Oktobra bo v Izoli dišalo po kalamarih

26/09/22
Kategorija

Tudi jesen bo v Izoli kulinarično obarvana. Za vikend se začenja že četrta kulinarična akcija – Dnevi kalamarov. Druženje z lokalnimi gostinci pa bo za en dan potekalo tudi izven gostinskih lokalov, kjer se sicer odvijajo kulinarične akcije. Oktober bodo v Izoli namreč otvorili s Pomolom okusov, ki je planiran za prihajajočo soboto.

Dnevi kalamarov so letošnja novost

Kalamari so brez dvoma najokusnejši glavonožci in prav jadranske uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe. Letos so si na Turističnem združenju Izola želeli kulinarične akcije, ki jih sicer izvajajo že nekaj let, še bolj povezati z morjem. Zato oktobra prvič razveseljujejo z Dnevi kalamarov, kjer  bodo obiskovalci spoznali, da so lahko kalamari prave zvede mediteranske kuhinje. V tem letu so sicer na izolskem združenju skupaj z lokalnimi ponudniki gostinskih storitev izpeljali že tri kulinarične akcije – kuhali so se šparglji, pedoči, septembra pa pekle sardele. V oktobru bodo tako kraljevali kalamari, novembra pa se bo leto kulinaričnih akcij sklenilo z Dnevi bakalaja. V akcijah sicer sodeluje večina izolskih gostinskih ponudnikov.

Dnevi kalamarov bodo potekali med 30.  septembrom in 23. oktobrom.  Preverite, kateri jedi so pripravili lokalni gostinci!

Namen kulinaričnih akcij je povezovanje

Kulinarične akcije so organizirane v želji po povezovanju ponudnikov, utrjevanju tipičnih lokalnih okusov in povečanemu obisku destinacije v času izven glavne turistične sezone. V akcijah sodelujejo vsi izolski gostinski ponudniki: več kot polovica pa jih sodeluje v prav vseh petih. Organizator – Turistično združenje Izola, si prizadeva, da so vse akcije, poleg tipičnih istrskih okusov, čim bolj povezane tudi s pobudo Kilometer nič, ki je zagotovilo, da se v izolskih gostilnah in restavracijah v času trajanja akcije ponujajo tematski krožniki iz svežih, lokalnih sestavin.

Jesenski Pomol okusov

V Izoli so letos prve sobote v mesecu pred in po glavni turistični sezoni rezervirali za predstavitev tipičnih istrskih okusov, pa tudi kakšnih malce bolj eksotičnih. Tako bo tudi 1. oktobra med 12.00 in 22.00, ko bo izolski severni pomol ponovno gostil stojnice z mamljivimi lokalnimi okusi. Za popestritev dogajanja bodo tudi tokrat poskrbeli jazz ritmi. Na Turističnem združenju Izola se veselijo podatka, da se tokrat na pomolu obeta največje število ponudnikov – tako lokalne hrane kot pijače. Zato vsi močno držijo pesti, da jim bo prihajajočo soboto naklonjeno vreme.

Pomol okusov sicer postaja vedno bolj priljubljena izolska kulinarična prireditev. Na združenju si do konca leta poleg oktobrske želijo izpeljati še novembrsko edicijo, s katero bi ob koncu krompirjevih počitnic sklenili uspešno kulinarično leto in napovedali zadnjo akcijo v gostinskih lokalih – Dneve bakalaja.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov