V Izoli bo 28. aprila tradicionalni Orange Wine Festival s 70 vinarji iz 8 držav

25/04/23
Kategorija

Vinski titani in njihovi sledilci v Izoli

V petek, 28. aprila, bo v Izoli tradicionalni Orange Wine Festival. Na najbolj mednarodni in uveljavljeni vinski prireditvi v Sloveniji se bo s svojimi oranžnimi vini predstavilo 70 vinarjev iz 8 držav. Med njimi bodo tako titani sonaravne pridelave kot njihovi mladi sledilci.

Na Manziolijevem trgu v Izoli bo v petek, 28. aprila, spet dan za oranžna vina. Že več kot desetletje konec aprila Izola povezuje pridelovalce belih maceriranih vin in njihove ljubitelje. Letos se bo v Izoli z več kot 240 vini predstavilo 70 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije.

V Izoli bodo številni kultni pridelovalci vin, med njimi vseh sedem vinarjev z Oslavja nad Gorico, koder se je z Joškom Gravnerjem, Stankom Radikonom in Dariom Prinčičem začela renesansa sicer tradicionalne pridelave vin s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom in z malo, a pravimi in natančnimi posegi vinarja. Predstavili se bodo svetovno uveljavljeni slovenski pridelovalci, med drugimi kleti Movia, Burja, Kabaj in Batič, iz Avstrije pridejo Bretz Jörg, Georg Nigl, Ploder-Rosenberg in drugi, iz Hrvaške tudi Clai, Ipša in Roxanich, v Manziolijevi palači bodo vina iz kvevrov treh gruzijskih pridelovalcev. Ob veteranih, ki jih pozna ves vinski svet, bodo v Izoli številni mlajši vinarji, ki so stopili na pot naravi in človeku karseda prijazne pridelave grozdja in vina.

Orange Wine Festival od začetka prejšnjega desetletja predstavlja najbolj sveže trende v vinskem svetu.

S povečano tenkočutnostjo za sonaravno pridelavo na vseh ravneh, se je povečevalo tudi zanimanje za sprva majhen del vinskega sveta, ki pa se vse bolj uveljavlja in postaja ključni razvojni trend. Srečanja z vinarji, njihova pripoved o delovanju tako v vinogradu kot v kleti, so pri številnih ljubiteljih vin okrepili zanimanje za kmetijsko pridelavo v sozvočju z naravo.

Delovanje Orange Wine Festivala pa ni omejeno le na Izolo in Slovenijo. Na Dunaju konec oktobra poteka jesenski festival, ki zaradi boljših prostorskih pogojev poveže še več vinarjev in ljubiteljev, zadnja leta pa Orange Wine Festival odpira poti do ključnih ljudi v vinskem sektorju v sodelovanju z enim največjih vinskih dogodkov na svetu Vinitaly.  V začetku aprila se je poslovni publiki iz več kot 27 držav v organizaciji Orange Wine Festivala v Veroni predstavilo 75 vinarjev iz 9 držav.

Ob vinarjih se bodo s svojim izdelki in kreacijami predstavili tudi številni pridelovalci in gostinci, ki delijo podobno tenkočuten odnos do narave in pridelave.

Tudi v tem delu degustacije se bosta prepletli izkušenost in mladost. Med drugimi bodo v Izoli Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono) ter mlada uveljavljajoča se kuharska mojstra Kristian Zule (Stara gostilna, Piran) in Jure Dretnik (Placito Risano, Črni Kal).  Predstavili se bodo še številni drugi, tudi Kodila, BioSing, Špacapanova hiša, Golden Cheese, Mlekarna Planika, Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper …

Orange Wine Festival bo na Manziolijevem trgu potekal med 14. in 21. uro. 

Letošnja največja festivalska novost je podaljšano druženje, saj bo v večernih urah v Lounge baru Svetilnik v Izoli organiziran Orange After Party s Pop-Up vinoteko, priložnostnim jedilnikom in glasbo.

Vinarji:

Andreas Gsellmann - Atelier Kramar - Atimo - Bartol - Batič - Blažič - Bordon - Bretz Jörg – Burja -  Casreli - Cigoj - Clai - Cultus - Dario Prinčič – Donatus - Draga-Miklus - Emeran Reya - Emil Tavčar - Erzetič - Fedora - Fiegl - Georg Nigl - Ghira - Gordia - Gravner – Guerila - Il Carpino - Ipša - Jiří Kopeček – Johannes Trapl - Jure Štekar - Kabaj - Keltis - Korenika&Moškon - Krapež - La Castellada – Lodi Corazza - Lunika - Mansus - Marjan Simčič - Marof – Melitoni - MonteMoro - Movia – Norbin - Obelisk - Papargyriou - Patistis - Plavinci - Ploder-Rosenberg - Rojs - Primosic - Prus - Radikon - Ražman - Reia - Renčel - Rojac - Roxanich – Rtoni - Sclavos - Slavček - Svetlik - Širola - Štemberger - Troupis - UOU - Ussai - Valentan – Zaro

Kulinarika:

Alpija (Tolmin) - BioSing (Ribnica) - Cigoj (Črniče) -  Faladur (Vipava) - Golden Ring Cheese (Sinji vrh) - Gregor Lisjak - ekstra deviško oljčno olje (Krkavče) - Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper - Kodila (Markišavci) - Kogo (Koper) -  Mlekarna Planika (Kobarid) - Pagna Panificio (Trst) - Peloz (Kromberk) - Placito Risano (Črni Kal) - Pri Lojzetu (Zemono) - Stara gostilna (Piran) – Špacapanova hiša (Komen)

 

Več informacij: 

www.orangewinefestival.si 
info@orangewinefestival.si 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov