Rutke s šparglji, divjo čebulo in rikoto

Kategorija

Rutke so v Art Kavarni Odeon udomačena zvrst testenin, podobne raviolom, a drugačne. Po obliki spominjajo na gruzijske khinkali, ki se vrtinčijo in pletejo med prsti. Njihova notranjost pa je sočna in vedno presenetljivo drugačna od ustaljenih vsebin.

Testo za rutke:

• 1 kg moke, navadno lahko mešamo tudi s polnozrnato, a ne preveč
• 400 ml mlačne vode
• sol, olivno olje
• močne roke

Rutk se lotite z oblikovanjem njihovega značaja in seveda s preštetjem gostov za mizo. Deset srednje raščenih in povprečno lačnih ljudi zadovoljite s kilogramom moke, ki mu dodate žličko soli, slabo polovico litra mlačne vode in par žlic olivnega olja. Na hitro in z močjo, ki jo premorete, zmesite testo v gladko kroglo. Da bo bolje obvladljiva, jo razdelite na 5 delcev. Tako premikasteno testo si, pokrito s krpo, zasluži vsaj pol ure počitka.

Za divji nadev:

• šop divje čebule in šop divijh špargljev
• česen, sol, par žlic vode
1 kg rikote ali albuminske skute

Nadaljujemo z značajem, ki je pomladansko divji. Nasekljamo divjo čebulo, ker je zdrava in tako zelo okusna. Lahko pa jo nadomesti katerakoli čebula, šalotka, peski ali por. Čebulo par minutk segrevamo na olivnem olju, v družbo ji dodamo napokane šparglje (pokamo jih na cca 2 cm dolge konce, dokler pač gre, trda debelca pa uporabimo v juhah) in sesekljan česen. Dodamo še par žlic hladne vode, posolimo in pustimo, da se počasi mehča.


Lotimo se rikote ali domače albuminske skute, ki jo pretlačimo z vilico. Dodamo divjo zmešnjavo in vse skupaj pomešamo v neenotno zmes. Poskusimo, mora biti njam!

Sledi najbolj zabaven del, v njega lahko vključite vse, ki jih imate radi. Testo razvaljamo v kvadrat, ki ga razrežemo v mrežo cca 4x4 cm. Vsak kvadratek še razvaljamo, dokler se nam pusti in je še brez lukenj. Na sredino damo žlico nadeva, primemo konce med prste in ga, kot bi šivali, zvijemo, da nastane cof. Cof stisnemo in odrežemo odvečno kramo. Rutke kuhamo v po meri soljenemu kropu ali na pari nekaj minutk.

Mi jih pojemo kar takoj, ker so tako zelo dobre, lahko pa jih oblijete z zeliščnim oljem, maslom ipd.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov