Dogodki v Izoli, ki jih ne smete zamuditi

25/01/24
Kategorija

Tudi v letu 2024 se bo v Izoli zvrstilo mnogo dogodkov, in verjamemo, da boste tudi vi našli nekaj zase. Veliko bo prireditev s poudarkom na kulinariki in vinih, a se bomo posvetili tudi tistim bolj aktivne narave, poskrbljeno pa bo tudi za različne glasbene okuse.

Lokalna kulinarika, vino in ostale dobrote

Gastronomski dogodki so tisti, ki naredijo obisk Izole in Istre še posebej privlačen. Po zaključku zimskega dogajanja nas že 10. februarja čaka izjemen vinski dogodek – Refuscus  Mundi. Ta bo združil vinarje iz treh držav, ki bodo obiskovalce očarali z več kot 150 različnimi vini sorte refošk. V času pustnega vikenda, od 9. do 11. februarja, bo Izola zaživela v duhu pustnih šem, mesto pa bo zadišalo po sladkih dobrotah.

Prvi pomladni mesec bo razveselil ljubitelje divjih špargljev, ki jih bodo lahko v specialitetah izolskih chefov na Dnevih divjih špargljev okušali v gostilnah in restavracijah med 29. marcem in 14. aprilom. Velikonočna sobota, 30. marca, bo v Izolo privabila vse željne druženja ob izvrstni istrski kulinariki in lokalnih vinih – s prvim Pomolom okusov se bo namreč začela sezona kulinaričnih dogodkov na prostem z najlepšim pogledom na morje. Nato se bomo na Pomolu okusov družili se še 4. maja, 8. junija, 21. septembra in 19. oktobra.

Zadnji aprilski vikend se obeta še en mednarodni vinski dogodek, ki slavi oranžna vina. Orange Wine Festival bo 26. aprila na Manziolijevem trgu in v palači združil navdušence nad temi sonaravnimi vini, ki bodo prišli v Izolo z vsega sveta.

Maja bo v izolskih gostilnah in restavracijah dišalo po najbolj priljubljenih školjkah, od 17. maja do 2. junija so namreč na sporedu Dnevi domačih pedočev. Na pragu poletja bo izolske ulice in trge oživel tradicionalni Praznik oljk, vina in rib – vikend dogajanje, ki ga ne gre zamuditi, če ste ljubitelj morskih okusov, pristnosti in stika z domačini v kraju, ki ga obiščete. Praznik bo spremljal tudi pester glasbeni program.

Poletje bo svoj živahni ritem ohranjalo vse do 23. avgusta, ko bo Izola dva dni gostila obiskovalce od blizu in daleč ter praznovala Ribiški praznik, posvečen ribiškemu značaju mesta. Na različnih prizoriščih bo dišalo predvsem po ribjih specialitetah, na Pomolu okusov pa bodo na voljo tudi druge istrske dobrote. Oba večera se bo množica še dodatno zabavala ob koncertih: ljubitelji zabavne glasbe bodo uživali na Lonki, medtem ko bo Veliki trg namenjen bolj zagrizenim rock navdušencem.

Med 13. in 29. septembrom boste v izbranih izolskih gostilnah in restavracijah na Dnevih kalamarov uživali v odličnih jedeh s kalamari, 18. oktobra sledijo Dnevi kraljice sardele, ki bodo razvajali do 3. novembra. Drugo novembrsko soboto, 9. novembra, bomo z mladim vinom nazdravljali na Martinovanju. Zadnji sklop kulinaričnih dni, in sicer Dnevi bakalaja, pa sledi 22. novembra in traja do 8. decembra v izbranih izolskih gostilnah in restavracijah.

Dogajanje v tem letu bo sklenjeno z zimskimi radostmi, ki jih s koncertnim programom in drsališčem prinaša Ledeni otok.

Za športne navdušence

Izola vsako leto gosti številne tradicionalne športne dogodke, ki mestu dodajo poseben športni utrip. Pridružite se kot tekmovalci ali zgolj kot navijači in doživite edinstveno vzdušje. Sezona športnih dogodkov se prične 17. marca z Veliko nagrado Slovenske Istre, ki letos praznuje že deseto obletnico. Med 27. in 31 marcem., v času velikonočnih praznikov, bo tradicionalno organizirana mednarodna jadralska regata Izola Spring Cup

Ljubiteljski tekači bodo preplavili Izolo 13. in 14. aprila, ko bo v duhu športa odmeval Istrski maraton. 13. in 14. oktober bosta posvečena Istrskemu kolesarskemu maratonu, ki bo združil vse ljubitelje kolesarjenja. Prvi vikend novembra, med 1. in 3. novembrom, bo še en mednarodni tekaški dogodek, Obala Ultra Trail, združil Slovensko Istro in udeležence popeljal do najlepših razgledov v regiji.

Seveda ne pozabimo niti na ljubitelje glasbe in koncertov. Vse leto je v Izoli organiziranih veliko glasbenih prireditev in najbolje bo, da redno spremljate koledar izolskih dogodkov, ki se vztrajno polni.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov