Istra v praznični preobleki

14/11/22
Kategorija

Do prazničnega dogajanja lahko dobesedno samo še odštevamo. Istrske občine se že pripravljajo na prižig prazničnih luči. Letos so pripravile res pester program za vse generacije, ki se bo pričel že konec novembra in trajal vse do sredine januarja. Preverite, kako bomo veseli december preživeli v Slovenski Istri.

Prižigi prazničnih luči v istrskih mestih

Letos se lahko udeležite skoraj vseh prižigov luči, saj so ti razporejeni med 18. novembrom pa 2. decembrom. V Izoli bodo luči prižgali prvi in s tem odprli tudi Ledeni otok – decembrsko dogajanje v parku Pietra Coppa. Z nastopom Marine Martensson in čarodeja Sam Sebastiana se bo Izola v praznične luči odela že v petek, 18. novembra. Dober teden dni kasneje, v soboto, 26. novembra, bo v Kopru zasijala Fantazima. Prižig luči bodo obeležili z nastopom posebne gostje – italijanske pevke, igralke in televizijske voditeljice Cristine D’Avena. Poleg osrednjega dogodka na Titovem trgu bo istega dne v Taverni zaživelo drsališče, na Muzejskem trgu pa enodnevna zimska edicija Altroke Istra Gourmet Festivala.

  1. 2. decembra bodo luči prižgali tudi v Piranu in Ankaranu. V središču Ankarana bo tudi letos postavljen šotor, ki bo skupaj z drsališčem glavno prizorišče dogajanja. Prižig luči bo spremljal glasbeni program. V Portorožu pa bodo na isti dan odprli božično-novoletni sejem.

Sejmi in tržnice

Sejmi in tržnice bodo obiskovalce vabili k nakupom inovativnih prazničnih daril in lokalnih produktov. Na dan prižiga luči v Portorožu bo že mogoče obiskati božično-novoletni sejem v parku hotela Kempinski Palace Portorož, ki bo obiskovalcem na voljo vse do 2. januarja. Med 2. in 4. decembrom bo na Titovem trgu zaživel Miklavžev sejem. Na Tartinijevem trgu v Piranu bo 17. decembra Sejem starin, domače obrti in darov narave, od 27. decembra do 9. januarja pa bodo obiskovalci lahko drobne pozornosti za najdražje kupili tudi na Tartinijevi novoletni tržnici.

Tudi sicer bodo gostinci pripravili raznoliko ponudbo na glavnih točkah dogajanja; tako na portoroškem božično-novoletnem sejmu kot v Izoli v parku Pietra Coppa in v Kopru, kjer bodo na Titovem trgu, ob Mandraču in na ploščadi pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo postavljene lesene hiške z gostinsko ponudbo. Prav na slednjem prizorišču bo letos tudi mini zabaviščni park za otroke.

 

Zabava za najmlajše

Ne le v zabaviščnem parku, za otroke zabave ne bo manjkalo prav nikjer! V Kopru bodo ob sobotah in nedeljah dopoldne v dvorani sv. Frančiška Asiškega potekale otroške predstave. Dvorana se bo med 22. in 24. decembrom prelevila v Božičkovo pošto, kjer bo svoj prostor dobila Božičkova pisarna, otroci bodo ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah, na voljo pa bo tudi družinsko fotografiranje z Božičkom. Tako v Izoli v parku Pietro Coppo kot tudi v parku pred hotelom Kempinski Palace  Portorož bo vsako nedeljo potekal otroški program. V Ankaranu pa si bo v šotoru v središču mesta otroške predstave moč ogledati vsak četrtek. Tudi v Piranu bodo med 27. in 30. decembrom na Tartinijevem trgu potekale novoletne predstave za otroke. Otroke bodo v večini občin obiskali Miklavž, Božiček in dedek Mraz.

Drsališča v Ankaranu, Kopru in Izoli, v Portorožu pa kotalkališče

Koprsko drsališče v Taverni se bo odprlo 26. novembra in bo odprto vsak dan do vključno 8. januarja. 2. decembra se bo skupaj s prižigom luči odprlo tudi drsališče v Ankaranu. V Izoli pa v tem trenutku na točen datum odprtja drsališča, ki bo tudi letos v parku Pietra Coppa, še čakajo.

V Portorožu so se v luči energetske krize odločili za kotalkališče, ki bo potekalo v sklopu Festivala Grando Portorož-Portorose. Kotalkališče bo odprto od 16. decembra do 7. januarja.  

December bodo popestrili festivali in glasbeno dogajanje

Dogajanje ob koncih tedna bodo popestrili festivali, koncerti in glasbeni nastopi različnih izvajalcev. V sklopu Festivala Grando Portorož-Portorose, ki bo potekal v nekdanjem skladišču soli, bodo poleg kotalkališča ob petkih zvečer na sporedu koncerti priznanih slovenskih rock skupin, ob sobotah pa zabave z DJ-jem. V Kopru bodo med drugim nastopili Delirium, Batista Cadilllac, Klapa Semikantá, Trio Vivere, Danilo Kocjančič Friends in Gedore. Slednji bodo skupaj z Gregorjem Ravnikom nastopili tudi v Ankaranu, tam pa bodo obiskovalci sicer lahko prisluhnili še skupinama Parni Valjak Tribute in Dire Straits Project ter Slavku Ivančiču. V Izoli bodo četrtki rezervirani za nastope pevskih zborov, ostale dni pa bodo glasbeni večeri posvečeni pisani paleti glasbenih zvrsti. Nastopili bodo Why Not, NoAir, Lusterdam, Aka Neomi, Ember, Drill in Matija Bolčina. Istrske napeve bosta s publiko delili klapa Semikanta in kompanija Izolana. Živahni bodo tudi januarski petki in sobote.

Po dveh letih se 26. decembra v Portorož vrača Festival penin, ki bo že devetič privabil vrhunske peničarje in proizvajalce šampanjcev. V razkošni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo mogoče okusiti najboljše penine iz približno 30 kleti. Za glasbeni program pa bo poskrbela italijanska skupina Operapop.

 

Vstop v novo leto

Na novoletni vikend, 30. decembra, bo v Izoli na Lonki nastopila skupina Čuki, v novo leto pa bodo tu vstopili skupaj z zasedbama Bon Jovi Tribute in Lisjaki. V Avditorju Portorož se bo 30. decembra odvil gala novoletni koncert s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, pod vodstvom dirigenta Davida Niemanna, kot solistka bo nastopila mezzosopranistka Fleur Barron. Novo leto bodo v Piranu pričakali s skupino Gedore in didžejem Adriano Roy Dee Jay, opolnoči bo nebo razsvetlil svetlobni šov. V Kopru bodo na Titovem trgu silvestrovali skupaj s skupinama Ne me jugat in Big Foot Mama. V Ankaranu pa bosta obiskovalce v novo leto popeljala Tulio Furlanič in Kamnolomi.

Da pa nam tudi 1. januarja ne bo dolgčas, se v Portorožu obeta že tradicionalni Novoletni skok v morje. Prazničnega dogajanja pa ne bo konec še nekje do sredine meseca januarja.

 

Za več informacij in program po dnevih, obiščite spletne portale turističnih organizacij:

Občina Ankaran: https://visitankaran.si/ 

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper: https://visitkoper.si/ 

Turistično združenje Izola: https://www.visitizola.com/ 

Turistično združenje Portorož: https://www.portoroz.si/si/ 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov