Izola zaokrožila še eno uspešno turistično leto

21/01/22
Kategorija

Za destinacijo Izola je 2021 leto vzpodbudnih kazalnikov turističnega obiska, ki so ga krojile tudi mnoge novosti iz naslova kulturne dediščine in kulinarike. Ribiško mestece je tako bogatejše za dve novi doživetji, oživljen carinski pomol in maketo, kjer lahko doživite razvoj Izole iz otoka v polotok.

Približani mejniku rekordnega leta 2019

Po uradnih statističnih podatkih smo v Izoli v letu 2021 zabeležili 490.387 turističnih prenočitev, kar predstavlja 19% več v primerjavi s preteklim letom in 6% manj kot leta 2019.  Dobro petino vseh prenočitev so opravili tuji gosti, med katerimi je bilo največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov, Madžarov in Italijanov.

Največji delež izolskih turistov predstavljajo tudi v letu 2021 slovenski gosti, ki so opravili 17% več prenočitev kot lani in 34% več kot leta 2019. Rast števila prenočitev s strani tujih gostov v primerjavi s preteklim letom znaša 28%, vendar še vedno 42% manj kot v letu 2019.

V letu 2021 pozitivno izstopa zelo visoka rast turističnega obiska v obdobju od junija do novembra, kjer smo bistveno presegli realizacijo iz preteklih let.

44% gostov se je odločilo za namestitev v hotelih, 31% v apartmajih, 12% v kampih, 13% pa v preostalih nastanitvenih enotah.

Povprečna doba bivanja je v letu 2021 znašala 3,8 dni (domači gosti 4,0 dni, tuji gosti 3,1 dni).

V Izoli je registriranih okoli 430 ponudnikov namestitvenih enot z največjo skupno zmogljivostjo 5.536 stalnih ležišč.

34% vseh ležišč se nahaja v apartmajih, 24% vseh ležišč je v hotelih,  13% v kampih, 11% v marini, 6% v mladinskih prenočiščih, 5% v zasebni sobah, stanovanjih ali hišah in 7% v ostalih nastanitvenih objektih.

Doživetja, ki črpajo navdih iz pozabljene zgodovine

Eden izmed ciljev lani sprejete strategije razvoja izolskega turizma se osredotoča tudi na kreiranje novih doživetij in na povečanje turističnega obiska izven glavne sezone. Cilj so udejanjili z razvojem dveh novih doživetij, s katerimi udeležene popeljejo nazaj v čas na spoznavanje skrivnosti izolske zgodovine na inovativen način.

Butično doživetje Rimskih okusov pod zvezdami se odvija na idilični lokaciji arheološkega parka Simonov zaliv, v duhu časa nekdanjega razkošnega življenja Rimljanov in ob romantičnem sončnem zahodu. Obiskovalci se prepustijo dramaturško zasnovani rimski kulisi, gostoljubju oskrbnika rimske vile (t.i. villicusu) in okusni, a tudi drzni rimski kulinariki. Vsi aktivni in radovedni pa so vabljeni, da se odpravijo na raziskovanje starega mestnega jedra in njegovih znamenitostih s skrivnim vodičem, ki jih nagovarja preko tablice skozi uganke in izzive. Pozabljena izolska skrivnost združuje elemente sobe pobega, razkriva ogromno drobcev kulturne dediščine in je kot nalašč za preživljanje aktivnega oddiha ali druženja s prijatelji na resnično zabaven način.

Zgodba nekdanjega otoka je danes digitalna

V okviru projekta, ki je bil sofinanciran iz virov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropskega sklada za regionalni razvoj, je bilo poleg snovanja omenjenih doživetij, omogočen tudi razvoj novih turističnih produktov. Med obiskom Izolane – hiše morja lahko po novem, poleg mnogih zgodb o ribištvu in ribje predelovalni industriji, prisluhnete tudi pripovedi razvoja Izole iz otoka v polotok. Projekcija na maketo s privlačnimi avdiovizualnimi elementi obiskovalca popelje skozi glavna zgodovinska obdobja nekdanjega ribiškega mesta, tisti, ki želijo izvedeti več o njih, pa lahko Izolsko preteklost raziskujejo še naprej v spletni aplikaciji www.kanocal.si. V aplikaciji, tako kot na YouTube kanalu Visit Izola, sta na ogled tudi poskus rekonstrukcije rimske vile in 3D video palače Besenghi.

Pomol okusov – kjer se srečajo istrski okusi

V času po zaprtju so bili dogodki na prostem pozdravljeni z velikim navdušenjem, kar se je nedvomno pokazalo tudi na izolskem carinskem pomolu, kjer se je junija odvil premierni dogodek Pomol okusov. Dogodek je bil prvi v seriji izolskih »street food« prireditev in je z združenimi okusi Izole in njenega zaledja napovedoval prihajajoče Dneve domačih pedočev. Sezono kulinaričnih prireditev, ki so kot okusni uvodnik spremljale tradicionalne kulinarične akcije, so na carinskem pomolu zaključili jeseni, v letošnjem letu pa pričeto nadaljujejo. Novost je bila zelo dobro sprejeta tudi pri lokalnih gostincih, ki so v kulinarično obarvanih sobotah prepoznali velik doprinos za širjenje lastne dejavnosti kot tudi promocijo destinacije.

Povezovanje ostaja ključ

Na TZ Izola v svoje aktivnosti redno vključujejo lokalne deležnike. Na neformalni ravni je to tudi skozi raznolike promocijske aktivnosti, izmed katerih so nedvomno zelo opažene Skrivnosti domačinov. Predstavitve lokalnih zgodb so na TZ Izola pričeli že v letu 2020, zaradi velike prepoznavnosti tako idejo razvijajo že tretje leto. Stalnica pa je tudi sodelovanje s turističnim gospodarstvom. V lanskem letu so na TZ Izola organizirali dve srečanji in sicer, eno motivacijsko po obdobju zaprtja, in odmevnejše srečanje s slovenskimi masterchefi. Trenutno snujejo ideje za prihajajoče leto, ki ga želijo tudi letos sooblikovati z deležniki izolskega turističnega gospodarstva.

Prva priložnost za povezovanje bo že 27. januarja, ko se bodo s predstavniki turističnega gospodarstva srečali v Art kinu Odeon.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov