Orange Wine Festival je v Izolo privabil ljubitelje vin z vsega sveta

3/05/23
Kategorija

Zaveza naravi in miru v Izoli

Orange Wine Festival je v Izolo privabil številne ljubitelje sonaravno pridelanih vin z vsega sveta. Na pragu drugega desetletja delovanja festival izkazuje mednarodno razsežnost, visoko kakovost predstavljenih vin in kulinarične ponudbe, obenem pa je referenčna prireditev tako za profesionalce iz sveta vina in gastronomije kot za navdušene in poglobljene ljubitelje vin. Obenem je festival spet izpostavil pomembno zavezo naravi ter človeku čim bolj prijazne pridelave.

Na Orange Wine Festivalu v Izoli se je v petek, 28. aprila, s svojimi vini predstavilo 67 vinarjev iz sedmih držav s prek 230 vzorci belih maceriranih vin iz karseda sonaravne pridelave. Nekdanje ribiško mestece, ki je bilo vselej znano tudi po vinu, je tradicionalni gostitelj najbolj mednarodnega vinskega dogodka v Sloveniji, ki v pomembni meri izkazuje sodobne trende v vinskem svetu. Ti narekujejo sonaravno pridelavo zdravih in okusnih vin z občutkom za okolje in krajino, malo, a pravšnje intervencije vinarja v kleti, vinarjevo etično držo in nenazadnje njegov čim bolj neposreden stik z ljubitelji vin. Prav te atribute v izdatni meri ponuja Orange Wine Festival, zato ne čudi, da so Izolo konec tedna preplavili ljubitelji oranžnih vin z vsega sveta, tudi iz Amerike in Azije, ki so svojo pot načrtovali prav okrog izolskega dogodka.

Ob otvoritvi festivala sta sonaravno in trajnostno zavezo sodobne pridelave vin izpostavila vidna predstavnika dveh generacij vinarjev. Giorgio Clai iz Krasice v hrvaški Istri, ki je nedavno izpregel od dela tako v vinogradu kot v kleti, je mladim vinarjem sporočil, da se dobro vino pridela z rokami, zato naj jih ne moti, če so žuljave in umazane od zemlje in grozdja, naj uporabljajo glavo in naj ne obupajo, četudi bo težko. Matej Zaro, domači vinar in predstavnik festivalskega organizacijskega odbora, pa je menil, da sonaravna pridelava ponuja številne priložnosti ter da je festival pomagal pri uveljavitvi vin in vinarjev iz regij ob severnem Jadranu in vse srednje Evrope. Dobrodošlico v Izoli je številnim zbranim zaželela predsednica italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola Vita Valenti, ob blagoslovu vin in festivala pa je izolski župnik Janez Kobal izpostavil pomen miru in njegovega ohranjanja, tudi v senci svetopisemskih fige in trte ter vina.

Okusno popoldne na Manziolijevem trgu so dopolnili številni kulinarični ponudniki, med njimi Janez Kodila z ekipo, Tomaž Kavčič s sodelavci iz gostilne Pri Lojzetu z Zemona in Kruh in Vino iz Vile Vipolže, Špacapanova hiša, Placito Risano, Stara gostilna, Golden Cheese, Kogo, BioSing, Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, Mlekarna Planika, Alpija in drugi.

Z Orange Wine Festivalom v Izoli je bilo sklenjeno aprilsko promocijsko dogajanje, ki se je v začetku meseca začelo na Vinitaly, kjer se je pod okriljem izolskih organizatorjev predstavilo blizu 80 vinarjev iz devetih držav, obiskovalci pa so bili iz kar 27 držav. Zdaj so oči organizatorjev uprte na Dunaj, kjer bo Orange Wine Festival gostoval 23. oktobra v dvoranah MQ MuseumsQuartier.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov