Dnevi bakalaja

Kategorija

Brez bakalaja si obiska istrskih restavracij skoraj ne znamo predstavljati. Bakala namreč velja kot nepogrešljiva predjed, na Dnevih bakalaja pa boste spoznali, da je lahko veliko več kot to. Izberite eno izmed izolskih gostilnic ali restavracij in se prepustite prepletu okusov in kombinacij, ki jih niste vajeni. Če pa ste pristaš tradicionalnega, pa pograbite košček dišečega kruha in si bakala privoščite na običajen način.

Dneve bakalaja v svoj koledarček zabeležite med 3. in 19. novembrom! Dobrodošli v Izoli.

Nepogrešljive sestavine za odličen bakala

Postopek priprave bakalaja je dolg in običajno se prične že nekje v morjih severnega Atlantika, kjer se lovi riba po imenu trska. Ribo nato posušijo in nasolijo. Sušena trska se imenuje polenovka in je glavna sestavina bakalaja. Za dober bakala je potrebno le nekaj kvalitetnih sestavin, katere izolski gostinci pridobijo iz neposrednega okolja. Z malo spretnosti lahko tudi vi sami pripravite okusen namaz iz polenovke.

Recept in skrivnosti priprave so nam bile zaupane iz zakladnice tradicionalnih istrskih receptur in sicer iz gostilne Bujol.

Alen Pušpan iz avtentične gostilne Bujol pravi:

»Ribe ne gre pripraviti brez oljčnega olja, pa tudi ne brez dobre malvazije. Zraven spada še sol iz naših piranskih solin. Vse te sestavine so med seboj izredno povezane.«

Sveže in lokalno 

Gostinci, vključeni v kulinarične dneve, so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih.

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Ena izmed možnosti za nakup okusnih plodov istrske zemlje je tudi lokalna tržnica Ruba sz moje njive.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov