Obujena tradicija solinarjev in mušolerjev na prazniku sv. Jurija

28/04/23
Kategorija

Na letošnjem solinarskem prazniku se je v sklopu projekta Zgodbe o ribištvu poleg tradicije solinarjev predstavil tudi poklic uličnega prodajalca mušol.

Piranski zaveznik sv. Jurij goduje 23. aprila in vsako leto mu v Piranu, »mestu, ki je zraslo na soli«, posvetijo Solinarski praznik, ki obuja stare običaje in tradicije solinarjev ter oživlja čas odhoda solinarskih družin v soline. Na letošnjem prazniku, ki je potekal 22. in 23. aprila, se je tekom nedeljskega dogajanja na stojnicah ribiškega pomola predstavil poklic solinarja in uličnega prodajalca mušol z degustacijo teh nekdaj zelo popularnih školjk. Solinarje je zastopala etnografska skupina Solinarska družina/La famea dei salineri.

Tako kot na septembrski demonstraciji, ki je potekala na dogodku Pomol okusov, je tudi tokrat zanjo poskrbel Alen iz gostilne Bujol. Na stojnici namenjeni promociji kulinarike Slovenske Istre, je bila na ogled tudi knjiga Stara istrska kuhinja avtorice dr. Lucije Čok.

Obujanje preteklosti istrskih obmorskih mest v projektu Zgodbe o ribištvu je potekalo v sodelovanju s Samoupravnimi skupnostmi italijanske narodnosti Ankaran, Koper, Izola in Piran in Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov