Sporočilo za javnost - Prireditev praznik oljk, vina in rib poteka že 20. let

22/05/24
Kategorija

V veselje in ponos, nam je da smo vam danes na tiskovni konferenci lahko predstavili slavnostno 20. izvedbo praznika oljk, vina in rib. Praznik je prireditev s tradicionalno etnološko - kulinarična noto, priljubljena tako pri obiskovalcih kot pri ponudnikih. Prireditev, ki se odvija v Izoli že 20. leto se lahko pohvali z izjemnim izborom ponudnikov domačih vin in oljčnega olja, hkrati pa je tudi uvod v pestro izolsko poletje. Začeli smo s skupno željo, da promoviramo našo regijo, naš kraj, naše vino in oljčno olje z geografskim poreklom. Nekateri ponudniki so z nami že od samega začetka, torej že 20 let skupaj pišemo zgodovino in hkrati prihodnost tega lepega dogodka.

Praznik se bo tudi letos odvijal v starem mestnem jedru v petek, 31. maja in soboto, 1. junija od 19. do 24. ure. Prizorišča bodo na Ljubljanski in Verdijevi ulici ter na Manziolijevem trgu. Na omenjenih površinah bodo postavljene stojnice, tokrat rekordno število (50 stojnic) na katerih bodo razstavljali svoje pridelke obalni vinarji in oljkarji, potekala bo pokušina vina in olja ter različnih izdelkov.

A jubilejna obletnica prinaša kar nekaj novih sprememb. Prva in seveda največja je nov grafični znak prireditve, kateri zaobjema celotno našo regijo. V grafičnem znaku se vsebinski elementi grba občine Izola (golobice, oljčne vejice, modre barve Izole) združijo z označevalnimi elementi praznika: oljke, vino, ribe in temu primernimi barvami: oljčno zelena, vinsko rdeča, Jadransko modra.

In ker želimo da je zgodba celostna, nam preplet, zelene in modre barve hkrati predstavljata tudi Izolo kot zeleno destinacijo, kjer želimo pokazati skrb za okolje in spodbujati k trajnosti. Zato smo se letos odločili, da bomo skladno z »Zeleno shemo« zmanjšali količino tiskanih promo materialov. V ta namen bomo na obeh vhodih na prireditveni prostor – torej na začetku Ljubljanske ulice in Verdijeve ulice postavili velika A-pano-a z zemljevidom prizorišča in razporedom vseh ponudnikov. Tako A-panoji kot vsaka posamezna stojnica bodo opremljeni s QR kodo s katero bodo lahko obiskovalci preko pametnih telefonov dostopali do spletne strani vsakega ponudnika posebej ter do programa same prireditve. S to novo ureditvijo omogočamo prijetno izkušnjo tudi gluhim in naglušnim osebam, saj si na tak način lahko sami preberejo več o ponudnikih in o samem prazniku. Obisk prireditve je omogočen tudi osebam z oviranostmi oz. na invalidskem vozičku, s čemer bo zagotovljen dostop vsem, ki si želijo okusiti ponujene dobrote prireditve.

Medsebojno povezovanje in prepletanje ponudbe je tudi eno izmed načel samega praznika, zato smo letos k sodelovanju povabili še Rižanski vodovod in Komunalo Izola. V sodelovanju in s podporo Komunale Izola bomo postavili 5 t.i. Art kant, ki bodo obiskovalce in ponudnike usmerjale in spodbujale k ločevanju odpadkov. To so unikatni zabojniki, okrašeni s ponovno uporabljenim odpadnim materialom, ki so jih ustvarili učenci izolskih osnovnih šol. Tako bomo na sami prireditvi še bolj trajnostno naravnani in dokazali, da Izola je zelena destinacija. V sodelovanju z Rižanskim vodovodom pa bomo na prireditvi, in sicer na vhodnih točkah postavili pitnike in s tem zmanjšali odpadno plastično embalažo. Obiskovalci bodo lahko natočili vodo v svoje flaške ali v promocijsko flaško prireditve. Nakup promocijskih-spominskih kozarcev, steklenic za vodo, majic in predpasnikov bo mogoč na dveh stojnicah CKŠP Izola.

A če se osredotočimo na letošnji program samega praznika, kot že omenjeno se je letos prijavila izjemno visoko število ponudnikov. Na prireditvi bomo gostili 50 stojnic od tega je največ ponudnikov domačih vrst vina in ponudnikov oljčnega olja. Poleg vinarjev in oljkarjev, ki bodo poskrbeli za degustacijo vin in oljčnega olja bodo na stojnicah tudi ponudniki drugih izdelkov in dobrot s katerimi se ponaša slovenska Istra: ponudniki tartufov, sira, pršuta, fritul in drugih domačih sladic, sardel v šavorju, likerjev iz refoška in limon, različnih zelenjavnih in zeliščnih namazov, začimbnih mešanic, čokolade z oljčnim oljem in oljkami, vložene zelenjave in sadja, medu, naravne kozmetike in izdelkov umetniške obrti.

Omamno bo dišalo tudi po ulicah. Osrednja gostinska ponudba bo na Ljubljanski ulici pri tržnici ter na Verdijevi ulici s ponudbo predvsem morskih dobrot kot so: brodet, sardele v marinadi, jedi iz morskih sadežev, lignji, pripravljeni na različne načine, domače testenine z morskimi sadeži ter druge dobrote. Kot veleva tradicija, ključni dogodek prireditve bo v petek, 31. 5. ob 20.00 uri na Manziolijevem trgu, ko bo potekala razglasitev zmagovalcev vsakoletnega izbora Županovega vina in oljčnega olja za leto 2024.

Tudi letos smo posebno pozornost namenili glasbenem programu prireditve, ki tudi temelji na glasbeni dediščini našega prostora. Oba dneva bo torej poskrbljeno za atraktiven in pester glasbeni program. Nastopili bodo: Klapa Capris, Kompanija Izolana, Nice Price Quartet, Smikanta, Orkester KD Harmonikarjev, Ikebana, Popr'n'sol, Duo Pertinač, Ante Dupendante, Duo Ajdčao in Zasedba Snežnik.

Pokrovitelj prireditve je Občina Izola. Organizator prireditve je Center za kulturo, šport in prireditve Izola, partnerji so Komunala Izola, Turistično združenje Izola in Samoupravna Italijanska narodna skupnost Izola.

Vabljeni v Izolo!

Besedilo pripravil: Center za šport, kulturo in prireditve Izol (CKŠP).

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov