Svetovno prvenstvo jadralnega razreda L-30

3/10/23
Kategorija

Jadralni klub Burja od 1. do 6. oktobra v Izoli gosti prvo svetovno prvenstvo jadralnega razreda L30. Gre za 30-čeveljsko jadrnico, ki jo je izrisal slovenski navtični arhitekt Andrej Justin z Luko Rodionom, dobitnikom srebrne olimpijske medalje leta 2004 v Atenah.

Jadrnica je bila sprojektirana za odprtomorsko jadranje mešanih posadk na olimpijskih igrah 2024 v Parizu, vendar ga svetovna jadralna zveza World Sailing nato ni uvrstila v olimpijski program. Prvenstvo v Izoli je svojevrstna premiera tudi za opremo, ki jo bo organizator uporabljal, saj bo namesto klasičnih boj, pritrjenih na dno z utežmi, regatno polje prvič v Sloveniji postavil s pametnimi oz. GPS vodenimi regatnimi oznakami Smartmark. Regatni odbor bo boje postavil na želeno pozicijo z vnosom koordinat preko spletne aplikacije, nakar jih bosta dva elektromotorja avtonomno ohranjala na položaju oz. jih glede na spremembe vetra premikala po zalivu zgolj s pritiskom na gumb.

Tekmovalni program se začne v torek, 3. oktobra s startom prve regate ob 11. uri in konča v petek, 6. oktobra, z razglasitvijo svetovnih prvakov. Za laskavi naslov se bo na morju pred Izolo potegovalo 20 ekip iz devetih držav.

Dan po zaključenem prvenstvu se bo flota 30-čeveljskih jadrnic priključila številnim slovenskim morjeplovcem na navigacijski regati »Go to Barcolana from Slovenia« s startom v Izoli in gostovanje v severnem Jadranu zaključila z nastopom na kraljici vseh regat – tržaški Barkolani.

Vir: JK Burja

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov