Top 5 jesenskih izolskih doživetij

Kategorija

Je v vas več raziskovalca, rekreativca ali bolj ležernega ljubitelja kulturne dediščine? Za vas smo izbrali top jesenska doživetja in vse, kar morate vedeti, ko se zanje odločite. Na vas čaka skrivni vodnik, zgodbe iz prazgodovine, kolesarske ture z najlepšimi razgledi in … Ištrijani bi rekli: »pridite pa vidite«!

1.     Pozabljena izolska skrivnost: odkrijte mestno jedro na nepozaben način

Bi želeli raziskati Izolo in se ob tem res zabavati? Če ste za akcijo in ste vsaj malo naklonjeni znamenitostim, se podajte na lov za Pozabljeno izolsko skrivnostjo! Pustolovska igra na prostem vas s skrivnim vodičem, ki vas nagovarja preko aplikacije, popelje skozi 11 ugank, istočasno pa vam razkriva utrinke svojega življenja.

Začetna in končna točka igre je muzej Izolana – hiša morja, igra vam vzame približno uro in pol, primerna pa je za vse raziskovalce, željne zabave. Popelje vas do kotičkov, ki vam med običajnim obiskom Izole ostanejo skriti!

Ste radovedni, kaj vse vas še čaka?

Pridružite se skrivnostnežu, ki vas že nestrpno pričakuje! 

Izolana: doživite ribiški značaj Izole

Ko se štoparica, ki vas preganja med igro ustavi, in je skrivnost razkrita, pa si le oglejte še muzej Izolana – hiša morja, kjer boste na zanimiv način spoznali preteklost kraja. Poleg številnih ladijskih modelov in restavrirane barke podjetja Riba, vas tam čaka še obilo interaktivnih vsebin. Vas zanima razvoj nekdanjega izolskega otoka v današnji polotok?

Vse to in še več lahko odkrijete v Izolani!

2.     Muzejski detektiv: zabava za vaše najmlajše

Vodena interaktivna igra Muzejski detektiv je še ena izmed dogodivščin, ki se odvijajo v muzeju Izolana – hiša morja. Če so vaši otroci stari med 7. in 12. let oziroma že znajo brati in pisati, si želijo razvedrila (starši pa mogoče kosila v dvoje?), jih pripeljite v Izolano, kjer bodo z animatorjem preko ugank prisluhnili zgodbam ribiča Bepija. Tekom dvourne zabave bodo skupaj raziskovali muzej, se seznanili z izolskimi športniki, s kartografom Pietrom Coppom pa odkrili prvi zemljevid Istre.

Doživetju, ugankam in mnogim novim znanjem sledi še ustvarjalna delavnica, kjer si bodo otroci pripravili svoj poseben izolski spominek.

3.     Kaštelir: vzljubite duh preteklosti na izolskem podeželju

Iz mesta vas popeljemo na podeželje, v vasico Korte, ki se poleg gostoljubnih domačinov, izjemne kulinarike in širnih razgledov, ponaša tudi z arheološkim parkom Kašler. Z lokalno vodnico ali sami se odpravite 5000 let v preteklost in obiščite kraj, vpet v slikovito naravno okolje, kjer so nekdaj bivali prvi prebivalci Izole – Histri. 

Kaštelir v Kortah je zanimiva ideja za izlet, lokacija za iskanje miru ali pa kraj, kjer doživite pristno izkušnjo iz prazgodovine. 

4.     Aktivna doživetja: kolesarsko spoznavanje Slovenske Istre

Jesen je idealna tudi pohajkovanje in kolesarjenje. Aktivne družine, skupine prijateljev, poslovnih partnerjev oz. čisto vse kolesarske navdušence in rekreativce po duši, vabimo na vodene kolesarske izlete po Slovenski Istri. Na pot se odpravite z vašimi ali izposojenimi e-kolesi in vodnikom. Ta vas glede na vaše želje in sposobnosti popelje do čudovitih razgledov, tipičnih istrskih vasi, odkrivanje znamenitosti in značilnih istrskih okusov.

Mednje seveda spadajo tudi tisti v kozarčku. Če ste posebni ljubitelji prav slednjih, priporočamo, da se odpravite kar na kolesarsko doživetje S kolesom po vinski poti Slovenske Istre.

5.     Kulinarični užitki: prepustite se okusom morja in podeželja

Da boste lepote Izole doživeli v polnosti, je neizogiben obisk lokalnih gostiln in restavracij. Zaokrožite vašo izkušnjo in med široko paleto tipičnih istrskih okusov izberite svojega favorita. »Iz morja na krožnik«, kot radi rečemo, obljublja na krožniku svežino in ulov naših ribičev, medtem ko vas podeželje očara s tipično istrsko kulinariko.

Morda ste za kaj »na žlico« ali vas bolj mikajo prefinjeni tartufi?

 

 

Še več idej, nasvetov za izlet in skrivnosti naših domačinov, ki so prava zakladnica zgodb, najdete na povezavi.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov