Kulturni praznik za otroke v izolski hiši morja

2/02/23
Kategorija

Na Turističnem združenju Izola s pisateljem Vanjo Peganom ob kulturnem prazniku pripravljajo dogodek namenjen otrokom. Vse, ki bi praznični dan preživeli na prostem, pa v imenu Turistično in kulturnega društva Šparžin vabijo na kaštelir.

Izolana - hiša morja, stičišče izolske kulturne dediščine, bo na Prešernov dan ob 10.00 gostila pisatelja Vanjo Pegana, ki bo otrokom s pripovedovanjem avtorske pravljice približal pomorsko in ribiško dediščino. Po pripovedi sledi interaktivno odkrivanje Izolane; otroci bodo preko igre spoznavali ladijske modele, se učili vezanja vozlov in raziskali preteklost Izole. Dogodek Morske zgodbe z Vanjo Peganom, ki je posebej primeren za otroke med 5 in 11 letom, je brezplačen, potrebne pa so prijave na mail nina.petelin@izola.si (Nina Petelin, TZI).

Hiša morja pa tudi sicer nudi vsebine primerne tako za otroke kot tudi za odrasle. Poleg 35 ladijskih modelov, prave razstavljene ribiške barke, nostalgičnega sprehoda v čas Delamarisa in mnogih drugih vsebin, je zelo privlačna tudi 3D maketa Izole z avdio-vizualno projekcijo. Tako obiskovalci na sodoben način spoznajo razvoj nekdanjega otoka v današnji polotok. Izolana je v času zimskih počitnic odprta od srede do nedelje med 11.00 in 17.00.

Ogled arheološkega parka v Kortah

V sredo, 8. februarja ob 10.00, pa v Izoli vabijo tudi na pohod na kaštelir, ki se nahaja na vzpetini nad vasjo Korte. Vodnica iz Turistično kulturnega društva Šparžin bo obiskovalce preko pripovedi popeljala na spoznavanje arheološkega parka, prav tako pa bo ta dan med 9.00 in 13.00 v Zadružnem domu Korte na ogled tudi razstava originalnih predmetov najdenih na kaštelirju, ki jo pripravlja Pokrajinski muzej Koper. Dogodek je brezplačen, prijave za voden ogled se zbirajo na telefonski številki 041 345 984 (Rozana Prešern TKD Šparžin).

Kaštelir oziroma Kašler, kot domačini poimenujejo območje nekdanjega gradišča, so pred 5000 leti naselili Histri in tam zgradili eno večjih prazgodovinskih naselbin v Slovenski Istri. Danes je arheološki park idilična točka za sprehod, ki na ogled ponuja ostanke tistega časa, urejen amfiteater s pogledom na Sečoveljske soline in mnogo zgodb, ki bodo razkrite tudi na dan kulturnega praznika.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov