Prvič skupaj na ogled dobrih praks

26/10/22
Kategorija

– in zagotovo še!

Na Turističnem združenju Izola dajemo velik pomen razvoju in posledično dvigu turistične ponudbe. V preteklih letih smo organizirali mnogo izobraževanj in predavanj, tokrat pa smo se prvič s ponudniki odpravili na ogled dobrih praks.

Ena izmed funkcij združenja je tudi skrb za nenehen razvoj destinacije; naj bo to razvoj novih turističnih produktov in doživetij ali dvig kompetenc turističnega gospodarstva. Prav slednje je pomembno, da je turistična ponudba predstavljena kvalitetno.

Do sedaj smo na TZI snovali klasična predavanja in izobraževanja, tudi z mnogimi odmevnimi imeni iz sveta eno gastronomije, letos pa smo prvič organizirali študijsko turo in se odpravili na ogled dobrih praks k našim sosedom v Brda in Vipavsko dolino.

Kdo vse se je ture udeležil?

Na vabilo so se odzvali raznoliki profili turističnega gospodarstva. Tako so našo skupino, poleg ekipe TZI, sestavljali predstavniki Občine Izola, pridelovalci vina in oljčnega olja, predstavniki kulturnega društva, vodje hotelov, zaposleni na recepcijah, vodje gostinstva, vodje manjših nastanitvenih obratov in predstavniki Srednje šole Izola, ki skrbijo za vzgojo in izobraževanje bodočih zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Tudi program je bil zasnovan tako, da se je našlo za vsakega nekaj.

Glavni poudarek študijske ture je bilo povezovanje akterjev iz lokalnega okolja

Študijska tura je trajala cel dan in še malo več. Prva postojanka je bila renesančna Vila Vipolže, kjer se srečajo zgodovina, umetnost in izkušnja lokalne eno-gastronomije. V uvodnem pozdravu direktorice Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec je bilo poudarjeno predvsem povezovanje ponudnikov (tudi preko umetnosti), grajenje produktov na tipičnih briških okusih in pomen kmetijske krajine za prepoznavnost destinacije.

V Šmartnem, ki so znani po petih utrjenih stopih, smo obiskali butične nastanitve Al di la, ki so urejene v obnovljenih srednjeveških hišah. V Gonjačah nas je pozdravil predstavnik Kontrabant Adwinetures in predstavil inovativni turistični produkt Wine Safari, ki združuje zgodbe vinarjev iz obeh strani meje. Po kosilu v restavraciji Belica pa smo si privoščili popoldan obarvan predvsem z umetnostjo in to ne zgolj v tradicionalnem smislu!

Sprehodili smo se skozi Hišo Alma, galerijo sodobne umetnosti umeščeno v tipično briško hišo. Na posestvu Simčič smo si ogledali luksuzno vilo Alma Vista, potepanje po Brdih pa zaključili kot se za vinorodno pokrajino spodobi – z degustacijo vina pri vinarju Ediju Simčiču.

Zadnji  postanek smo opravili visoko nad Vipavsko dolino na domačiji Sinji vrh, kjer smo spoznali zgodbo butične sirarne Golden Ring Cheese, kjer siri zorijo globoko pod zemljo v opustelih tunelih italijanske karavle. Zaključili smo s pokušino sira in večerjo, nato pa se polni vtisov odpravili proti domu.

Po odzivih sodeč so študijske ture nedvomno zelo zanimiv način pridobivanja novega zagona in idej za naše turistično gospodarstvo, zato jih bomo zagotovo ponovno organizirali.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov