Orange Wine Festival je na Dunaju prek 100 vinarjev povezal z njihovo publiko

27/10/23
Kategorija

Zaveza naravi in prihodnosti

Na Dunaju je potekal tradicionalni Orange Wine Festival, ki je povezal vinarje iz 13 držav z ljubitelji vin in poslovno publiko. Med več kot 100 vinarji je bilo največje slovensko zastopstvo, izstopajoča je bila tudi slovenska kulinarična predstavitev, zato je festival v pomembni meri izzvenel kot okusno vabilo v Slovenijo.

V dveh velikih dvoranah dunajske Muzejske četrti je v ponedeljek potekal Orange Wine Festival, ki se v avstrijsko prestolnico vrača že od leta 2012. Na prireditvi se s svojimi vini predstavljajo vinarji, ki so se zapisali sonaravni pridelavi s tenkočutnim pristopom v vinogradu in z malo, a ustreznimi intervencijami v kleti. Na Dunaju so se predstavili v prvi vrsti z maceriranimi belimi vini, ob njih pa še s pet-nat penečimi vini in izborom rdečih vin. Med več kot 100 vinarji iz 13 držav je bilo največje slovensko zastopstvo. Ob boku pionirjev sonaravne pridelave so bili številni mladi pridelovalci, nenazadnje mlajše generacije odnos do narave v pomembni meri vidijo kot zavezo prihodnosti.

Z istimi načeli je bila prežeta kulinarična ponudba ob robu več kot 400 vzorcev vin. Jedi so ponujali Šunkarna Kodila iz Murske Sobote, Stara gostilna iz Pirana, ki je pričarala vzdušje tega obmorskega mesta, Restavracija Marina Portorož, Eko glamping resort Krištof z Gorenjske, Monstera Estate Goričko z Binetom Volčičem, ki je pripravil pečeno rdečo peso z jelenovim srcem, pekarna Pagna in Mood so iz Trsta prinesli kruh in sardone, iz Kvarnerja pa tamkajšnji gostinci škampe, tuno in pršut.

 

Tudi številčna publika na Dunaju je bila zelo mednarodna. Prišli so tako ljubitelji sonaravnih vin, vedoželjni vinoljubci kot številni profesionalci v svetu vin in gastronomije, med njimi tudi someljeji iz uglednih restavracij in vinski kritiki. Dunajski festival je obenem pomembno stičišče za slovenske diplomatske, ekonomske in turistične predstavnike ter njihove goste.

Odmevi po festivalu so zelo ugodni. Sonaravna vina so povezale znance, vinarji so našli nove priložnosti, Slovenija pa se je vnovič izkazala kot dežela s pomembno zavezo za ohranjanje narave in trajnostni koncept delovanja. Slovenska organizacija in slovensko liderstvo na tradicionalnem festivalu, ki je postal ena najpomembnejših jesenskih gastronomskih prireditev na Dunaju, sta bila deležna odobravanja in pohval zahtevne publike.

Naslednji postaji Orange Wine Festivala bosta veliki spomladanski prireditvi, enodnevna predstavitev v okviru sejma Vinitaly 15. aprila in priljubljeni domači festival v Izoli 26. aprila. Še prej, 10. februarja, isti organizacijski odbor pripravlja festival Refuscus Mundi posvečen najpomembnejši rdeči sorti severnega Jadrana.

INFO: info@orangewinefestival.si

Vir: Orange Wine Festival

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov