Z letom 2022 v Izoli postavljeni novi turistični mejniki

16/01/23
Kategorija

V Izoli so zaključili turistično leto, ki je prineslo 159.441 prihodov gostov, ki so ustvarili kar 567.850 turističnih prenočitev. Z 11 % več prihodov in 9 % več prenočitev kot 2019 je tako preteklo leto za izolski turizem postalo novo referenčno leto.  

Po dveh letih, ki so vplivala na obisk in strukturo obiskovalcev, v Izoli zaznavajo povrnitev turističnih kazalnikov iz leta 2019 oziroma celo njihove presežke. V primerjavi z letom 2021 so zabeležili 24 % več prihodov in 16 % povečanje števila turističnih prenočitev. Domači gosti so ustvarili 57% vseh prihodov in 62% vseh prenočitev. Uradne številke turističnega obiska so izjemne, prav tako se je povrnil tudi promet iz primarnih tujih tržišč; gostje iz Nemčije, Avstrije in Češke celo presegajo realizacijo iz predkoronskega obdobja. Glavnino tujih obiskovalcev poleg omenjenih treh predstavljajo še Madžari in Italijani. 

Statistični podatki kažejo tudi na 5 % povečanje števila stalnih ležišč v primerjavi z letom 2021. Tako okoli 500 ponudnikov razpolaga s 5826 stalnimi ležišči (podatek iz avgusta 2022). 35 % kapacitet zasedajo apartmaji, 23 % hoteli, 3 % kampi, preostanek pa drugi tipi nastanitev. Skupno se v treh omenjenih oblikah nastanitev realizira 85 % vseh turističnih prenočitev.

Domačini, ki sporočajo trajnost

Trajnostna orientiranost kraja in njegove aktivnosti so maja 2020 Izoli prinesle zlati trajnostni znak in v prid njegove ohranitve tudi na Turističnem združenju Izola (TZI) usmerjajo svoje delovanje. V preteklem letu na področju trajnosti izstopajo Male zelene skrivnosti Izolanov – premišljeno zasnovana promocijska kampanja v kateri nastopata Mojca Fatur in Klemen Slakonja.10 komičnih zagat  kot je npr. parkiranje v mestu, skrb za dediščino in naravno okolje, so na TZI združili s humorjem, in namesto zgolj opozarjanja prikazali tudi rešitev, ki jo paru podajo domačini. Videi nosijo brezčasna sporočila, zato bodo lahko aktualni vsako leto znova, saj bodo z njimi lahko nagovarjali obiskovalce, ki so že na destinaciji.

Poleg poletne kampanje Male zelene skrivnosti, so na TZI zasnovali še Dan z domačinom – dva daljša dokumentarna videa, v katerih domačinki Sanela in Rozana v vlogi vodnic za en dan na potep po mestu oziroma na raziskovanje podeželja popeljeta gosta, ki sta bila izbrana v istoimenskem natečaju. Na TZI sledijo vodilu, da so domačini najboljši ambasadorji turizma, o čemur pričata tudi obe lanski kampanj.

Kulinarika ostaja pomemben razlog obiska

Kulinarično leto so v Izoli ovekovečili s kulinaričnimi akcijami in mnogimi kulinaričnimi dogodki, med katerimi so tudi Pomoli okusov. Dogodek Pomol okusov je v dobrem letu pridobil na prepoznavnosti tako med obiskovalci kot med ponudniki gostinskih storitev v Slovenski Istri in tudi širše, kar se kaže v izjemnem obisku.

Na TZI bodo tudi letos z gostinskimi ponudniki izpeljali pet kulinaričnih akcij, s katerimi se utrjuje pomen lokalnih sestavin obenem pa promovirajo Izolo kot kulinarično destinacijo. Prav tako pa se bodo nadaljevala tudi druženja na severnem carinskem pomolu, kjer se bo v družbi lokalne eno gastronomije v času pred in po glavni sezoni odvilo sedem Pomolov okusov – prvi se obeta že aprila. 

Grajenje na vzajemnem sodelovanju

TZ Izola je krovna destinacijska management organizacija (DMO), katere osrednja naloga je razvoj, promocija Izole ter informiranje domačinov in obiskovalcev. Verjamejo, da lahko gredo v smer razvoja le vzajemno, s trdnim sodelovanjem s ponudniki in predstavniki turističnega gospodarstva, za katere bodo tudi letos organizirali izobraževanja in študijske ture. Preteklo leto je bilo zaznamovano tudi s povezovanjem z ostalimi obalnimi destinacijami, katerih nastop je poznan pod blagovno znamko Love Istria.

Tudi letos skupaj snujejo nastope na ključnih turistično atraktivnih trgih in v kratkem objavo skupne prenovljene spletne strani. S postopnim dvigovanjem kvalitete turistične ponudbe bodo na TZI še naprej gradili na dobrih rezultatih, vendar z zavedanjem, da destinacijo oblikujejo tako domačini kot tudi obiskovalci.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov