19. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema sije na obzorju

5/06/23
Kategorija

19. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je že zavrtel svoje filmsko kolesje na Otoku v Ljubljani, a osrednje festivalsko dogajanje v Izoli se bo pričelo v sredo, 7. junija, in izolska platna, trge in ulice osvetljevalo do nedelje, 11. junija. In vendar se bo pred uradnim odprtjem festivala s filmom začinjeno dogajanje že razlilo po izolskem obzorju. V torek bomo v Galeriji Salsaverde odprli razstavo Tempo v prostoru, ki bo na ogled vse do zadnjega festivalskega dneva, in zvečer se bo v Letnem kinu Arrigoni zgodila tradicionalna brezplačna projekcija presenečenja. V sredo čez dan bodo v Art kinu Odeon že na ogled festivalski filmi, napovedujemo pa tudi festivalske noči na Svetilniku, kjer bo gledalce zibal raznolik glasbeni program Noči luči.

Razstava Tempo v prostoru v Galeriji Salsaverde


V torek, 6. junija, ob 18. uri vabimo v Galerijo Salsaverde na odprtje razstave Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici z naslovom Tempo v prostoru. Študentke in študenti magistrskega programa Akademije umetnosti skozi intimne dovtipe lastnih opažanj razmišljajo o pomenu časa in prostora v kontekstu družbenega in okoljskega razvoja. Razstava bo na ogled do ponedeljka, 12. junija.
V festivalskem programu so v rubriki In še več navedeni tudi drugi kulturno-umetniški dogodki, s katerimi si lahko obiskovalci še popestrijo festivalski vsakdanjik.

Torkova tradicionalna brezplačna projekcija presenečenja


V letnem kinu Arrigoni bo, kakor vsako leto, v torek, 6. junija, ob 21. uri na sporedu film presenečenja, ki je v prvi vrsti festivalsko darilo prebivalcem Izole in vabilo na festival vsem, ki si želijo torkov večer popestriti s polnovrednim “otoškim” filmom. Naslova filma seveda ne moremo razkriti, lahko pa namignemo, da gre za film s programa letošnjega festivala, ki sicer v Izoli ne bo prikazan. V primeru dežja se bo projekcija presenečenja iz Letnega kina Arrigoni preselila v Kulturni dom.

V sredo čez dan že filmski program


V sredo, 7. junija, festivalske navdušence že pred večernim uradnim odprtjem festivala vabimo na dve projekciji v filmično zavetje Art kina Odeon:
ob 11. uri bo na sporedu nežen, duhovit in pronicljiv dokumentarni film La empresa (André Siegers, 2023), portret mehiške vasice, ki slovi po turistični znamenitosti, kjer domačini za turiste ter televizijske in filmske ekipe uprizarjajo hiperrealistične prebege čez mejo v Združene države Amerike;
ob 17. uri pa se bo odvrtel s humanizmom in podrobnostmi prežet indijski film Katera barva? (Shahrukhkhan Chavada, 2023), ki se posveti dnevu v življenju muslimanske delavske družine v Ahmedabadu in v večplastno celoto zlije številne vrline in kaprice posameznikov v vsakdanjiku preživetja.

Muzika na svetilniku!


Pet festivalskih noči od srede do nedelje bo gledalce med 23. in 2. uro zibal pester glasbeni program, ki smo ga na Kino Otok pripeljali v sodelovanju s Klubom izolskih študentov in dijakov.
V sredo bosta noč obarvala nastopa Ite Kora, glasbenice, pesnice in kantavtorice, ki bo predstavila svoj prvi EP ambientalne filmske glasbe, in glasbene skupine iz Vipavske doline Mart, katere glasba, ki ni jazz, ne rock in tudi punk ne, z improvizacijo orisuje trenutke doživljanja, počutja in razmišljanja. V četrtek nas bosta razigrala domača indie-rock/post-punk zasedba Lelee, ki predstavlja utelešenje multikulturnega povezovanja med balkanskimi glasbeniki od Vardarja do Triglava, in dvojec Bromance, čigar sopotniki so izbrani ritmi, ki sta jih člana nabirala med koralnimi grebeni istrskega priobalja – najglasnejši med njimi so italo disco, indie dance in EBM. Petek bosta stresla DJ gabi98, ki se giblje na presečišču podtalne (ne)klubske elektronike, world musica, derivatov sarkastičnega popa in zapuščine rave kulture, in nabrita ljubljanska zasedba Čao Portorož, katerih glasba je poklon alternativnemu rocku 90-ih in novovalovskim obrazcem jugo šole. V soboto bomo migali v ritmih Sare alias SA.RI, strastne zbirateljice glasbe iz Trsta, ki jo inspirirajo didžeji, kot so Ricardo Villalobos, Zip in Sonja Moonear, in energične DJ-ke iz Nova Gorice Emily, ki se je z edinstvenim izborom glasbe in energijo, ki jo oddaja na odru, v kratkem času povzpela do statusa ene perspektivnejših tech house didžejk v Sloveniji. In v nedeljo … playlista presenečenja, ki so jo pripravili kuratorji glasbenih noči, člani Kluba izolskih študentov in dijakov s prijatelji.

Producent festivala je Otok, zavod za razvoj kulture in družbe. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala. 19. festival Kino Otok podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo.

 

Vir: Kino Otok - Isola Cinema 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov