Dnevi kraljice sardele

Kategorija
Deli

Izolski gostinci se bodo ponovno združili pod skupnim kulinaričnim imenovalcem in v svojih gostilnah in restavracijah pripravljali sardele na raznolike načine. Sardele so odlične na žaru, »na šavor«, ocvrte, pečene v pečici, soljeni sardelni fileji pa so preprosta jed, a prava specialiteta.

Vaše brbončice boste v izolskih gostilnah in restavracijah v času Dnevov kraljice sardele lahko razvajali med 25. majem in 9. junijem.

Kakšna je razlika med sardelami, sardoni in sardinami?

V Delamarisu so včasih razlagali, da je sardina sardela, ki je po velikosti ustrezala kovinski pločevinki. Torej, sardela je sveža riba, ki je pečena na žaru, pripravljena v marinadi »na šavor, panirana v krušnih drobtinah in nato ocvrta, itd., sardina pa konzervirana riba v pločevinki. Sardon in sardela se v glavnem ločita po velikosti in v kolikor ste mnenja, da je sardon večji, se motite. Sardon v povprečju doseže 20, sardela pa 25 cm. Po okusu razlike zelo verjetno ne boste občutili. Sardela je tipična jadranska modra riba z zelo okusnim in lahko prebavljivim mesom. Kljub temu, da spada med najcenejše in najlažje dostopne ribe, je prav sardela za številne gurmane kraljica rib.

Ker je zgodovino Izole in njeno lokalno identiteto najbolj zaznamovalo prav ribištvo in je bil ulov lokalnih ribičev zaznamovan predvsem s sardelo, smo ji v Izoli posvetili Dneve kraljice sardele.

Zdravje iz morja

Ribe bi bilo po priporočilih strokovnjakov treba uživati dvakrat tedensko, predvsem kot menjavo za rdeče meso in mesne izdelke. Imajo namreč veliko lahko prebavljivih beljakovin, kalija, železa, selena in so izredno bogate z omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so bistvenega pomena za zdravje našega srca in ožilja.

Najboljše so seveda ribe, ki jih kupimo neposredno od ribiča, ker pa marsikdo od vas te možnosti nima, je tudi obisk lokalne ribarnice dobra izbira.

Svežo sardelo prepoznamo že na prvi pogled: je čvrsta, koža in luske se svetijo, oči so bistre in seveda – dišijo kot morje. Če to ne drži, pa se raje poslužimo sveže zmrznjenih rib. 

Za vzpodbudo k večjemu uživanju rib, so za vas v restavraciji Kamin na Belvederju pripravili zanimiv recept, ki bo popestril vaš jedilnik z okusnimi in zdravimi ribjimi jedmi.

Sveže in lokalno

Gostinci vključeni v kulinarične dneve so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih.

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Ena izmed možnosti za nakup okusnih plodov istrske zemlje je tudi lokalna tržnica Ruba sz moje njive.

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov