Kino otok - Isola Cinema: Program Podmornica posvečajo najmlajšim gledalcem

16/05/22
Kategorija

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema se z 18. izdajo vrača na prag poletja, glavnina festivalskega dogajanja se bo odvila v Izoli med 1. in 5. junijem 2022. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Podmornica je program filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema. Posvečamo ga najmlajši generaciji filmskega občinstva med 3. in 18. letom starosti, torej otrokom in mladim, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu. Programske aktivnosti pa bodo kot spodbuda k izbiri kakovostnih vsebin za otroke zagotovo zanimive tudi za starše in skrbnike ter filmskovzgojne in pedagoške delavce.

Zelena pot skrbi za okolje in raziskovanje našega odnosa do narave 

Festival v letošnji 18. izdaji s celostnim pristopom stopa na zeleno pot skrbi za okolje. Sprejeli smo zavezo, da bomo izvajali ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje količin nastalih odpadkov in tako kot prvi filmski dogodek v Sloveniji od Ekologov brez meja prejel naziv 'Prireditev z manj odpadki'. Sprejetje zaveze je del celostnega prizadevanja ekipe festivala za zmanjšanje škodljivih vplivov našega delovanja na okolje. Letošnji filmski program Podmornice bo tako raziskoval naš odnos do planeta. Na javnih projekcijah za družine in na zaprtih projekcijah za šolske skupine bomo prek filmov prisluhnili življenjskemu utripu naravnega sveta, ki nas obkroža, in opazovali, kakšen del tega sveta smo lahko mi.

Mladi programerji sooblikujejo festivalski program

Skupina dvajsetih dijakov iz različnih srednjih šol med 14. in 18. letom starosti se je od konca februarja srečevala v Slovenski kinoteki v Ljubljani, kjer so si ob vodstvu mentorjev skupaj ogledali pet filmov iz zgodovine filmske umetnosti in na koncu izbrali enega, ki je uvrščen v program 18. festivala Kino Otok.

Gre za celovečerni igrani film Cherbourški dežniki (Les Parapluies de Cherbourg, Francija/Nemčija, 1964, 91') režiserja Jacquesa Demyja, razkošno pripoved o čisti in goreči mladi ljubezni, bridko soočeni z okoliščinami trde realnosti. Brezčasna filmska klasika, v kateri igralci dialoge pojejo, je z besedami režiserja film v pesmi. Eden najbarvitejših in najbolj romantičnih protivojnih filmov vseh časov.

Mladi programerji so spisali tudi besedilo za festivalski katalog, prav tako bodo v Izoli pripravili kratek uvod v projekcijo. Aktivnosti skupine mladih filmofilov so del mednarodnega programa Mladi programerji, ki poteka v številnih krajih Evrope in ki ga v okviru evropskega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) izvajamo v zavodu za razvijanje filmske kulture Otok v sodelovanju s številnimi partnerji.  

Kaj vse je Kino Otok?

Poleg programa Podmornica je Kino v Izoli tudi: vznemirljiv filmski program pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni in Letnem kinu Manzioli ter v zavetju Art kina Odeon in Kulturnega doma; izbor kratkih filmov neodvisnih vzhajajočih avtorjev v sproščenem vzdušju Videa na plaži; PRO OTOK – program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej; festivalski utrip na izolskih ulicah in utrip umetnosti v izolskih galerijah ter večerni glasbeni program na plaži Svetilnik. Nenazadnje je Kino Otok tudi program izbranih festivalskih filmov v Ljubljani, Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Napoved predstavitve programa v Izoli in Ljubljani

Celoten program 18. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 18. maja 2022 ob 12. uri v Kinodvoru v Ljubljani in 19. maja 2022 ob 11. uri na ploščadi Kulturnega doma v Izoli.

Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala.

18. izdajo festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, Evropski socialni sklad, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA, Ministrstvo za javno upravo, Center za kreativnost pri MAO in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov