Odlična poletna sezona v Izoli in jesenske aktivnosti

14/09/21
Kategorija

Izola, 14. september 2021 – Podatki o obisku v poletni sezoni napovedujejo v Izoli dobro turistično leto 2021.  K večji obiskanosti Izole so pripomogle tudi številne nove aktivnosti, ki se nadaljujejo v jesen in zimo.

Zadnji uradni podatki o turističnem obisku v mesecu avgustu so izredno dobri, v avgustu nas je obiskalo 31.719 gostov, ki so skupaj opravili 134.704 prenočitev. V primerjavi z lanskim letom, to predstavlja 5 % povečanje števila gostov in 7 % povečanje opravljenih prenočitev.

76% vseh prenočitev je bilo ustvarjenih na domačem trgu, 24 % na tujih trgih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ nemških turistov, sledijo avstrijski, češki, madžarski in italijanski gosti. Povprečna doba bivanja je znašala 4,2 dni.

Izjemno uspešna je bila poletna sezona od junija do avgusta, ko smo skupaj zabeležili 78.623 gostov, ki so ustvarili kar 318.467 prenočitev. V primerjavi z letom 2020 to predstavlja 17 % povečanje števila prihodov in 15 % rast prenočitev. V tem obdobju presegamo tudi realizacijo iz referenčnega leta 2019 (+5 % turistov, +7 % prenočitev).

Struktura tujih gostov se je nekoliko popravila, a še vedno ni primerljiva s pred-koronsko, kjer so tuji obiskovalci predstavljali več kot 50 %. Izola je tudi na samem vrhu po številu unovčenih in rezerviranih bonov.

Zanimiv podatek je, da v Izoli registriranih okoli 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5.500 turističnih ležišč. V tej sezoni se je 34 % gostov odločilo za namestitev v hotelih, 33 % v apartmajih, 15 % v kampih ter 18 % v preostalih nastanitvenih enotah.

Največji porast prenočitev smo zabeležili v apartmajih, +24 %, v sobah in stanovanjih +18 %,  v kampih +12 % v hotelih +11 % ter 10 % več prenočitev je bilo v marinah. 

Jeseni vas bodo greli bobiči 

V začetku oktobra, natančneje od 8. do 24. oktobra bomo vaše brbončice razvajali z domačo istrsko jedjo, bobiči. Bobiči so nedvomno najbogatejša tradicionalna istrska jed »na žlico«, ki vas bo prijetno pogrela in okrepčala. Glavna sestavina te okusne enolončnice je mlada, mlečna koruza, v družbi suhega mesa, običajno pancete. Vse skupaj povežejo »zabronjen« fižol, to je fižol nabran v fazi, ko prehaja iz mladega v suh fižol, mlad krompir in druge okusne sestavine. Utrip prve oktobrske sobote bo moč čutiti na carinskem pomolu, kjer se nam bodo ponovno pridružili raznoliki izolski gostinci in tako odprli Dneve bobičev.

Novosti 

Kmalu se zaključuje projekt #BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre. Glavni namen projekta je promocija in digitalizacija podeželja slovenske Istre in manjših muzejev. Vzpostavljena bo spletna stran, na kateri si bo mogoče pogledati ter raziskovati kulturno in naravno dediščino slovenske Istre. V sklopu projekta je bil narejen tudi delovni zvezek za drugo triado OŠ in gradivo za učitelje ter starše in turistični itinerarij, ki bo obiskovalcem olajšal raziskovanje naših krajev. Jesen pa prinaša tudi rezultate digitalizacije v sklopu projekta Izola – digitalni otok. Izdelan je 3D video, kjer si lahko ogledate poskus rekonstrukcije rimske vile. V 3D videu bo na ogled tudi najlepša poznobaročna palača Istre, palača Besenghi Degli Ughi. Oboje bo na ogled tudi v aplikaciji »Izolski kanočal«, kjer bo uporabnik s pomočjo kanočala pokukal v pomembnejša obdobja izolske zgodovine. Aplikacija bo nadgradnja projekcije, ki bo na ogled na fizični maketi Izole. Atrakcija se bo nahajala v Izolani in bo pomembno prispevala k vrednosti muzeja. Projekcija bo s privlačnimi avdiovizualnimi efekti pripovedovala razvoj Izole iz prvih poselitev na otoku do razvoja polotoka.



Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov