Začutite izolski mestni utrip

Kategorija
Deli

Ob in po morju s Sanelo


Tudi vas mika, da bi se podali na živahno avanturo po izolskem mestnem jedru, razkrili zanimivosti romantičnih izolskih uličic in spoznali domačine, ki k vašemu obisku dodajo noto domačnosti? Pridite! Tokrat se na potep odpravimo z Izolanko Sanelo in Uršo iz Nove Gorice - nagrajenko natečaja Dan z domačinom.

Nagradni natečaj smo na Turističnem združenju objavili aprila in z navdušenjem pregledali prispele video prijave. Glavna nagrada je bila dan, ki ga je izbranka preživela s Sanelo, njeno družino in prijatelji. Sanela je v svojo običajno soboto sprejela Uršo in njenega partnerja Uroša ter ju popeljala na aktivno odkrivanje mesta in njegove neposredne okolice. Rdeča nit popotovanja je bilo seveda morje.

Vesla v roke in gremo!

Ker sta vedela, da ju čaka živahen dan, sta Uroš in Urša v Izolo prispela že dan prej, se udobno namestila v hotelu Mirta v San Simon resortu in si ogledala arheološki park, ki se nahaja v neposredni bližini. Čila in spočita sta se na sobotno dopoldne srečala s Sanelo. In akcija se je hitro začela!

Prvi izziv je gosta čakal v veslaškem klubu Argo, kjer ju je sprejel Sanelin mož Igor, zagrizen veslač. Po veslanju na suhem, kjer sta Urša in Uroš osvojila osnove športa, so skupaj odšli na morje. Smeha ni manjkalo – Urša je z Igorjem uspešno naredila »giro« in se čisto suha vrnila do kluba. Za njenega partnerja Uroša pa so člani kluba rekli, da je skoraj rojeni veslač!

Kaj pa vi, si upate na veslaško preizkušnjo? Rezervirajte svoje doživetje tukaj!

Če vam ime Argo zveni znano, vam lahko zaupamo, da izhaja iz poimenovanja nekdanje tovarne, ki je nekdaj stala poleg današnjega veslaškega kluba in veljala za eno najpomembnejših tovarn ribje predelovalne industrije na tem območju. Vse zgodbe o pomorski dediščini boste izvedeli, če obiščete Izolano – hišo morja

Na »Rubo« po pridelke istrske zemlje

Se tudi vi strinjate, da prave sobote ni brez obiska lokalne tržnice? Nakup lokalne sveže zelenjave in sadja, poleg tega pa še podpora domačim pridelovalcem – vse to je za Sanelo neprecenljivo, zato je Uršo in Uroša popeljala tudi k svojim najljubšim branjevkam Giglioli, Brigiti in Ondini, ki v času sezone vsako sredo in soboto med 8:00 do 13:00 razveseljujejo z okusnimi domačimi dobrotami.

Podprite lokalno in kupujte na domači tržnici. Ko boste v Izoli, pa se le ustavite na Rubi sz moje njive. Zagotavljamo, da boste odšli polnih rok in z nasmehom na obrazu.

Kaj bomo danes vrgli v pečico?

Eno izmed Uršinih pričakovanj je bila lokalna kulinarika in Sanela je kot dobra gostiteljica za svoja gosta načrtovala okusno morsko kosilo pri njej doma. Obisk ribiča v mandraču (starem pristanišču) pa ni šel ravno po planu … Le kje se je »zataknilo«?

Sanelin prijatelj, ribič Daniel, se je sicer lahko pohvalil z dobrim ulovom, nad katerim je bil navdušen tudi Alen Pušpan iz gostilne Bujol - in to tako zelo, da bi gosta skoraj ostala brez kosila! Na srečo je Izola znana po prijaznih domačinih in le predstavljate si lahko, kako se je srečanje razvilo. Zaenkrat vam zaupamo le to, da je skupinica sicer ostala brez rib, a vseeno več kot zadovoljna.

Vpliv ribištva je v Izoli močno čutiti še danes. O tem se lahko prepričate tudi z obiskom lokalnih gostiln in restavracij, kjer boste spoznali, kaj resnično pomeni »Iz morja na krožnik!«

Kozarček vina v srcu Izole

Vrnimo se h gostoljubnim domačinom, ki jih ob obisku Izole nedvomno srečate. Če ne drugje, na najstarejšem izolskem trgu – Manzioliju. Poleg stičišča domačinov in sedeža italijanske narodne skupnosti, je to tudi prostor za vse ljubitelje odličnega vina in tradicionalne kulinarike, dušo pa mu vdahne še starinarnica.

In prav v Manzioli Wine baru je bila naslednja postojanka druščine. Sanelo, njeno družino in gosta je tam pričakal Matej Zaro, ki jim je predstavil družinsko tradicijo vinarstva in vinogradništva. Matej namreč prihaja iz ene najstarejših izolskih družin: njegovi predniki so se v Izolo naselili že davnega leta 1348. Prav zato še toliku bolj čuti pripadnost kraju, kjer domuje, njegovo ljubezen do Izole pa lahko začutite tudi v kvaliteti njihovih vin.

Bi se tudi vam prilegel kozarček ekološko pridelanega vina, umirjen klepet in opazovanje živahnega življenja na trgu?

Na lovu za Pozabljeno izolsko skrivnostjo

Sanela pozna mnogo izolskih skrivnosti, a eno prav posebno je želela podeliti tudi z Uršo in Urošem. Odpeljala ju je po uličicah do izolskega muzeja, Izolane – hiše morja, kjer so se podali na posebno pustolovščino: odkrivanje Pozabljene izolske skrivnosti. Vse potrebne informacije jim je zaupal vodič Gregor, nato pa jih je predal pod okrilje skrivnostnega vodnika, ki jih je popeljal vse do kotičkov, ki med običajnim obiskom mesta ostanejo skriti. Rebusi, uganke, čas, ki teče in obilica smeha. Jim je uspelo?

Kulturna dediščina ni bila še nikoli tako zabavna, sploh če ti o njej in o svojem živahnem življenju pripoveduje … Kdo? Odgovor boste morali poiskati sami! Kako? Tako, da se tudi vi odpravite na pustolovsko igro.

Skrivnostnež je vedno pripravljen na vaš obisk! Oglasite se nam, da mu napovemo vaš prihod!

Ulov je končal pri …

Vas zanima, kje so končale ribice, ki jih je Daniel ponujal Saneli? V gostilni Bujol! Sanela je namreč z veseljem sprejela Alenov predlog, da sobotno kosilo pripravi kar v svoji gostilni. Tako ji je namreč ostalo več časa za druženje z gostoma, ki sta bila, mimogrede, nad okusi naravnost navdušena. Bujol je gostilna z dolgoletno tradicijo, ki slovi predvsem po recepturah naših non – preprostih receptih pripravljenih iz lokalnih sestavin, s poudarkom na plavi ribi.

Tudi vas mika bakala kot so ga pripravljale naše none? Pokukajte za recept!

Sanelina najljubša izolska »višta«

Sanela je obljubila aktiven dan, zato je gosta, polna gastronomskih vtisov, popeljala še malce v hrib do svoje najljubše razgledne točke. Na poti sta se jima pridružili še Sanelini prijateljici Tamara in Mateja iz izolskega planinskega društva - Sanela je namreč tudi zagrizena pohodnica.

Skupaj so se povzpeli na »višto«, ki je ponudila dih jemajoč razgled na celotno Izolo, na poti pa so imeli naši pohodniki tudi to srečo, da so naleteli na nekaj divjih špargljev. No, Urša je bila sicer bolj navdušena nad ribami kot surovimi poganjki!

Mislite, da je bil vzpon vreden truda? Mi menimo, da ja, saj so izolske »vište« naravnost dih jemajoče!

Na pomolu se srečajo istrski okusi

In pravi prijatelji! Urša in Uroš sta z navdušenjem sprejela naslednjo Sanelino idejo, da se skupaj z njenimi prijatelji družijo še na izolskem dogodku, kjer kraljujejo istrski okusi. Menita namreč, da se dobri hrani nikoli ne reče ne in mi se s tem še kako strinjamo!

Pomol okusov je izolski »street food« dogodek, ki se vsako leto večkrat odvija na severnem pomolu in ponuja istrske okuse na enem mestu.

Zabeležite si datume in nas obiščite. Saj veste… prijatelji in dobra hrana so vedno dobitna kombinacija.

Čarovnija na morju

Dan se je že prevešal v večer, Sanela pa je za konec pripravila še eno posebno presenečenje, ki je Uroša in Uršo pustilo skoraj brez besed. Izlet z barko do Belih skal in čaroben sončni zahod na poti sta gosta popolnoma očarala.

Novo prijateljstvo se je tu dokončno sklenilo. Sanela je Urši podarila majico z napisom »koša«, kar pomeni, da je Urša postala skoraj prava Izolanka. Pa vi veste, kaj pomeni ta beseda, ki je bila izglasovana za NAJ izolsko besedo? Naj vam zaupamo samo to, da jo najpogosteje uporabimo, ko srečamo katerega od prijateljev …

Bi se tudi vi prepustili morskim valovom in pogledom na Izolo iz morja? Rezervirajte svojo morsko dogodivščino!

Začutite izolski mestni utrip tudi vi!

Urša in Uroš sta na ta sobotni dan izolski mestni utrip definitivno začutila, obenem pa sta si ustvarila nepozabne spomine in spletla vezi z novimi prijatelji. Katerega od doživetij, v katerih sta uživala, pa bi se najbolj razveselili vi?

Preverite, kaj vse vas čaka v Izoli in se naročite na naše novičke, da boste vedno na tekočem z vsemi novostmi in zgodbami, ki jih pišejo naši domačini.

Čakamo vas v Izoli!

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov