Sporočilo za javnost: Domačini so najboljši ambasadorji kraja

18/08/22
Kategorija

Na vrhuncu živahnega izolskega poletja, o čemur priča tudi številčen turistični obisk destinacije, so na Turističnem združenju Izola pripravili še eno mikavno zgodbo z izolskimi domačini. Tokrat je to dokumentarni video, ki je nastal kot rezultat nagradnega natečaja Dan z domačinom, drugi sledi septembra.

Aprila so na Turističnem združenju Izola izpeljali nagradni natečaj Dan z domačinom, katerega glavna nagrada je bil dan preživet z domačini – lokalnimi prebivalci, ki se preizkusijo v vlogi vodnikov. Natečaj je obiskovalcem ponujal možnost izbire ene izmed lokalnih vodnic – Rozane, ki razkriva zelene kotičke podeželja, predstavlja kmečka opravila in tradicionalne okuse, in Sanele, ki nagrajenko sprejme v svojo običajno soboto, jo odpelje na aktivno odkrivanje mestnega jedra in morskih dogodivščin. Udeleženi so se kot odziv na natečaj predstavili v krajšem videu in tako sta bila izbrana Tomaž iz Zagorja ob Savi in Urša iz Nove Gorice, ki sta s svojima vodnicama preživela nepozaben dan.

Domiseln koncept predstavitve destinacije

Domačini so v izolskih promocijskih aktivnostih že kar stalnica. Po Malih zelenih skrivnostih domačinov, trajnostno naravnani oglaševalski kampanji, so tokrat na TZI stopili še korak izven običajnih okvirov. Odločili so se za predstavitev destinacije v dveh približno 20 minutnih dokumentarnih videih, ki so za razliko od običajnih igranih, nastajali spontano. S prvim, ki je bil lansiran v začetku tega tedna in kot že ime »Doživite izolsko podeželje« pove, z vodnico Rozano vabijo na odkrivanje lepot izolskih vasic. Nagovarja predvsem raziskovalce in ljubitelje kulturne dediščine, medtem ko bo septembrski pisan na kožo vsem aktivnim. V sredini naslednjega meseca, natančneje 14. septembra pred izidom drugega videa, pripravljajo tudi novinarsko konferenco s predstavitvijo obeh.

Rozana vabi na izlet

Prvi nagrajenec Tomaž in njegova prijateljica Mateja sta z domačinko Rozano, njeno družino in prijatelji doživela nepozaben dan poln pristnih stikov, lokalnih okusov, kmečkih opravil in mnogih drugih presenečenj. Kulturna dediščina jima je bila predstavljena doživeto, utrip podeželja pa sta izkusila v prvi osebi – tudi z motiko v roki.

Od obiska kaštelirja, kjer sta se kot Lucilja in Aviko za trenutek prelevila v prebivalca kaštelirja, do pranja perila na vodnem viru in doživetja lokalnih okusov v spremljavi lokalnega oljkarja in mnogih drugih presenečenj, se je njun dan z Rozano in njenimi prijatelji zaključil ob sončnem zahodu prave rimske večerje v arheološkem parku Simonov zaliv.

Vzpodbudni rezultati za izolsko turistično gospodarstvo

Podatki o turističnem obisku destinacije Izola so v tudi mesecu juliju zelo dobri saj presegajo realizacijo iz predkoronskega leta 2019. V tem mesecu se je za obisk Izole odločilo 28.229 gostov, ki so skupaj opravili 115.758 prenočitev. Povprečna doba bivanja je bila 4,1 dni.

V primerjavi s predkoronskim julijem leta 2019, so letos zabeležili 9% več prihodov in 4% več prenočitev, medtem ko so v obdobju od januarja do julija skupaj zabeležili 94.268 prihodov, ki so ustvarili 321.317 prenočitev. V primerjavi z letom 2019 to predstavlja kar 20% povečanje števila prihodov in 13% rast prenočitev. Povprečna doba bivanja v tem obdobju je bila 3,4 dni.

V Izoli po zadnjih dveh letih, ko so na nacionalno strukturo gostov vplivali boni, zaznavajo povečan prihod tujih obiskovalcev. Ti so se v juliju približali deležu iz leta 2019 in tako štejejo kar 52 % vseh gostov. Med tujimi obiskovalci so pretekli mesec zabeležili največ čeških in nemških  prenočitev, sledijo avstrijski, madžarski, slovaški in ostali gosti. Sicer pa skupno za obdobje prvih sedmih mesecev prednjačijo domači gosti, ki so ustvarili 62% vseh prihodov in 66% vseh prenočitev.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov