Ogled dobrih praks izolskega turističnega gospodarstva v hrvaški Istri

24/11/23
Kategorija

Turistično združenje Izola je predano razvoju in izboljšanju turistične ponudbe. V preteklosti smo organizirali številna izobraževanja in predavanja, letos pa smo se ponovno odločili oditi na študijsko turo, tokrat k sosedom v Istro.

Zakaj smo izbrali prav naše sosede?

Turistično združenje Izola si prizadeva za razvoj in dvig nivoja turistične ponudbe ter za povezovanje različnih deležnikov. Letos smo se odpravili na ogled dobrih praks v hrvaško Istro, ki je znana predvsem po bogati ponudbi na podeželju, tesnem sodelovanju lokalnih ponudnikov, odlični kulinariki in skupni viziji razvoja, ki jo delita turistično gospodarstvo in lokalna politika.

Hrvaška Istra je s premišljeno strategijo postavila temelje turizma, ki je močno vplival na razvoj regije in na ohranjanje naravne in kulture dediščine. Jasno začrtana smer napredka je vplivala na oživitev degradiranega podeželja in tako dala priložnost mladim generacijam, ki so se na podeželje pričele vračati in tam ustvarjati življenje, ki je danes tesno prepleteno s turizmom.

Dobre prakse povezovanja in močna podpora lokalnega okolja

Naš prvi postanek je bil Grožnjan, mesto umetnikov, ki je bilo revitalizirano po letu 1965, ko so zapuščene hiše so preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte za kulturne dejavnosti. Župan Claudio Stocovaz nas je srčno sprejel, s svojo doživeto pripovedjo o zgodovini mesta pa nam je približal bogato dediščino kraja. Izrazil je močno podporo investicijam in dogodkom, ki prispevajo k razvoju turizma, ter pokazal razumevanje in podporo razvoju turizma v kraju.

Nadaljevali smo z obiskom oljarne Ipša, priznanega oljarskega podjetja, specializiranega za vrhunska olja iz avtohtonih sort oljk. V preteklosti so olja že 19-krat našla mesto v prestižnem vodniku ekstra deviških oljčnih olj Flos Olei. S svojo predanostjo kakovosti so postali sinonim za vrhunska ekološka olja, ki so priznana širom sveta, pridelujejo pa tudi vina.

Pozdravil nas je tudi direktor Turističnega združenja Istre Denis Ivošević , ki istrsko turistično združenje vodi že 13. leto.  Prav tako je v razvoj Istre vpleten že od začetka snovanja strategije. Razložil nam je njihov pristop k razvoju podeželja ter kakovost, ki jo danes ponujajo v Istri.

Sledil je obisk gradu Morosini Grimani v Svetvinčenatu, zgodovinsko pomembnem objektu iz 17. stoletja, kjer smo spoznali inovativne načine vključevanja kulturne dediščine v turistične produkte. Srednjeveška zgodovina je bila predstavljena skozi igrifikacijo in 3D izkušnjo.

Obiskali smo tudi manjše družinsko podjetje z več desetletno tradicijo Miro Tartufi spoznali njihovo družinsko zgodbo in degustirali izdelke s tartufi. Tako kot gostitelji pred nami so nam tudi tu predstavili njihovo delo, ki pa je predvsem posvečeno manjšim skupinam, in pomen doživetij, po katerih obiskovalci vedno bolj hrepenijo.

Za konec dne smo obiskali posestvo Roxanich, znano po svojih vrhunskih vinih, ki jih pridelujejo po biodinamičnih načelih. Ta edinstvena vina zorijo v impresivni kleti s petimi nadstropji in se strežejo v najbolj znanih svetovnih restavracijah. Po več kot 30. letni tradiciji pridelave vina, je družina Rožanić pred štirimi leti razširila svoj dejavnost in zgradila luksuzni dizajnerski hotel, ki ne predstavlja le udobnega bivanja, temveč je tudi ključen prodajni kanal za vrhunska vina. Ob obisku Roxanich winery & design hotel smo bili priča izjemni predanosti tradiciji in zavezanosti okolju, v kateremu se posestvo nahaja.

Z nami so bili…

Povabilu so se odzvali predstavniki različnih sektorjev turističnega gospodarstva. Poleg ekipe TZ Izola so bili prisotni predstavnica Občine Izola, direktorji hotelov, predsednik območno obrtne-podjetniške zbornice, vinarji, oljkarji, vodje recepcij, vodje prodaje v hotelih, predstavniki kulturnega društva, turistične kmetije, kampa, lastniki zasebnih nastanitev ter predstavniki Srednje šole Izola, ki skrbijo za vzgojo in izobraževanje bodočih zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Program ture je bil premišljen tako, da je vsak udeleženec našel nekaj zanimivega zase.

Študijska tura je nedvomno dosegla svoj namen, saj smo iz prve roke dobili vpogled v dobre prakse, izmenjali znanja in izkušnje. Spoznali smo, da smo si v marsičem podobni in da Slovenska Istra v sebi nosi ogromen potencial, ki ga lahko v polnosti razvije le s povezovanjem in vzajemno podporo. 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov