Učenci OŠ Dante Alighieri iz Izole postali promotorji istrske kulturne in naravne dediščine

5/09/22
Kategorija

Z 31. avgustom 2022 je osnovna šola z italijanskim učnim jezikom zaključila triletni evropski projekt Erasmus+ z naslovom Salt-work in-progress: Young Cicerones (Soline: delo v teku – mladi vodniki). S šolami partnericami iz Italije, Portugalske, Grčije in Romunije so učenci raziskovali in naravno in kulturno dediščino svojega okolja in se osredotočili na soline, njihovo živalstvo in rastlinstvo, na pridelavo soli in njeno uporabnost.

Glavni produkt našega projekta so bili učenci, ki so postali pravi »mali vodniki«, saj so vodili mednarodno skupino učencev in učiteljev po izolskih ulicah, jim predstavili Sečoveljske soline z njihovo favno in floro, obiskali skladišča Monfort in Piran, skupaj opazovali ptice na Cerkniškem jezeru in jih vodili po mestnem jedru Ljubljane. Njihovo poslanstvo se bo nadaljevalo tudi v sledečem šolskem letu.

Material, ki je nastal med projektnimi dejavnostmi, brošure, plakati, didaktične igre in tiskane, vizualne in zvočne zgodbice bodo na razpolago v šolski knjižnici in na spletnem portalu projekta.

V zahvalo za sodelovanje med trajanjem projekta se je nekaj »malih vodnikov« zglasilo v uradu TIC-a Izola, da bi predstavili in darovali nekaj projektnih izdelkov (letakov, igralnih kart in igre spomina na temo rastlin in živali iz naših solin), ki bodo tako na razpolago za širšo nadaljnjo uporabo in kot zamisel, kako otroke preko igre motivirati za spoznavanje lokalne kulturne in naravne dediščine.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov