Kje v Izoli dobro jesti?

Kategorija
Deli

Pravijo, da se na Mediteranu vse vrti okoli uživanja življenja. Del tega so tudi pristni, sveži in lokalni okusi. V Izoli ni nič drugače, saj smo tu zelo ponosni na našo kulinarično ponudbo, ki izvira iz ribiške tradicije, ravno tako pa na naše eno-gastronomske dogodke, kot je npr. Pomol okusov – istrski »street food«. Za vrhunsko kulinarično uživanje vas lahko povabimo celo v našo preteklost. Že veste, kje v Izoli dobro jesti? Če še ne, ste na pravem mestu.  

Izolske gostilne in restavracije

V Izoli najdemo skoraj 90 gostinskih lokalov, ki ponujajo več kot 7.000 sedežev! No, v seštevek so vključene tudi kavarne, slaščičarne, bari in lokali, mi pa se bomo v tem prispevku bolj osredotočili na eno-gastronomsko ponudbo. Ta izvira iz izolskega kulinaričnega trikotnika: oljk, vina in rib. Izoli pravimo tudi kraljestvo rib. Tako v večini gostiln in restavracij najdemo pretežno morsko kulinariko, ki jo vedno spremlja domača žlahtna kapljica, nee manjkajo pa niti mesne dobrote in specialitete italijanske kuhinje – pice in pašte na različne načine.

Gostinci se pri nas združujejo v zavezo KM nič, kar pomeni, da si prizadevajo za nabavo surovin iz neposrednega okolja. Večina jih prav tako redno sodeluje v kulinaričnih dneh, prek katerih promoviramo lokalne sezonske surovine in tradicionalne jedi.

Spoznajte zgodbe lokalnih gostincev ali pa jih kar takoj obiščite! Poleg opisov smo pripravili tudi koordinate, kako do njih.

 

Verjamemo, da gre ljubezen skozi želodec in svoji ljubljeni osebi se boste zagotovo še bolj prikupili z obiskom ene od izolskih restavracij. Ponosni smo, da se kar dve med njimi – Restavracija Hotela Marina in Hiša Torkla – ponašata z Michelinovim priporočilom.

Kjer kraljujejo (tudi) oljke in vino

Velika prednost Izole je povezanost obalnega pasu s podeželjem, kjer domujejo lokalni kmetje in pridelovalci. Istra je namreč raj tako za gojenje oljk kot tudi za pridelavo kakovostnega vina. Če bi preizkusili lokalna vina, vas v mestnem jedru pričakuje vinski bar – Manzioli Wine Bar, čepa želite kakšno buteljko odnesti s seboj, k obisku vabita še dve vinoteki. Tu boste našli tudi kar nekaj drugih sadov zaledja –marmelade, namaze, vložene olive, oljčno olje ipd. Nekatere oljčne produkte lahko kupite tudi na TIC-u, saj so del posebnega darilnega parketa – Izolske košarice. Sveže sadje in zelenjavo lahko v poletnem času kupite tudi na lokalni tržnici Ruba sz moje njive, tako oljkarji kot vinarji pa vas bodo z veseljem sprejeli na svoje posesti za ogled in degustacijo.

Vse ponudnike lokalne kulinarike najdete na izolskem interaktivnem zemljevidu.

Kulinarična doživetja in dogodki

Izolski okusi so rdeča nit različnih dogodkov in prireditev. Ena bolj odmevnih je Pomol okusov –»street food« dogodek, ki se predvidoma odvije na prvo soboto v mesecu od aprila do vključno novembra. Konec aprila ljubitelje žlahtne kapljice razveseljuje Orange Wine Festival – mednarodni vinski festival, kjer se poklonimo tradiciji in oranžnim vinom. Junija v poletno sezono vstopimo s prireditvijo Oljke, vino in ribe, v avgustu pa izolsko mestno jedro zaživi na glavni morski »fešti« – Ribiškem prazniku.

Spremljajte izolske prireditve, da si pravočasno rezervirate svoje bivanje pri nas.

Kulinarična pravljica v arheološkem parku

Ob prvi misli na Izolo najbrž ne pomislite na kulinariko iz obdobja Rimljanov, a ko se boste enkrat prepustili doživetju Rimski okusi pod zvezdami in se odpeljali nazaj v čas, bo Izola v vaših srcih za vedno ostala povezana tudi rimskimi okusi.

Na edinstveni lokaciji v Simonovem zalivu skozi doživetje poskrbimo za kulinarično razvajanje, ki bo prebudilo vse vaše čute in vas odpeljalo na povsem avtentično popotovanje v rimski čas in k raziskovanju rimskih jedi. V tem posebnem prepletu kulture in kulinarike se boste družili z rimskimi liki, jedli leže in odkrili vse skrivnosti nekdanje rimske vile.

Za rezervacijo doživetja skočite v našo spletno trgovino.

Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov