18. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema od 1. do 5. junija 2022

16/05/22
Kategorija

Mednarodni filmski festival Kino Otok Isola Cinema se z 18. izdajo vrača na prag poletja, glavnina festivalskega dogajanja se bo odvila v Izoli med 1. in 5. junijem 2022. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci po tekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Festivalski program ostaja posvečen avtorskemu filmu in razvijanju filmske kulture, prikazali bomo okrog 80 celovečernih in kratkih filmov, številne projekcije bodo potekale ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev. V Izolo in v druge festivalske kraje po Sloveniji bomo ponovno pripeljali svež izbor neodvisnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih gostov z vsega sveta.

18. festival Kino Otok je prva 'Prireditev z manj odpadki' v Sloveniji

Z 18. izdajo je mednarodni festival Kino Otok sprejel zavezo, da bo izvajal ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje količin nastalih odpadkov in tako kot prvi filmski dogodek v Sloveniji od Ekologov brez meja prejel naziv 'Prireditev z manj odpadki'. Jasno se zavedamo odgovornosti festivala kot množične kulturne prireditve, zato si želimo aktivno prispevati k iskanju odgovorov na okoljsko krizo, tako z ozaveščanjem kot z lastnim delovanjem. Sprejetje zaveze je del celostnega prizadevanja ekipe festivala za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje, ki vključuje spodbujanje uporabe javnega prevoza in potovanj z vlakom namesto z letalom, nižje naklade festivalskih tiskovin, ponovno uporabo predmetov in opreme ter sodelovanje s partnerji, ki omogočajo ekološko in lokalno ponudbo.

Kaj vse je mednarodni filmski festival Kino Otok?

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. Skrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru, o čemer priča tudi stalna podpora občinstva. Kino Otok je filmska zgodba v nastajanju, projekcijam sledijo srečanja z ustvarjalci, delavnice, rojevajo se ideje, pogledi se ostrijo, krešejo se mnenja. Temelj festivala je pristno filmsko srečanje med vsemi udeleženci festivala, ključni element pa odmeven filmski in spremljevalni program za ljubiteljsko in profesionalno občinstvo vseh generacij, ki vključuje projekcije, srečanja z gosti, delavnice, filmsko-vzgojni program Podmornica – Otok za mularijo, pa tudi nočni festivalski utrip v ritmih izolske plaže Svetilnik. Podporo nam že od vsega začetka izkazujejo številne organizacije in posamezniki, ki omogočajo, da obmorska Izola vedno znova resnično zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor nas je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati.

18. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je:

-  vznemirljiv filmski program pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni in Letnem kinu Manzioli ter v zavetju Art kina Odeon in Kulturnega doma;

-  izbor kratkih filmov neodvisnih vzhajajočih avtorjev v sproščenem vzdušju Videa na plaži;

-  Podmornica – program filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine;

-  PRO OTOK – program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej;

-  festivalski utrip na izolskih ulicah in utrip umetnosti v izolskih galerijah ter večerni glasbeni program na plaži Svetilnik;

-  program izbranih festivalskih filmov v Ljubljani, Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Napoved predstavitve programa v Izoli in Ljubljani

Celoten program 18. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 18. maja 2022 ob 12. uri v Kinodvoru v Ljubljani in 19. maja 2022 ob 11. uri na ploščadi Kulturnega doma v Izoli. Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala. 18. izdajo festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, Evropski socialni sklad, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA, Ministrstvo za javno upravo, Center za kreativnost pri MAO in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov