Dnevi kalamarov

Kategorija

Kalamari so brez dvoma najokusnejši morski sadeži in prav jadranske uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe.

Znani so po skoraj celem svetu. Uživajo jih tako na Mediteranu, kot v ZDA, v južni Afriki, Avstraliji, nekaterih državah bližnjega vzhoda in v Aziji. Pripravljajo jih na raznolike načine, na Mediteranu pa jih običajno uživamo ocvrte, na žaru v družbi blitve, če pa so pripravljeni v brodetu, tam ne manjka mediteranskih dišavnic.

Dnevi kalamarov: 13. - 29. september 2024

Ob obisku izolskih gostilnic in restavracij vas bodo lokalni gostinci razvajali z okusnimi jedmi iz kalamarov, v katerih bo čutiti pridih tradicionalnega ali kanček modernosti.

Zdravi morski sadeži

Kalamari so zelo bogati z lahko prebavljivimi beljakovinami, vsebujejo vitamine B2, B3 in B12, fosfor, cink, magnezij in kalij. Odlikuje pa jih tudi velika vsebnost bakra, ki igra pomembno vlogo pri vsrkavanju ter izkoriščanju železa in tvorbi rdečih krvničk.

Ko kupujete kalamare, jih lahko kupite sveže ali zmrznjene. Vsekakor velja upoštevati, da so ob nakupu biserno beli, meso nikakor ne sme biti rumenkasto. Oči svežih kalamarov so črne in tako kot pri svežih ribah, bistre. Pomemben faktor pri nakupi kalamarov je tudi vonj, ki je nežen, a ne spominja na ribjega. Uporabni so celi – lahko jih nadevamo, zrežemo na kolobarje ali trakove, užitne so tudi lovke, tako kot pri sipi, pa je uporabno tudi črnilo.

Skrivnost mehkih kalamarov je v času priprave. Le-ta mora biti ali zelo kratka ali zelo dolga.

Sveže in lokalno 

Gostinci, vključeni v kulinarične dneve, so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih. 

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Si želite kalamare pripraviti doma? Oglejte si odličen recept chefa Iveka iz Restavracije Hotela Marina!

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov