Skrivnosti
domačinov

Spoznajte življenje domačinov, njihove navade, skrivnosti in najljubše izolske kotičke. Odpravite se na pot spoznavanja Izole skupaj s sproščeno Barbaro ali pa z aktivnim Matejem. Verjemite, obe zgodbi sta zanimivi, vsaka na svoj način odkrije nekaj novega in skozi njune oči predstavi ljubezen, ki jo gojita do svojega kraja. In s kom se boste najprej odpravili vi?

Vsak v sebi nosi vsaj eno skrivnost, povezano s krajem v katerem živi. Skrivnosti so različne – ene so bolj, ene manj skrite. Nekatere v nekem trenutku z ljudmi podelimo, spet druge pa ostanejo za zmeraj skrite. Izolani so nekatere svoje podelili z vami. Lahko jih imenujemo skrivnosti ali pa njihova doživetja, morda njihovi najljubši trenutki, zaradi katerih radi živijo v svojem kraju.

Še nekaj skrivnosti Izolank in IzolanovIzolski ulični jam session

Marina je šest let nazaj s Švedske v Izolo prišla odkrivat svoje korenine. Njena mati je namreč Izolanka, ki je kot otrok zapustila svoj rodni kraj in se preselila na sever. Glasbenica in vokalistka Marina se je v Izolo takoj zaljubila in njen načrtovani nekaj mesečni oddih v Sloveniji se je spremenil v Življenje v tem ribiškem mestecu. V rodno Švedsko se ni več vrnila.

»Poleg vsega, kar se ti v tem kraju zgodi - od okusov, do morja, sence in vonja dreves, prijetnih ljudi...  Z malo sreče se lahko tvoj večerni sprehod po ulicah starega mestnega jedra spremeni v pravi jam session z lokalnimi glasbeniki, ki slavimo glasbo, vino in predvsem prijateljstvo!«

Marina MårtenssonNamesto jadrnice kmetija

Marko je z družino sprva živel v mestu, v osemdesetih letih pa je mestni vrvež zamenjal za mirno bivanje na slikovitem izolskem podeželju. Ko so se z družino odločali, kje bi preživljali več časa skupaj in tako izbirali med nakupom jadrnice ali kmetije, so soglasno glasovali za slednjo. In s to odločitvijo se je pričela zgodba kmetije Medljan.

»Takoj ob selitvi smo pričeli z govedorejo, ki smo jo ob razširitvi našega posestva zamenjali za vzrejo konjev. Takrat sta zaživeli tudi turistična kmetija in šola jahanja. Vse kulinarične skrivnosti je še do nedavnega skrbno čuvala moja »nona«, postopoma pa jih je razkrila moji ženi Marini. Z obiskom naše tipične istrske kmetije jih boste lahko spoznali in okusili tudi vi.«

Marko KodarinAli veste, kaj se ponoči sveti v morju?

Sestri Enya in Amelie imata mamo Izolanko in očeta Francoza, od tod tudi izbor njunih lepih imen. Skupaj živijo v Izoli, njun najljubši letni čas pa je seveda poletje. Najraje se kopata na plaži San Simon, kjer se v popoldanskem času zbira mladina.

"Vsako leto spoznava nove prijatelje, s katerimi uživamo v poletnih dneh. Ne samo v kopanju na plaži, saj radi tudi skupaj kolesarimo, se rolkamo in na splošno uživamo na prostem, ker so dnevi daljši in smo lahko dlje zunaj. Najina skrivnost je, da imava v Kortah prav poseben vrtiček, čisto najin, zanj skrbiva sami in ga zelo radi obdelujeva. Tudi na podeželju je lepo, ne samo ob morju. Pa še na ene skrivnosti sva se spomnili... Najraje imava nočno kopanje, a veste zakaj? Ker se v vodi ponoči sveti plankton. To je tako lepo!"

Amelie & EnyaRibiško palico zamenjal za mreže

Ko je Davor v rosnih letih prijel ribiško palico, se je med njim in morjem rodila prva simpatija. Sprva se je ukvarjal s profesionalnim ribolovom in se udeležil osmih svetovnih prvenstev, s katerih je odnesel kar štiri medalje. Kasneje je ribiško palico zamenjal za ribiške mreže in simpatija je prerasla v pravo ljubezen, ki traja in je obenem tudi njegov način življenja.

»Čarobnost Izole je v pristnem stiku z morjem, katerega pa preko ribištva ohranja le še mala peščica posameznikov. Sam sem eden izmed njih. Lovim že 30 let, morje uživam in ga iskreno ljubim. Ni lahko, a morje je pošteno in radodarno za tiste, ki imajo voljo in vztrajnost.«

Davor IvkovičRože so duša hiše

Silvestra je velika ljubiteljica rož, kar se jasno vidi tudi ob pogledu na njena z bujnim cvetenjem bogata okna v Tartinijevi ulici. Na ulico, v kateri živi, je zelo ponosna in vesela, da se s stanovalci tako dobro razumejo in živijo v duhu medsebojne povezanosti.

»Tartinijeva ulica je najlepša ulica v Izoli, kjer se zelo veliko dogaja. Skupaj se udeležujemo Šalšijade in podobnih dogodkov v mestu, organiziramo tudi skupna praznovanja in postavljamo slavoloke. Poleg naše ulice, imam zelo rada tudi rože, ki so v mojem stanovanju, na oknih in na njivi. Ljudje se čudijo, kako zelo z njimi vztrajam in kako skrbim zanje. Med zimo, ko kaže, da bodo vse rože odmrle, jih jaz pozorno negujem in vso mojo ljubezen mi na pomlad vrnejo z bujnim cvetenjem. Kot pri vseh drugih stvareh, je namreč tudi pri rožah najpomembnejša ljubezen. In zapomnite si, duša hiše so prav rože.«

Silvestra Gruden»Pozdravljena, moja zemlja!«

Aldo s kmetije Istriana se s kmetijstvom ukvarja že dolga leta. Najprej je kmetijsko dejavnost opravljal poleg službe, sedaj pa je popolnoma predan le kmetovanju. Skrbi, da njegovi vnuki uživajo zdravo hrano, poleg tega pa Aldo s svojo dobro voljo in zdravimi pridelki razveseljuje tudi obiskovalce domače tržnice Ruba sz moje njive. Glavnina njegove kmetije, kjer vzgaja predvsem zelenjavo in nekaj sadja, se nahaja pod naseljem Dobrava v Izoli, v bližnji okolici pa ima posajene tudi oljke.

»Kmetovanje in zemlja zahtevata celega človeka in to ves dan, ne samo del dneva, kot je to pri ostalih službah. Le s pravim odnosom in delavnostjo pridejo tudi pravi pridelki, zato vsako jutro mojo kmetijo pozdravim z »Dobro jutro!« in se zvečer od nje poslovim z »Lahko noč!«. Tako kot je lepa mlada punca, je lepa tudi moja zemlja.«

Aldo ČekKruh morajo mesiti prave roke

Rozana je predsednica turističnega društva Šparžin in velika ljubiteljica kulturne dediščine. Meni, da vse poti vodijo v Korte, kjer vas pričakujejo prijazni domačini, lokalna hrana z odličnim oljčnim oljem ter dobro kapljico. Vabi vas, da si obujete pohodne čevlje in se odpravite na raziskovanje Kort in okolice.

»Veliko znanja sem podedovala od mame Marije Panger, ki mi je predala tudi skrivnosti pečenja dobrega kruha. Vendar je vedno poudarjala, da znanje ni dovolj. Za okusen kruh so namreč potrebne prave roke in mesenje s pravo energijo. Moja ljubezen je narava, druženje in prava družba. Predvsem hoja v naravi me razbremeni in mi da novih moči po napornem dnevu. Zelo rada se zatečem tudi k vodnim virom, ki zame nosijo neprecenljivo vrednost in jih je v Kortah ter okolici veliko.«

Rozana Prešern

Sledi skrivnostim domačinov

Prijavi se na e-novice in zaupamo ti še NOVE 3 skrivnosti


Zemljevid
Artboard 1

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov