Kam po sveže sadje in zelenjavo?

Ne direkt v njivo, pač pa na Rubo sz (moje) njive

IZOLANI PRAVIMO: »Kmetje se res trudimo in z ljubeznijo vzgajamo svoj pridelek tudi za vas, zato lepo prosimo, da po njivah in v nasade ne hodite sami.« Naše lokalne dobrote so namreč na voljo na tržnicah v mestu, občasno pa tudi na podeželju. V Izoli ima svojo prodajalno tudi Agraria – lokalna kmetijska zadruga, v mestnem jedru najdemo kar tri ribarnice. Vodilo Kilometer (KM) nič tako ne velja samo za sadje in zelenjavo, pač pa tudi za morske dobrote.

Vse navedeno vsako leto združujemo v kulinarične akcije in dogodke, s čimer še konkretneje spodbujamo uporabo in uživanje lokalnih surovin.

Mojco in Klemna so zelo premamile češnje, a kakšno je šele bilo navdušenje, ko sta odkrila lokalno tržnico? Preverite v spodnjem videu:

NASVETI IZOLANOV: Kje vse so na voljo lokalne dobrote?

Ruba sz moje njive

Sezonska tržnica, ki obratuje ob sredah in sobotah med 8:00 in 13:00 v Drevoredu 1. maja, deluje po načelu prodaje pridelkov lokalnih kmetov. Tržnica je del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja in podporo lokalnemu kmetijstvu, kar zagotavlja, da se na izolskih krožnikih vedno znajdejo sveže, okusne in zdrave jedi. Vas zanima več o lokalni tržnici?

Izolska mestna tržnica

Mestna tržnica se nahaja na Trgu Etbina Kristana v samem centru mesta. Lokacija tržnice, kjer je vsakodnevno čutiti pristni utrip mesta, ponuja prijeten prostor za srečanja in druženje tako domačinov kot drugih obiskovalcev mesta. Kmetje svoje izdelke prodajajo od 6.00 do 13. ure, ostali pa od 6.00 do 20. ure. Tržnico najdete tukaj.

KZ Agraria – najboljše iz Istre

V Izoli najdemo tudi trgovinico KZ Agrarie – druge največje kmetijske zadruge splošnega tipa v Sloveniji po odkupu sadja in zelenjave. Ti že od leta 1947 združujejo pridelovalce svežega sadja in zelenjave istrskih občin. Skupno pa pridelujejo kar 34 vrst sadja in zelenjave, od katerih prevladujejo: paradižnik, bučke, melone, cvetače, ohrovt, lubenice, kaki in radič. Trgovinico najdete na naslovu: Drevored 1. maja 6.

Lokalne ribarnice

Svež dnevni ulov je pri nas vsak dan na voljo v kar treh ribarnicah. Ribe pa lahko kupite tudi pri lokalnih ribičih. Ti najpogosteje prodajajo kar v izolskem mandraču. Če se sprehodite mimo, bodite pozorni na fante v rumenem. :) 

-        Ribarnica Levante  

-        Ribarnica Kapitan Marko 

-        Ribarnica Jerman Vili 

Direkt iz kmetovih rok

Če imate srečo, lahko sezonsko sadje in zelenjavo kupite tudi direkt pri kmetih na podeželju. Ti namreč večkrat odprodajajo viške kar pred svojimi domovi ali pa v za ta namen postavljeni prodajni hiški v Kortah, pred zadružnim domom.

Obiščite podeželje, zagotovo domov ne boste odšli praznih rok.

O pobudi KM nič

S projektom Kilometer nič želimo v izolskih gostinskih lokalih zagotoviti avtohtono in avtentično ponudbo iz neposrednega okolja. Ena od vsakoletnih aktivnosti je tako Ruba sz moje njive – sezonska tržnica. V okviru projekta pa vsako leto organiziramo tudi 5 kulinaričnih akcij, v katerih se združujejo gostinci in pripravljajo tipične istrske jedi s svežimi lokalnimi sestavinami. Preverite, kdaj se bo odvila naslednja.

Zdaj bi se pa že prilegel kozarček … Kaj pravite? Dobimo ga v naslednji zgodbi.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov