Poznavalec gastronomije iz Benetk navdušil izolske gostince

28/02/24
Kategorija

Turistično združenje Izola je v torek, 27. februarja, gostilo srečanje za izolske gostinske ponudnike z  imenom Kulinarika in vino po beneško. Osrednji gost je bil poznavalec beneške gastronomske tradicije, Raffaele Bonivento, na dogodku pa so predstavili tudi promocijske aktivnosti s področja gastronomije za leto 2024.

Izolska kulinarika je eden ključnih turističnih produkt, ki je privlačen vse leto, prispeva pa tudi k uresničevanju cilja desezonalizacije. V zadnjih letih se je Izola uspešno pozicionirala med kulinarične destinacije, kar dokazujejo pridobljeni znaki kakovosti, kot so Michelinovo priporočilo za Hišo Torkla in Restavracijo hotela Marina. Slednja je bila večkrat prepoznana tudi s strani Gault&Millau ekipe, ki je chefu Iveku leta 2023 podelila tudi naziv Chef tradicije, v lanskem letu pa je restavracija kot prva v občini pridobila trajnostni znak Green Cuisine.

Turistično združenje Izola si prizadeva za povezovanje lokalnih ponudnikov in redno organizira srečanja, kjer gosti priznane osebnosti iz sveta gastronomije. Tokrat so povabili Raffaelea Boniventa, poznavalca beneške gastronomske tradicije, ki je aktivno vpet v mednarodni svet kulinarike in vina. Bonivento je ustanovitelj podjetja Meteri, specializiranega za distribucijo vrhunskih vin najbolj priznanih evropskih vinarjev, s poudarkom na ekoloških in biodinamičnih vinih.

Bonivento, s koreninami v Benečiji, redno obiskuje italijanske restavracije in vzpostavlja povezave s kuharji, sommelierji ter mednarodnimi kulinaričnimi kritiki. Njegova strast do kakovostnih surovin ga je pripeljala do učinkovitega partnerstva z ribiči, pridelovalci, pastirji, sirarji in drugimi obrtniki.

Na srečanju je gost poudaril pomen iniciative Kilometer nič, sezonskosti in nabave hrane iz neposrednega okolja. S poudarkom na beneški gastronomski tradiciji in obstoječimi kulinaričnimi viri v Izoli, ki je bila več kot 700 let pod vladavino Benetk, je spodbujal k razmisleku in vključevanju novosti v menije izolskih gostincev. Poudaril je tudi povezave hrane z vinom, zlasti z malvazijo, ki je močno prisotna v regiji.

Cilj dogodka je bil predstaviti beneško gastronomijo, pri čemer je Raffaele Bonivento izolskim gostincem podal številne predloge jedi.

Dogodek Kulinarika in vino po beneško je bil prvi te vrste, ki je v sklopu projekta ReVerT v Izoli napovedal razvoj novega turističnega produkta, imenovanega Podestatov meni

 

***

Financira Evropska unija – NextGenerationEU, Načrt za okrevanje in odpornost, razvojno področje C3: Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponenta K4: Trajnostni razvoj slovenskega turizma, vključno s kulturno dediščino in naložba IC: Trajnostni razvoj javne in skupne turistične infrastrukture in naravnih znamenitosti v turističnih destinacijah.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov