Izola s poletnim tempom tudi v jesen

15/09/20
Kategorija

Avgusta nas je obiskalo 30.128 gostov, ki so skupaj opravili 125.864 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 3% povečanje števila gostov in kar 6% povečanje opravljenih prenočitev. Tretjino vseh prenočitev je bilo opravljenih v hotelih, tretjino pa v apartmajih. Največji porast prihodov in prenočitev smo zabeležili prav pri slednjih kjer smo zabeležili 35% višji turistični obisk v primerjavi z lanskim letom.

Avgusta smo našteli 82% slovenskih gostov oz. 74% več kot v preteklem letu. Med tujimi gosti so na prvem mestu Nemci, sledijo Avstrijci Italijani ter ostali. V primerjavi s preteklim letom je bila realizacija na tujih trgih nižja za 60%.

V obdobju januar – avgust je bilo v vseh nastanitvenih enotah v Izoli zabeleženih 77.018 prihodov in 308.853 prenočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 29% upad števila prihodov in 24% znižanje števila prenočitev. V tem obdobju je bilo 81% vseh prenočitev realizirano na slovenskem tržišču. Največje število prenočitev je bilo opravljenih v hotelih, sledijo apartmajska naselja, kampi, prenočišča. Prav zasebna nastanitev, kamor uvrščamo apartmaje, so edina kategorija nastanitve, kjer kumulativno beležimo več prenočitev kot v preteklem letu. Med tujimi gosti prevladujejo Nemci, Avstrijci ter Italijani vendar v precej manjšem obsegu kot leta 2019 saj se je turistični obisk iz tujine znižal za  68%. Povprečna doba bivanja se je v letu 2020 podaljšala iz 3,7 dni na 4,0 dni.

Po podatkih FURS-a je bilo na dan 23.08.2020 v Izoli unovčenih 25.143 turističnih bonov v skupni vrednosti 3.853.337,00 EUR, kar Izolo uvršča na 4. mesto med vsemi slovenskimi občinami po številu unovčenih bonov.

Izola (p)ostaja modro-zelena

V avgustu je Turistično združenje Izola aktivno sodelovalo pri pripravi osnutka strategije razvoja izolskega turizma za obdobje 2021 – 2025, ki ga pripravlja občina Izola.

Pri nastajanju dokumenta so sodelovali tako člani Turističnega združenja kot vsi ostali pomembni deležniki s področja turizma. Pri tem pa so izhajali iz vseh že predhodno pripravljenih strateških dokumentov, analizirali kje je Izola danes (kakšne je njena ponudba, kdo so njeni obiskovalci),  katere korake je kot destinacija že naredila v smeri razvoja in dviga kakovosti, kaj ocenjujejo kot dobro prakso, kaj pa lahko še nadgradijo in predvsem, kje si želijo biti v prihodnje.

V osnutku strategije tako Izola sledi predvsem trajnostnemu, zelenemu, aktivnemu in zdravemu turizmu, s poudarkom na naravi, butičnosti in 5-zvezdičnih doživetjih. Izola bo svoj fokus še naprej usmerjala v ribiško tradicijo iz katere izhaja, kulturno dediščino in lokalne okuse, obenem pa bo skrbela, da ostane tudi varna destinacija. Strategija tako predstavlja smernice, ki jim bosta izolski turizem in lokalna skupnost sledila v prihodnje, cilji in pot do njih pa bodo še konkretneje opredeljeni v akcijskem načrtu, ki bo prav tako del tega pomembnega dokumenta.

Dnevi bakalaja vabijo na okusne jedi iz polenovke

Druga v nizu izolskih kulinaričnih akcij so Dnevi bakalaja, ki bodo v Izolo vabili od 12. pa vse do 27. septembra. Turistično združenje s pobudo, h kateri se priključujejo izolski gostinci, skrbi za promocijo Izole kot kulinarične destinacije, poleg tega pa vključene ponudnike nagovarja k uporabi svežih, lokalnih sestavin.

Kulinarične akcije so vitalni del iniciative Kilometer nič, ki v zavesti izolskih gostincev in domačinov ohranja pomen uporabe izdelkov iz neposrednega okolja in nenazadnje s tem tudi obiskovalcem ponuja avtentično kulinarično izkušnjo. Turistično združenje tekom kulinaričnih akcij poskrbi s promocijo poskrbi, da kulinarična zgodba doseže kar se da veliko število ljudi.

Digitalizirana izolska kulturna dediščina

Turistično združenje Izola bo tekom projekta Izola – digitalni otok, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), do oktobra 2021 digitaliziralo tri objekte izolske nepremične kulturne dediščine, razvilo nova 5 zvezdična doživetja in poskrbelo za dvig kompetenc zaposlenih v turističnem gospodarstvu. Prve aktivnosti s področja digitalizacije, ki je tudi najobsežnejši del projekta, so se v palači Besenghi degli Ughi in Arheološkem parku Simonov zaliv pričele že v začetku septembra. Poleg omenjenih bo digitalizirano tudi staro mestno jedro, vse skupaj pa bo obiskovalcem dosegljivo na spletni platformi in v mobilni aplikaciji. V oktobru TZI snuje kar 7 izobraževalnih delavnic za ponudnike večjih nastanitvenih kapacitet in gostince.

Izola zmagovalka spletnega dela akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

Turistična zveza Slovenije vsakoletno organizira akcijo Moja dežela – lepa in gostoljubna, v kateri tako splošna javnost kot tudi strokovna komisija izbirajo najlepše večje mesto, najlepši turistični kraj in najlepši zdraviliški kraj. Izola je s svojo bogato ponudbo doživetij, ki so na voljo tekom celega leta, gostoljubnostjo in urejenostjo na spletu požela izjemen uspeh, saj je od skupno zbranih 3287 glasov, drugouvrščega Bovca in Čezsoče vodila za kar 2001 glas. Razglasitev končnega zmagovalca bo na Dnevih slovenskega turizma znana med 12. in 14. oktobrom.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov