Praktične informacije za turiste ob poplavah v Sloveniji

7/08/23
Kategorija

Zaradi močnega deževja, ki je v preteklih dneh zajelo Slovenijo, so izjemno hitro narasli številni vodotoki in poplavili precejšen del države. Mnogi kraji so še vedno nedostopni, cestni in javni promet je oviran. Narava je nepredvidljiva in tokrat je pokazala zobe naši čudoviti zeleni Sloveniji, ki jo vedno ponosno in gostoljubno delimo tudi z vami, našimi gosti. Vremenske razmere se počasi umirjajo, kljub temu pa pozivamo k preudarnemu in odgovornemu ravnanju.

Če trenutno preživljate svoj oddih v Sloveniji ali pa če se sem odpravljate, želimo z vami deliti nekaj informacij in priporočil.

VREMENSKA NAPOVED

Vreme se bo postopoma ustalilo. Vremensko napoved in priporočila lahko spremljate na uradni strani agencije ARSO.

Spremljajte vremensko napoved.

Spremljajte vremenska opozorila

RAZMERE NA CESTAH

Zaradi poplav so številne ceste neprevozne, poškodovane ali zaprte, predvsem na  Koroškem in v Zasavju. Razmere se ves čas spreminjajo. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Spremljajte razmere v cestnem prometu.

JAVNI POTNIŠKI PROMET

Deževje in poplave so povzročile nevšečnosti tudi v javnem prometu. Zaradi razmer po Sloveniji prihaja do zamud, obvozov ali odpovedi tudi v avtobusnem potniškem prometu.

Razmere in vozni red v železniškem potniškem prometu.

Razmere in vozni red v avtobusnem potniškem prometu.

Za informacije o avtobusnem prevozu lahko pokličete na telefonsko številko info centra 1991 in lokalne avtobusne prevoznike.

ODSVETUJEMO POT V GORE!

Planinska zveza Slovenije močno odsvetuje pohodniške aktivnosti v slovenskih planinah in gorah. Reševalne službe so močno vpete v reševanje in pomoč na poplavljenih območjih. Spremljajte in upoštevajte vremensko napoved ter priporočila PZS, in se ne podajajte v gore, če razmere za to niso primerne.

Priporočila za varno pot v planine in gore

TURISTIČNE DESTINACIJE, NASTANITVE IN ATRAKCIJE

Razmere so prizadele številne regije in kraje – mesta, podeželje, kulturne in naravne znamenitosti. Če ste v teh dneh nameravali raziskovati lepote in skrite kotičke Slovenije, priporočamo, da preverite informacije na destinacijskih spletnih straneh ali družbenih omrežjih. Lahko se zgodi, da bo potovanje na nekatere turistične destinacije do sanacije prometne in druge infrastrukture onemogočeno in odsvetovano. Če imate to možnost, preusmerite svoje poti na destinacije, ki jim je ujma prizanesla.

Najbolj prizadeti so naslednji kraji in destinacije.

OSREDNJA SLOVENIJA IN LJUBLJANA: Medvode, Kamnik, Komenda, Idrija, Žiri, Škofja Loka, Cerkno.
ALPSKA SLOVENIJA: Koroška, Zgornja Savinjska dolina (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela).
TERMALNA PANONSKA SLOVENIJA: Šaleška (Velenje, Šoštanj), Celje, Laško, Rimske Toplice, Brežice, Kostanjevica na Krki, povečan vodotok sta izkazovali tudi reki Sava in Krka na Dolenjskem ter v Posavju, ponekod v Pomurju je bregove prestopila reka Mura.


V Mediteranski in Kraški Sloveniji ne poročajo o nevšečnostih.

TRGOVINE ODPRTE TUDI OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH

V času intervencije po poplavah bodo trgovine z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih. Dopuščeno je tudi podaljšanje časa odprtja med tednom, ki pa ga bodo trgovine določile same.

SPREMLJAJTE 

Dnevni informativni bilten Centra RS za obveščanje

NEVARNOST PLAZOV

Zaradi velike namočenosti tal ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi.

Priporočila Geološkega zavoda Slovenije

ODSVETUJEMO AKTIVNA DOŽIVETJA NA VODI

Vodotoki so trenutno izjemno nepredvidljivi. Ne zadržujte se v bližini hudournikov, rek in potokov. Povečan in nepredvidljiv je vodotok številnih rek, tudi Soče, Save, Drva, Savinje, Krke ter njihovih pritokov. Ne odpravljajte se na vodne aktivnosti, kot so kajakaštvo, rafting, supanje, dokler se razmere ne umirijo. Kontaktirajte izkušene lokalne ponudnike vodenih aktivnosti, ki bodo svetovali, kdaj bo spet primeren čas za tovrstna doživetja.

ODPOVEDANE IN PRESTAVLJENE TURISTIČNE PRIREDITVE

Odpovedane ali prestavljene so številne turistične, kulturne in športne in druge prireditve. Spremljajte obvestila organizatorjev o morebitnih novih terminih.

PRIPOROČILA V ZVEZI S PITNO VODO IN RAVNANJEM ŽIVILI

Spremljajte priporočila in usmeritve NIJZ v zvezi s pitno vodo in ravnanjem z živili v primeru poplav

SVETUJEMO OBVEZNO PREKUHAVANJE VODE

Zaradi poplav je pitna voda lahko kontaminirana, zato strokovnjaki svetujejo prekuhavanje vode na več vodovodnih območjih po Sloveniji. V takih razmerah je pitna in ustekleničena voda še toliko bolj dragocena, zato velja poziv k racionalni porabi pitne vode.

Navodila za prekuhavanje vode

V NAJNUJNEJŠIH PRIMERIH

Le v najnujnejši primerih pokličite številko 112 ali ustrezno številko lokalne skupnost (za informacijo glede stanja v tistem kraju).

ODSVETUJEMO TURISTIČNI OBISK KRAJEV OZ. DESTINACIJ

Trenutno ni možen turistični obisk sledečih destinacij in krajev:

·       Velik planina

·       Kamnik

·       Škofja Loka

·       Zgornja Savinjska dolina v celoti (Solčava, Luče, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad..)

·       Koroška (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd…)

·       Koroška Bela

Spremljajte tudi stanje krajev ob reki Muri.

V primeru že izvedenih rezervacij oz. načrtovanega oddiha pri ponudnikih v destinacijah, ki jih je prizadela ujma, predlagamo kontaktiranje ponudnikov. 

Zaradi poplav so številne ceste na severnem Primorskem, Koroškem, Štajerskem, v Zasavju in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo, zato spremljajte stanje na promet.si Štajerska avtocesta med Ljubljano in Mariborom je ponovno odprta v obe smeri.

Slovenske železnice so sporočile, da je proga Ljubljana Vižmarje–Jesenice znova odprta.

Spremljajte stanje v železniških povezavah.

 

VIR: Slovenska turistična organizacija

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov