjanju bolj povezane skupnosti.

Center uporabnih predmetov

Na Zbirnem centru je bil vzpostavljen Center uporabnih predmetov, kjer lahko uporabniki brezplačno oddajo in prevzamejo uporabne predmete. Na pobudo uporabnikov se je leta 2019 odprl še »CUP v mestu«, ki temelji na inovativnem sistemu izmenjave. Poleg zbiranja in predelave uporabnih predmetov, pa je center preko različnih delavnic postal tudi inkubator generiranja okoljske zavesti.

Spoštljiv odnos do okolja  

Občina Izola se osredotoča na trajnostno ravnanje z odpadki, s ciljem zmanjševanja odpadkov na izvoru in višanja deleža ločeno zbranih odpadkov. Javno podjetje Komunala Izola veliko pozornosti posveča ozaveščanju vseh uporabnikov in okoljski vzgoji, z izvedbo akcij in aktivnosti, s katerimi spodbujajo pravilno ravnanje z odpadki. Delež ločeno zbranih odpadkov iz leta v leto narašča, kar kaže na uspešnost prizadevanj. Zloženka Visit & Respect Izola spodbuja prebivalce in obiskovalce Izole k skrbi za okolje in trajnostnemu ravnanju. 

Z namenom osveščanja o primernem vedenju je bila zasnovana tudi kampanja Male zelene skrivnosti Izolanov, ki napotke daje na prijazen in šaljiv način. 

Dostopnost

Občina Izola je že vrsto let invalidom prijazna občina. V sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije smo v preteklosti izvedli projekt odstranjevanja arhitektonskih ovir, ki ga še danes izvaja javno komunalno podjetje. Prav tako smo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper izpeljali projekt ustreznih talnih oznak v krožiščih za slepe in slabovidne.

Posebnost turistične ponudbe v Izoli pa je plaža, ki je prilagojena vsem osebam, ne glede na njihove fizične omejitve.

Izobraževanja

Turistično združenje Izola si prizadeva še bolj okrepiti razvojno funkcijo in sodelovanje s ponudniki, saj lahko le na ta način sledimo novi Strategiji razvoja turizma v občini in dosežemo začrtane cilje oblikovanja kakovostne turistične ponudbe. V zadnjih letih se vse bolj intenzivno posvečamo organizaciji izobraževanj, študijskih tur in prenosu znanja za gostinsko in turistično gospodarstvo in jih tako spodbuja k razvoju trajnostnih poslovnih modelov. Organizirali smo številna predavanja in delavnice s področja razvoja izolske turistične ponudbe.

Skrb za kulturno dediščino

Izola je mesto z izjemno bogato kulturno in naravno dediščino, ki jo skrbno negujemo in vključujemo v nove turistične produkte in doživetja.

Ena izmed pomembnejših točk ohranjanja snovne in nesnovne dediščine je Izolana – hiša morja, ki je svoja vrata odprla leta 2017. Obiskovalci se tam lahko spoznajo z zgodovino in s pomorskim značajem Izole. Ogledajo si lahko zbirko ladijskega modelarstva, prvi ohranjen zemljevid istrskega polotoka, odkrijejo nekdanjo železniško progo Porečanko (Parenzano), večji del Izolane pa je posvečen ribištvu in ribji predelovalni industriji, ki sta pomemben del izolske tradicije.

Posebej atraktivna je za otroke, saj ponuja spoznavanje izolske dediščine na izviren način. V Izolani je na ogled tudi 3-D maketa Izole, na kateri je s pomočjo avdiovizualne projekcije prikazan razvoj Izole skozi različna zgodovinska obdobja, od prazgodovine do danes, s pomočjo interaktivnega kolesarskega simulatorja Simathlon pa se obiskovalci lahko preizkusijo v kolesarjenju po trasi Parenzane ali pa se virtualno zapeljejo skozi izolsko mestno jedro in spoznajo ključne izolske znamenitosti. Poleg tega je Izolana tudi začetna in končna točka doživetja oz. pustolovske igre na prostem Pozabljena izolska skrivnost.

Obveščanje javnosti

Obveščanje in ozaveščanje javnosti sta pomemben del prizadevanj za trajnostni razvoj. V komunikaciji z javnostjo sledimo sodobnim smernicam in se poslužujemo digitalnih kanalov, kot so spletna stran, družbeni mediji in e-poštno obveščanje. Lokalno prebivalstvo je o pomenu trajnostnega turizma obveščeno preko brezplačnega lokalnega izolskega glasila Bobnič/La Crida. Za obveščanje se poslužujemo tudi promocijskih brošur, zloženk in drugih tiskovin. V zadnjih letih veliko gradimo tudi na digitalnih brošurah; tako ponudnikom informacije za njihove goste velikokrat posredujemo v obliki zloženk z oblikovanimi QR kodami. Uspešno sodelujemo tudi z različnimi mediji in organiziramo študijske obiske. Pomemben del obveščanja so tudi izobraževanja in delavnice za deležnike v turizmu. Obiskovalcem so na voljo tudi mesečne e-novice, na katere se prijavijo preko obrazca na spletni strani. 

Naj turistični kraj 2023

Turistična zveza Slovenije (TZS), ki je nacionalna organizacija, odgovorna za promocijo in razvoj turizma, je že 32. leto zapored organizirala projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna (MDLG), v okviru katerega je Izola  prejela laskavi naziv NAJ turistični kraj 2023. TZS s projektom poudarja, da je urejeno in gostoljubno okolje ključno pri uspešnem razvoju turizma.

Izola je majhno mediteransko mesto, ki je z razvojem turizma postalo turistično središče, znano po avtentičnosti in gostoljubnosti domačinov. Kljub temu, da je priljubljena turistična destinacija, ostaja zvesta tradiciji ribištva, vinogradništvu in pridelavi oljčnega olja, kar ji daje pristen čar in jo razlikuje od ostalih obmorskih mest. Z urejeno infrastrukturo, slikovitim mestnim jedrom in zelenim podeželjem ter privlačnimi zgodbami privablja obiskovalce in nudi prijetno življenjsko okolje domačinom. Občina si skupaj z ostalimi deležniki s področja turističnega gospodarstva prizadeva turizem povzdigniti na še višjo raven.

Poleg tega lahko preverite več "zelenih" novic in dosežkov na spletni strani občine Izola, kjer lahko izveste več o njenih prizadevanjih za ohranjanje okolja in trajnostnega razvoja.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov