SZJ-Oktobra v Izoli presegli pol milijona prenočitev

17/11/23
Kategorija

Izola, 17. november: Turistično združenje Izola poroča o dobrem oktobrskem obisku. Na letni ravni so presegli pol milijona nočitev; zaznavajo bistveno več gostov s tujih tržišč in večji obisk v času pred in po poletni sezoni. Poleg vzpodbudnih rezultatov na destinaciji, pa se z izjemnimi dosežki lahko pohvalijo tudi na Srednji šoli Izola, kjer so dijaki prejeli kar tri zlata in eno srebrno priznanje na 70. Turistično gostinskem zboru. 

Spomladanski in jesenski meseci bolje obiskani

Eden pomembnejših ciljev izolskega turizma je prerazporeditev turističnih tokov vse leto. Slednje uresničujejo z izvajanjem dogodkov in promocijo doživetij, ki so gostom na voljo tudi izven glavne turistične sezone. Turistično združenje Izola predvsem veselijo podatki, da se zanimanje za Izolo v primerjavi z letom 2019, ko obisk ni bil motiviran s turističnimi boni, v pred in po sezoni povečuje. Odločitev za preživljanje počitnic ob morju spomladi in jeseni posledično stabilizira tudi krivuljo turističnega obiska.

Z bogatim programom zimskega dogajanja, ki se z Ledenim otokom prične 1. decembra in traja do 21. januarja, računajo na dober obisk tudi ob zaključku leta. 

Oktobra več prenočitev kot 2022

V Izoli so oktobra zabeležili 10.996 gostov, ki so skupaj opravili 36.510 prenočitev. Podatki kažejo 4 % rast števila prenočitev in 2 % zmanjšanje prihodov v primerjavi z enakim obdobjem lani. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 beležijo izjemno rast števila prenočitev, in sicer 15 %, in 2 % rast prihodov.

Preko pol milijona in več tujih obiskovalcev

V obdobju desetih mesecev v Izoli beležijo 141.833 prihodov, ki so ustvarili 521.472 prenočitev. To predstavlja 3 % zmanjšanje števila prenočitev in 6 % zmanjšanje prihodov v primerjavi z lani. V primerjavi z letom 2019 poročajo o 6 % več prihodih in 7 % več nočitvah.

Med januarjem in oktobrom podatki statističnega obiska kažejo na 46 % slovenskih gostov, sledijo jim Avstrijci z 11 %, Nemci z 10 %, Italijani in Čehi s 5 %, Madžari s 4 % in ostali. V Izoli so zelo zadovoljni s kumulativnim obiskom z mednarodnih trgov, saj so v prvih desetih mesecih gostili 76.953 tujih obiskovalcev, ki so prispevali 252.970 prenočitev.

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2022 podatki kažejo na 15 % rast tujih prihodov in 18 % rast tujih prenočitev. Prav tako so podatki tujih trgov zelo vzpodbudni v primerjavi z letom 2009; beležijo namreč 8 % rast prihodov in 14 % rast prenočitev.

Na Turistično gostinskem zboru tri zlate in srebrno odličje dijakom Srednje šole Izola

Izolske srednješolke in srednješolci programa gostinstvo in turizem so na 70. Turistično gostinskem zboru, ki je potekal v sklopu Dnevov slovenskega turizma, ponovno dosegli zavidljive rezultate. V kategoriji kuharstva sta zlato prejeli Katarina Orel in Pika Sedmak, v strežbi se izkazala Žana Jenček, ki je prav tako dosegla prvo mesto, v kategoriji turizem pa je Lukas Martinjaš prejel srebrno odličje. Rezultati so odraz predanega dela in strokovnosti tako dijakov kot mentorjev, poleg tega pa so tudi motivacija za mlade, ki se o šolanju še odločajo.

***

Pripravila: Tjaša Likar

stiki z javnostjo

M: tjasa.likar@izola.si / t: 040 571 477

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov